Inkomna frågor
-
Hur och när lagas trasig belysning?
All belysning i Vallentuna kontrolleras och åtgärdas av entreprenören två gånger om året. Givetvis åtgärdas felanmälda trasiga lampor även under resten av året. Belysning som prioriteras är hela serier av trasiga lampor, gång- och cykelvägar samt vid skolor.
-
Får jag elda mitt trädgårdsavfall?
I Vallentuna är det förbjudet att elda trädgårdsavfall inom detaljplanelagt område. Du kan i stället återvinna torra grenar, ris och kvistar på någon av återvinningscentralerna eller beställa kostnadsfri hämtning. På så sätt kan ditt trädgårdsavfall bli till ny jord eller energi.
-
Överfull eller nedskräpad återvinningsstation
Har du besökt en överfull eller nedskräpad återvinningsstation? Då får du gärna anmäla det till oss, det gör du via sopor.nu.
-
Får jag grilla eller inte?
Här hittar du information om det är tillåtet att elda eller inte.
-
Hur sköter kommunen de allmänna gräsytorna?
För att främja den biologiska mångfalden och minska kommunens miljöpåverkan har vi sänkt vår skötselfrekvens på våra allmänningar, vilket innebär fler högvuxna gräsytor och blommande ängsytor sedan sommaren 2021. Här kan du läsa mer om varför.
-
När sopas gator och torg?
I år påbörjas sandsopningen under vecka 13.
-
Vad gäller för sotning av eldstad?
För att du ska få fortsätta elda i din eldstad behöver du regelbundet genomföra både sotning och brandskyddskontroll. Det är viktigt att aktiviteterna utförs av de entreprenörer som är upphandlade av brandförsvaret.
-
Hur ansöker jag om skolskjuts för mitt barn?
Du behöver ansöka om skolskjuts inför varje nytt läsår eller om du till exempel flyttar eller byter skola. Ansökan för läsåret 2025/2026 är öppen. Ansök senast 15 maj för att få skolskjuts till skolstarten.
-
Vad är desinformation?
Desinformation eller informationspåverkan som det också kallas är då organisationer eller främmande makt sprider lögner eller propaganda för att förstärka konfliktytor som finns i samhället eller på andra sätt bryta ned samhällets funktionalitet. Här kan du lära dig identifiera desinformation och hur du kan vara källkritisk.
-
Vem ansvarar för snövallarna?
Det är fastighetsägarens ansvar att snöröja och halkbekämpa vid sin infart, det gäller även snövallar efter plogbilen. Kommunen har ingen laglig rätt att erbjuda kommuninvånare hjälp med snövallar vid privata fastigheter.
-
Hur förbereder jag mig för storm?
Här får du information om hur en storm kan påverka din vardag, var du hittar information, länkar och tips om vad du kan göra för att ha en egen beredskap ifall det skulle inträffa.
-
Det här gäller vid uppskjutning av fyrverkerier
I Vallentuna kommun krävs i regel tillstånd från Polisen för uppskjutning av fyrverkerier. Det krävs dock inget tillstånd på nyårsafton från kl. 18.00 till kl. 02.00 nästföljande dag. Undantaget för tillstånd för fyrverkerier inte gäller för raketer med styrpinne. De är helt förbjudna att använda utan godkänd utbildning enligt en ny lag från 1 juni 2019.
-
Fastfruset matavfall?
Under vintern är det lätt att matavfallspåsar fryser fast i kärlet och inte följer med vid tömningen, särskilt när det växlar mellan varmt och kallt. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att ta loss fastfrusna sopor innan tömning. Här kommer några tips på vad du kan göra.
-
Så här sorterar du ditt julskräp
Tomten brukar lämna efter sig en hel del julskräp. Lämna det till återvinning istället för att kasta det i soporna! Den 7 januari och den 14 januari kan du även lämna din julgran på ett flertal platser. Här har vi samlat information om hur du sorterar på bästa sätt.
-
Hur gör jag en radonmätning?
Mätningen av radon ska göras under de delar av året då du måste värma upp huset (eldningssäsongen), det vill säga normalt från oktober till och med april. Här hittar du mer information om mätning av radon.
-
Behöver jag bygglov för braskamin?
När du installerar en eldstad, till exempel en braskamin, kakelugn, panna eller braskassett krävs en anmälan.
-
Tips vid översvämning och skyfall
Här kan du läsa olika tips hur du kan skydda dig från översvämning och vad som gäller, vem du ska kontakta och vem som har ansvaret.
-
Hur skyddar jag min fastighet mot översvämning?
Här får du tips på hur du kan göra för att skydda din egendom och fastighet och vem du kontaktar ifall du drabbas eller området du bor i drabbas av översvämning.
-
Har jag rätt att ha mitt barn på förskola som vanligt om jag får graviditetspenning?
Om din arbetsgivare anser att du inte kan arbeta under din graviditet har du under vissa förutsättningar rätt till graviditetspenning. Ditt barn har rätt till ordinarie tid på förskolan under den tid du får graviditetspenning.
-
Får man tvätta bilen på gatan?
Att tvätta bilen på gatan är som att tvätta den direkt i naturen, eller i din egen badsjö. I alla fall om tvättvattnet rinner ner i en dagvattenbrunn. Använd i stället automatiska biltvättar eller särskilda tvätthallar som renar och återanvänder vattnet.
-
Sommar och sol och hög vattenförbrukning
Soligt och varmt väder brukar betyda hög vattenförbrukning. Var gärna sparsamma med kranvattnet under varma dagar.
-
Varför plogar ni inte på Vallentunasjön?
Under vinterhalvåret är Vallentunasjön en populär plats att åka skridskor på. Av den anledningen gör vi under säsongen regelbundna kontroller för att mäta isens tjocklek med syfte att kunna ploga en bana på sjön.
-
Har vattnet stängts av?
På Roslagsvattens webbplats kan du läsa om pågående och planerade driftstörningar i vattendistributionen. Du kan också registrera ditt mobilnummer för att få SMS.
-
Sök Komvux och SFI på KCNO
Du som är bosatt i Vallentuna kommun har möjlighet att söka vuxenutbildning genom KCNO – Kunskapscentrum Nordost. KCNO är ett samarbete mellan Vallentuna, Täby, Danderyd, Vaxholm och Österåker, och erbjuder ett brett utbud av utbildningar på både grundläggande och gymnasial nivå.
-
Kvarnbadets öppettider
Kvarnbadet håller öppet hela sommaren, från 6 juni till den 31 augusti.
-
Var kan jag bada?
I Vallentuna finns det fyra kommunala badplatser: Gustavs udde, Bergsjöns badplats, Toftesta Holme samt Långsjöns badplats. Här finns också Kvarnbadet, ett bad med utomhusbassänger.