Start / Fritid och kultur / Friluftsliv och natur / Badplatser och sjöar

Badplatser och sjöar

I Vallentuna finns cirka 30 insjöar som inbjuder till härliga bad. Fyra av badplatserna sköter kommunen om: Gustavs udde, Bergsjöns badplats, Toftesta Holme samt Långsjöns badplats. 

Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Kraven på hänsyn mot omgivningen är samma som på land, det vill säga inte störa och inte heller förstöra.

Hundar är också välkomna till badplatserna, så länge de är kopplade.

Under högsommaren när vi är många som besöker våra badplatser är det viktigt att tänka på att parkera på ett sådant sätt att räddningstjänsten kommer fram till vattnet om det skulle ske en olycka.

Vallentuna kommun har också ett bad med utomhusbassänger, Kvarnbadet. Det är öppet från slutet av maj till början av september.

Vattnet kontrolleras varje månad

Vattenkvaliteten vid de kommunala baden testas en gång i månaden under badsäsongen och oftare om vi upptäcker någon avvikelse. Resultaten av proverna och vattentemperaturen hittar du på Havs- och vattenmyndighetens webbplats Badplatsen (Länk). 

Sök på Vallentuna och välj därefter någon av de fyra kommunala badplatserna. Tryck på markören på kartan så öppnas ett nytt fönster med aktuell information.

Bergsjöns badplats

Bild på sjö i en skog

Bergsjön ligger i Kårsta och är en mindre skogssjö med en liten strand, brygga och omklädningsrum. Sjön är ganska grund och blir snabbt varm på sommaren. Under riktigt varma somrar kan vattentemperaturen uppnå långt över 25 grader.

Parkering finns vid Kårstaskolan, därifrån går en stig till skogsbadet.

Långsjöns badplats

Långsjöns badplats

Långsjön ligger vid Rialavägen i Ekskogen och är en långsmal sjö med strand, brygga och omklädningsrum. Där finns också möjlighet att grilla. 

Badplats vid Gustavs Udde

Två kvinnor som sitter på en sandstrand

Badplatsen ligger 500 meter från Bällsta station. Här finns sandstrand, brygga, rullstolsramp och picknickbord. Parkeringsplatser finns i anslutning till badet.


Tillgänglighet

Gustavs Udde har en ramp som möjliggör för rullstolsburna att komma ned i vattnet. 

Toftesta Holme

Toftestas badplats

Vallentuna kommuns nyaste badplats ligger i ett vackert kulturlandskap. Hit hittar du genom att åka väster ut från Össeby-Garns kyrka. Kommer du med bil parkerar du bäst mitt emot kyrkan och går sedan genom den fina bygden där både skolmuseet och Klockaborg ligger. Strax utanför bebyggelsen ligger badplatsen på din högra sida. 

Adress: Lilla Garn 26


Tillgänglighet

Toftesta Holme har en ramp som möjliggör för rullstolsburna att komma ned i vattnet. Det kan dock vara lite svår terräng att komma ned till rampen. 

Kvarnbadet, utomhusbassäng

Kvarnbadet är beläget vid Vallentunasjöns norra ände och består av en tempererad 50 metersbassäng, en 17,5 metersbassäng för simskola och mindre simkunniga barn samt en plaskdamm för de allra minsta barnen.

 

Tillgänglighet

Kvarnbadet har en stor RWC som också kan fungera som ett enskilt omklädningsrum för personer med funktionsnedsättning. Det finns även en lyft tillgänglig på Kvarnbadet som möjliggör för rullstolsburna att ta sig upp och ner i vattnet. På Kvarnbadet finns ramper fram till kiosk och omklädningsrum. 

Vallentuna kommuns arbete med sjöar och vattendrag

Här kan du läsa mer om hur Vallentuna kommun arbetar med och kring våra sjöar och vattendrag

Bada i bassäng

I Vallentuna finns två anläggningar som erbjuder tempererade bassänger.

Simhallar, badhus och utomhusbad

Kvarnbadet
Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats