Start / Näringsliv och arbete / Nyheter näringsliv och arbete / Höga betyg när Vallentuna förenklar för företag

Höga betyg när Vallentuna förenklar för företag

Transparens och god dialog spelar roll i kontakten med företag. Det visar årets undersökning av SBA och SKR när Vallentuna får sitt all time high-resultat inom området upphandling. Företagens nöjdhet med kommunens service ökar också när det gäller bygglov, livsmedel och serveringstillstånd.

På torsdagen presenterade Stockholm Business Alliance (SBA) och Sveriges kommuner och regioner (SKR) sin årliga undersökning Öppna jämförelser av företagsklimatet. Den visar att företagare i Vallentuna fortsätter att uppge en ökad nöjdhet med kommunernas service. Sammanfattningsvis ökar nöjdheten från 74 till 76 i sin helhet, och Vallentuna befinner sig nu på plats 36 inom SBA och plats 91 enligt SKRs ranking. Inom upphandlingsområdet stiger Vallentuna från 66 till 77 i NUI, vilket resulterar i en fjärdeplacering både inom SBA och SKR:s ranking.

Viktigt med företagens synpunkter

Öppna jämförelser av företagsklimatet är en undersökning som låter företag berätta om kontakten med sin kommun inom sex myndighetutövningsområden – brandskydd, markupplåtelse, bygglov, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Svaren presenteras sedan i en så kallad Nöjd Kund-Index, NKI, och ger en uppfattning om hur företagsklimatet ser ut i Sveriges kommuner. Sedan 2020 finns även Nöjd Upphandlings-Index (NUI), som mäter hur anbudsgivare i offentliga upphandlingar upplever kontakten med kommunen.

– Det är mycket positivt att Vallentuna går upp i NKI-mätningen. Efter att ha ökat resultatet tre år i rad gjorde vi en mindre nedgång i NKI-mätningen förra året som nu är återhämtad. Vi lyssnar till företagens synpunkter och tar vi med oss dem i vårt arbete för att skapa ett företagsklimat som passar för våra lokala företag, säger Magnus Isberg, näringslivsstrateg på Vallentuna kommun.

I årets NUI-mätning klättrar Vallentuna från 2022 års godkända nivå (66 av 100) till att landa på mycket godkänt (77 av 100) 2023.

– Att vi får en så positiv respons är tack vare mina fantastiska medarbetare. De finns tillgängliga, svarar på frågor, återkopplar och förklarar. Vi strävar hela tiden efter att underlätta anbudsprocessen och minimera antal dokument som ska bifogas anbudet. För anbudsgivare ska det vara enkelt att lämna anbud i Vallentuna, säger Linda Jansson, upphandlingschef på Vallentuna kommun.

Mer information

För att ta del av rapporten Öppna jämförelser av företagsklimatet 2023 kan du klicka på rubriken "Öppna jämförelser 2023" längre ner på sidan. För att läsa mer om hur Vallentuna arbetar med företagsklimatet i kommunen, klicka på rubriken "Fakta om näringslivet" längre ner på sidan.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats