Det har vägarbetet på Lindholmsvägen bidragit med
Från augusti 2024 till juni 2025 har det genomförs förbättringar på Lindholmsvägen mellan Takpannevägen och Härjedalsvägen. Nu är jobbet färdigt, och det här är vad som gjorts under tiden vägarbetet pågått.
Breddning av körbanan samt ny beläggning på sträckan Ormstavägen till Härjedalsvägen. Hastighetssäkring av övergångsställen och cykelpassager vid Disavägen, söder om Lingonvägen, korsningen med Lingonvägen samt vid Smålandsvägen. Förstärkt belysning vid samtliga åtgärdade övergångsställen. Där har du några saker som åtgärdats.
Hela listan finner du längst ner i artikeln, och förutom ett digert jobb med trafiksäkerhet och tillgänglighetsanpassning har arbetet längst med Lindholmsvägen också resulterat i nya skogsekar och faunadepåer.
Generellt bredare idag
En del kommuninnevånare har förväntats sig en bredare Lindholmsväg generellt. Var inte det ett mål? Förmodligen har en del trafikanter inte upplevt vägen som bredare innan den blev klar. Detta eftersom beläggningen inte var just färdig och hela vägbredden därmed inte nyttjas.
Generellt sett är Lindholmsvägen bredare idag, men eftersom den ursprungliga bredden varierade från 5,5 till 6,5 meter och breddats till 7,0 meter kan det upplevas olika på olika ställen. Målet har inte varit att skapa en bredare väg som i att till exempel skapa ett extra körfält. Målet var att höja standarden och se till att vägen utformas som en huvudgata och för den viktiga funktion den har med busstrafik, större fordon och genomfartstrafik för att till exempel säkerställa säkra möten.
Vissa delar av Lindholmsvägen har redan hade tillräcklig bredd - söder om Ormstavägen - innan vägarbetet, och därför har den delen endast fått ny beläggning.
Skilnad på olika vägarbeten
Det har höjts röster bland invånare i Vallentuna att man uppfattar kommunen som långsammare vid vägarbeten än Trafikverket. Inte sällan dras det en parallell till när Trafikverket nyligen lade ny beläggning på Väsbyvägen. Att det bara tog fyra, fem dygn inklusive nattjobb.
En viktig skillnad är att Väsbyvägen endast var ett underhållsarbete, inga förändringar. Det finns knappt några anslutande vägar eller övergångsställen att ta hänsyn till på samma sätt som på Lindholmsvägen. Trafikverket har gjort ett underhållsarbete på Väsbyvägen medan kommunen har gjort stora förändringar av Lindholmsvägens utformning.
Slutligen är det värt att lyfta att många av de åtgärder som utförts är gjorda med fokus på oskyddade trafikanter.
För att underlätta samspelet mellan dem och fordonsförare samt minska den barriär som Lindholmsvägen är för gående och cyklister.
Det ska tilläggas att det är underentreprenörer till Vallentuna kommun som på uppdrag utför vägarbeten.
Detta har gjorts på Lindholmsvägen:
• Breddning av körbanan samt ny beläggning på sträckan Ormstavägen till Härjedalsvägen.
• Ny beläggning på sträckan mellan Takpannevägen och Disavägen.
• Hastighetssäkring av övergångsställen och cykelpassager (vid Disavägen, söder om Lingonvägen, korsningen med Lingonvägen samt vid Smålandsvägen).
• Förstärkt belysning vid samtliga åtgärdade övergångsställen.
• Hållplats östra Ormsta norrgående justeras och tillgänglighetsanpassas. För det södergående busshållplatsläget justeras fickan för säkrare utkörning för SL-buss och ett smalt väderskydd har monterats upp.
• Vegetation och träd har tagits bort för att öka sikten, till exempel vid övergångsställen och i kurvor.
• Fällda träd har gjorts till faunadepåer, och skapar därmed hem åt insekter och fåglar.
• Fällda träd har också ersatts med tolv skogsekar som planterats längs med cykelbanan på västra sidan av Smidesvägen.