Möt Nigar, stödpedagog på Runristaren

NigarNär Nigar i april 2022 fick tjänsten som stödpedagog på Runristarens stödboende tänkte hon först "wow, vilken utmaning". Men Nigar hade hamnat på rätt plats. Tack vare fina kollegor, en riktigt bra chef och en arbetsmiljö som präglas av allas lika värde säger hon idag till alla att de ska komma och jobba på Vallentuna kommun.

Vad är ditt uppdrag på Runristaren?

– Stödboendet Runristaren är en dygnet-runt-verksamhet för personer med socialpsykiatrisk och/eller missbruksproblematik. Som stödpedagog är mitt uppdrag att stödja och motivera våra klienter i deras vardag och i deras dagliga rutiner. Målet är att våra klienter ska klara sig själva när de, efter cirka ett år, flyttar härifrån.

– På Runristaren jobbar man själv på plats, men man har ett nära samarbete med medarbetarna på Öppenvården och en chef som man alltid kan nå.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Vi har haft klienter som mått väldigt dåligt när de flyttat in på Runristaren, men efter sin tid här börjat plugga eller hittat ett jobb. Att se den typen av positiv förändring hos våra klienter gör att jag känner mig väldigt stolt över mitt jobb här. Det händer att anhöriga till de som bott hos oss ringer för att tacka, då blir man varm i hjärtat!

– En annan viktig anledning till att jag trivs så bra här på Runristaren är mina arbetskamrater och min chef Monica. Monica har ett tillitsfullt ledarskap. Hon lyssnar alltid på oss medarbetare och finns där för oss. Har någon av oss en fråga eller ett förslag så ser Monica till att det inte stannar hos henne. Hon tar våra frågor vidare för att, inte bara Runristaren, utan hela öppenvården och socialtjänsten ska fortsätta att förbättras.

– Jag har bott i Sverige i 14 år, tio av dem har jag arbetat inom vården. Aldrig tidigare har jag upplevt en arbetsplats där jag så tydligt känner att jag har samma rättigheter som alla andra. Oavsett om man är ny vikarie eller hög chef är man lika viktig och vi kan alla vara med och påverka. Människosynen här präglas verkligen av allas lika värde.

Vem är det här jobbet för?

– Det här jobbet passar människor med erfarenhet av livet. Utbildning är bra men jag skulle säga att det är minst lika viktigt med erfarenhet från yrken där du arbetar med människor. De klienter som bor här är inte alltid lätta att jobba med. Många kommer från en tuff uppväxt och livsstil. Det är viktigt att du har inställningen att alla människor är lika mycket värda, oavsett bakgrund.

– När jag började på Runristaren vet jag att jag tänkte - kommer jag att fixa det här? Jag har erfarenhet från LSS-området och en utbildning som stödpedagog i botten men klienter med den här typen av svårigheter var något helt nytt för mig. Idag vet jag att mina styrkor är att jag är flexibel, pedagogisk och väldigt lugn. Att vi som jobbar här på Runristaren har olika bakgrund och förmågor gör att vi kompletterar varandra och tillsammans kan ge ett väldigt bra stöd till våra klienter. Jag är väldigt stolt över det arbete vi gör tillsammans!

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats