Möt boendestödjaren Anders
I snart 35 år har Anders arbetat med att ge stöd och motivation till personer med olika funktionsvariationer inom Vallentuna kommun. Han började som vikarie på dåvarande Bällsta elevhem och tyckte att det var ett roligt jobb. När han fick erbjudande om en fast anställning bestämde sig Anders för att stanna. Efter Bällsta elevhem jobbade Anders några år på gruppbostäderna Hammarbacken och Uthamra, men sedan 2003 har han framförallt arbetat med att ge stöd till personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer. För ca 10 år sedan slogs kommunens två olika boendestöd samman till ett och idag arbetar Anders tillsammans med elva andra boendestödjare här på Vallentuna kommun.
Hur kan en arbetsdag se ut om man jobbar som boendestödjare?
–Min arbetsdag börjar vanligtvis klockan 8.00. Då ses vi alla kollegor för genomgång av dagen. Torsdagar har vi ett längre möte där vi går igenom nya kunder, vad man lyckats extra bra med under veckan eller om någon kört fast och behöver hjälp. Sedan är det dags att åka ut och träffa kunder. Den här förmiddagen har jag träffat två olika kunder. Som boendestödjare handlar nästan allting om motivering. Första jobbet för dagen var att motivera en kund till att plocka ordning i sitt hem. På nästa ställe träffade jag en kund som jag stöttar i att ta hand om sin ekonomi. Idag har kunden deklarerat, betalat räkningar och sen hjälptes vi åt att säga upp en streamingtjänst som kunden inte längre ville ha kvar.
– Efter lunch var ett av uppdragen att motivera en kund att ta sig ut. Ibland träffar jag kunden utanför hemmet och ibland ses vi hemma hos kunden och går ut tillsammans för en promenad eller för att utföra ett ärende tillsammans. Det är lite olika vad som funkar för olika kunder.
– Som boendestödjare arbetar man vardagar och dagtid. Mitt schema, vilka tider jag träffar mina olika kunder, det sätter jag själv. Jag vet vilka kunder jag har ansvar för och hur mycket tid varje kund ska få. Utifrån det kommer jag överens med kunden om när vi ska ses. Den friheten är en av de saker jag verkligen uppskattar med mitt jobb.
Vad uppskattar du mer med att jobba inom Vallentuna kommuns boendestöd?
– Jag har jobbat här i många år och med det kommer en trygghet i jobbet och att jag vet vad jag har och vad jag får. Sen bor jag här i kommunen och uppskattar att kunna jobba nära mitt hem och slippa pendla långt.
– Att jobba som boendestödjare kan såklart vara tufft ibland, mentalt. Jag kan träffa personer som är deprimerade eller har stark ångest. Men det ger också väldigt mycket tillbaka när man verkligen känner att man lyckas med sitt uppdrag. Det kan både handla om stora saker, men även de där små sakerna i vardagen. Att lyckas motivera en kund som mår väldigt dåligt att ändå klara av att ta sig ut och se kunden glad, det gör ju även mig väldigt glad.
– En riktig solskenshistoria är en kund som jag stöttat fram tills för bara några veckor sedan. Hen hade en träningslägenhet inom kommunen. Från det att vi träffades första gången har jag berättat hur man ska göra för att ta hand om ett hem och söka efter egen bostad. Hen har successivt tagit åt sig av det jag sagt och börjat leta lägenhet på egen hand. Det krävs både hårt jobb, tur och ekonomi för att lyckas men för några veckor sedan hände det. Då åkte vi tillsammans och hämtade nycklarna till hens hyresrätt där hen bor idag. Målet med boendestöd är att hjälpa personer till ett självständigt liv. För den här kunden har det blivit verklighet och att veta att jag har varit en del i det, det känns riktigt bra.