Vintercykling

Med rätt utrustning kan det gå lättare än du tror att fortsätta cykla även på vintern. Bra däck, varma kläder och att se till att du syns ordentligt i trafiken är några av de viktigaste sakerna att tänka på för vintercyklisten. Och hjälm - såklart!

Sopsaltning av cykelbanorna - nytt för vintern 2018!

För att fler ska välja att cykla under vintersäsongen satsar Vallentuna extra på vinterväghållning av cykelbanor. Det gäller särskilt de prioriterade cykelstråken. Dessa cykelbanor kommer att hållas fria från snö och is med en metod som kallas sopsaltning.

På den här sidan har vi samlat några tips för dig som är sugen på att förlänga cykelsäsongen.  

Fler tips om vintercykling

Service och dubbdäck

Se till att din cykel är i bra skick – rengör och smörj den samt kolla så att bromsarna fungerar. Använd gärna dubbdäck eller däck med bra mönsterdjup. Det är bra att ha smalare däck på vintern eftersom de skär genom snön bättre.

Belysning och reflexer

Se till att synas genom att utrusta din cykel med bra cykellysen och reflexer.

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker när du möter en bil med halvljuset påslaget. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20–30 meter från dig. Det är lättare att förutse din färdväg om reflexerna sitter på kroppsdelar som rör sig, till exempel hand- och fotleder.

Om du cyklar i mörker måste cykeln också ha strålkastare baktill med rött sken, strålkastare framtill med vitt sken, röd reflex baktill, vit reflex framtill samt vit eller gul reflex åt sidan. 

Du kan läsa mer om vad som gäller för vanliga cyklar och elcyklar på Transportstyrelsens webbsida, www.transportstyrelsen.se.

Varma kläder och cykelhjälm

Att vara varm och samtidigt synas är viktigt för vintercyklisten. Och hjälm på, såklart! Välj gärna kläder i neonfärger – de gör dig mer synlig.

För att hålla värmen kan ett par rejäla skor, en luva under hjälmen och vind- och vattentäta handskar vara bra att ha. 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats