Start / Näringsliv och arbete / Nyheter näringsliv och arbete / Ett historiskt första inköp!

Ett historiskt första inköp!

Den 20 november var det äntligen dags för det första historiska inköpet på Langhard Lantbruk som en del av Vallentuna matmarknad, som är ett nytt inköpsalternativ skapat av Vallentuna kommun.

bild på personerna

(Från vänster: Kökschef Lovisedalsskolan Robert Heribertsson, Kostchef Charlotte Müntzing, Ägare av Langhard Lantbruk Helena Langhard, Joakim Langhard, upphandlare Sebastian Fjäll och näringslivsstrateg Magnus Isberg).

Fokuset har varit att se över och förenkla upphandlingsprocesserna i syfte att skapa bättre förutsättningar för lokala livsmedelsproducenter att sluta avtal med kommunen. Langhard Lantbruk är ett småskaligt lantbruk som drivs av paret Helena Langhard och Joakim Langhard som arbetar för bevarandet av en levande landsbygd och en hållbar jordbrukssektor.

På gården i Markim ryms Hedemorahöns, Japanska jumbovaktlar och Dorper- och Gotlandsfår. Utöver det odlas bland annat potatis, jordärtskockor, olika slags örter och chilifrukter. Kökschef Robert Heribertsson från Lovisedalsskolan var med och gjorde det första historiska inköpet som han använder för att skapa en inspirerande måltid till torsdagens firande av de medarbetare som har jobbat i kommunen i 20 år.

På frågan om vad som motiverade Helena och Joakim att delta i projektinitiativet Vallentuna matmarknad, var svaret:

-"Att gå med i Vallentuna matmarknad ger oss en värdefull chans att få vara med och aktivt delta i att främja lokal hållbarhet, kvalitet och samarbete. Vi får tillgång till en plattform där vi kan erbjuda våra produkter till fler och främja hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion i Vallentuna. Vi glada över att få delta i Vallentuna matmarknad och ser med spänning fram emot att få samarbeta med Vallentuna kommun och andra lokala aktörer".

När vi bad dem dela sina erfarenheter av samarbetet och huruvida de skulle rekommendera andra lokala livsmedelsproducenter att ansluta sig till Vallentuna matmarknad, var svaret:

- "Genom samarbetet med Vallentuna kommun har vi fått värdefull inblick i Vallentuna matmarknad och direktupphandlingsprocessen, tack vare det stöd och den vägledning vi mottagit. Det har varit en givande resa som berikat vår verksamhet med nya kunskaper och insikter. Vi rekommenderar andra leverantörer att ansluta".

Är du en lokal livsmedelsproducent och önskar med till att skapa en levande och lokal matkultur i Vallentuna kommun?

Då är du välkommen att kontakta näringslivsstrateg Magnus Isberg eller upphandlare Sebastian Fjäll

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats