Fordons- och transportprogrammet

Inriktning Personbil
Inriktning Lastbil och mobila maskiner

Fordons- och transportprogrammet ger dig möjlighet att arbeta praktiskt och att snabbt se resultat av ditt arbete. Du får lära dig hur fordon fungerar och du tränas i problemlösning när du ska fixa det som är trasigt. Du har också möjlighet att välja till kurser för att få behörighet att söka vidare studier på universitet och högskola.

Din utbildning

I årskurs 1 får du allmänna kunskaper inom fordonsteknik. Du får lära dig grunderna i hur motorer, personbilar, lastbilar och mobila maskiner fungerar. Du får kunskaper i materiallära, kontroll av fordon, enklare underhåll, lagar, kundbemötande samt hur du arbetar på ett säkert sätt. Du läser också teoretiska kurser som till exempel svenska, engelska, matematik och historia.

I årskurs 2 väljer du inriktning: personbil eller lastbil och mobila maskiner. Du får öva praktiskt i skolans verkstad och ta emot våra kunders fordon på riktigt. Du läser religion, samhällskunskap och naturkunskap utöver dina fordonskurser. Du har även möjlighet att läsa kurser för att få grundläggande högskolebehörighet. Utöver detta gör du 6 veckors praktik.

I årskurs 3 läser du mer avancerade kurser men breddar också dina kunskaper inom bland annat elektronik-, mät- och digitalteknik, felsökning, tillsyn och support. Du genomför också ett gymnasiearbete där du får visa dina färdigheter. Sista året på gymnasiet avslutas med en lång praktikperiod, cirka 14 veckor, som ger dig utmärkta erfarenheter och mycket goda möjligheter till jobb.

Din framtid

Du som har tagit yrkesexamen från fordons- och transportprogrammet har mycket goda möjligheter att få jobb direkt efter gymnasiet. Lönerna är relativt höga och det råder stor brist på både personbils- och lastbilsmekaniker.

Vallentuna gymnasium har ett väl utvecklat samarbete med Volvo och Scania, tillgång till branschens egna dataprogram och möjligheter till att meka även med lastbilar. En stor del av våra elever har genom åren fått arbete på sin praktikplats direkt efter avslutade studier. Många arbetsgivare efterfrågar också kvinnor i fordonsbranschen för att få en bättre balans.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats