Start / Fritid och kultur / Friluftsliv och natur / Badplatser och sjöar

Badplatser och sjöar

Vallentuna kommun har i dagsläget hand om tre badplatser i kommunen. Men i kommunen finns det bortåt 30 insjöar. Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land. Inte störa – inte förstöra!

Vallentuna kommun har också ett bad med utomhusbassänger, Kvarnbadet. Det är öppet från slutet av maj till början av september.

Bergsjöns badplats

Bild på sjö i en skog

Bergsjön ligger i Kårsta och är en mindre skogssjö med en liten strand, brygga och omklädningsrum. Sjön är ganska grund och blir snabbt varm på sommaren. Under riktigt varma somrar kan vattentemperaturen uppnå långt över 25 grader.

Parkering finns vid Kårstaskolan, därifrån går en stig till skogsbadet.

Långsjöns badplats

Långsjön ligger vid Rialavägen i Ekskogen och är en långsmal sjö med strand, brygga och omklädningsrum. Där finns också möjlighet att grilla. 

Badplats vid Gustavs Udde

Två kvinnor som sitter på en sandstrand

Vallentuna kommuns nyaste badplats ligger 500 meter från Bällsta station. Här finns sandstrand, brygga, rullstolsramp och picknickbord. Parkeringsplatser finns i anslutning till badet.


Tillgänglighet

Gustavs Udde har en ramp som möjliggör för rullstolsburna att komma ned i vattnet. 

Kvarnbadet

Kvarnbadet är beläget vid Vallentunasjöns norra ände och består av en tempererad 50 metersbassäng, en 17,5 metersbassäng för simskola och mindre simkunniga barn samt en plaskdamm för de allra minsta barnen.

 

Tillgänglighet

Kvarnbadet har en stor RWC som också kan fungera som ett enskilt omklädningsrum för personer med funktionsnedsättning. Det finns även en lyft tillgänglig på Kvarnbadet som möjliggör för rullstolsburna att ta sig upp och ner i vattnet. På Kvarnbadet finns ramper fram till kiosk och omklädningsrum. 

Vallentuna kommuns arbete med sjöar och vattendrag

Här kan du läsa mer om hur Vallentuna kommun arbetar med och kring våra sjöar och vattendrag

Bada i bassäng

I Vallentuna finns två anläggningar som erbjuder tempererade bassänger.

Simhallar, badhus och utomhusbad

Kvarnbadet
Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats