Fyrverkerier

Fyrverkerier vid nyår upplevs kul och vackert av vissa men skrämmande och störande av andra. Om du ska avfyra fyrverkerier finns det några saker du bör tänka på och ta hänsyn till.

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. 

Det krävs tillstånd hos Storstockholms brandförsvar för att sälja fyrverkerier.

Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige.

I Vallentuna kommun krävs tillstånd från Polisen för uppskjutning av fyrverkerier inom detaljplanelagt område samt på idrottsplatser, kyrkogårdar, lekplatser, perronger och badplatser. Det krävs dock inget tillstånd på nyårsafton från kl. 18.00 till kl. 02.00 nästföljande dag. Observera att undantaget för tillstånd för fyrverkerier inte gäller för raketer med styrpinne.

Mer information om fyrverkerier

Lag om raketer med styrpinne

Enligt en lag som trädde i kraft 1 juni 2019 är alla raketer med styrpinne förbjudna att använda utan tillstånd och godkänd utbildning. Utbildningen ska ges av en utbildningsanordnare som är godkänd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). En lista över godkända utbildningsanordnare finns på MSBs webbplats, se länk längre ned på sidan.

Den nya lagen om tillstånd för raketer med styrpinne gäller även på nyårsafton.

Mer information om undantaget från tillstånd för fyrverkerier på nyårsafton hittar du i Vallentuna kommuns lokala ordningsföreskrifter längre ned på sidan.

Särskilda regler kring tillstånd för fyrverkerier på nyårsafton

I Vallentuna kommun krävs tillstånd från Polisen för uppskjutning av fyrverkerier inom detaljplanelagt område samt på idrottsplatser, kyrkogårdar, lekplatser och perronger. Det krävs dock inget tillstånd på nyårsafton från kl. 18.00 till kl. 02.00 nästföljande dag. Observera att undantaget för tillstånd för fyrverkerier inte gäller för raketer med styrpinne.

För den som vill fira nyår med pyroteknik finns det fortfarande en del produkter som kan användas, och inte kräver tillstånd eller utbildning. Det handlar dels om enklare produkter som tomtebloss och marksnurror – men även bengaliska eldar och fyrverkeritårtor som står upprätt och inte behöver förankras.

Mer information om undantaget från tillstånd för fyrverkerier på nyårsafton hittar du i Vallentuna kommuns lokala ordningsföreskrifter längre ned på sidan.

Självservice

Hos Stockholms brandförsvar kan du söka tillstånd för brandfarliga ämnen och för att få sälja fyrverkerier.

Om du vill avfyra fyrverkerier behöver du tillstånd från polisen.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats