Hjälpmedel:

Vallentunamodellen i fokus

Seminariet som hölls i Vallentuna Kulturhus den 10 november om arbetsmarknadsfrågor lockade många åhörare som var nyfikna på att få veta mer om Vallentunamodellen och hur Vallentuna har blivit en av landets kommuner med lägst arbetslöshet. Nu kan du se SVT Forums program från seminariet.

Willy Silberstein var moderator på seminariet och de som medverkade var:

  • Erik Nilsson, statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet
  • Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande Vallentuna
  • Lars Forseth, vd Manpower
  • Li Jansson, näringspolitisk expert Almega
  • Patricia Kempff, chef Samhällsengagemang & Folkbildning, Swedbank
  • Rickard Nordstrand, världsmästare i thaiboxning, entreprenör och projektledare för Jobbchansen K3 och Patrik Asplund från Jobbchansen K3, Goodsport
  • Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen
  • Stefan Palm, Vallentuna kommuns arbetsmarknadsavdelning.

Paneldeltagarna representerade skilda områden och beskrev sina intryck av Vallentunamodellen.

- Vallentunamodellen utgår från att alla kan jobba, vilket är väldigt bra. Vi på Swedbank har egna positiva erfarenheter av att ta in praktikanter. Vi vet att en praktikplats och god handledning gör att människor växer, sa Patricia Kempff.

- Andra kommuner behöver känna till den här modellen, menade Lars Forseth. Dessutom måste näringslivet lära sig hur man ser på människan, dess behov och möjligheter och ta ett större ansvar att få ut människor med funktionsnedsättning i arbetslivet.

- Arbetsmarknadsdepartementet vill ha mer samarbete mellan kommuner och statliga aktorer inom det här området. Vi jobbar bland annat för ett tätare samarbete mellan arbetsförmedlingen och kommunerna för att snabbare få folk i jobb, sa Erik Nilsson statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

- Vallentunamodellen utgår ifrån individen. Vi tar ett större ansvar för de som befinner sig utanför arbetsmarknaden genom att vår arbetsmarknadsavdelning arbetar aktivt med att söka upp dem och ge dem en väg in i arbetslivet. Vi hoppas kunna inspirera fler kommuner att arbeta på det här sättet, sammanfattade Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande.

Sidan uppdaterad den 19 november 2015