Start / Näringsliv och arbete / Arbeta hos oss / Arbeta som vikarie hos oss / Vikarie inom skola, förskola eller kök

Vikarie inom skola och förskola

Vill du arbeta med barn och unga? Söker du ett extrajobb där du själv kan välja när du vill arbeta? Då ska du söka som vikarie till våra kommunala förskolor, grundskolor eller kök.

Som vikarie hos oss tillhör du barn- och ungdomsförvaltningens bemanningsenhet. Du kan både bli erbjuden vikariejobb med kort varsel, men även längre vikariat för att täcka planerad frånvaro hos verksamheterna. Som vikarie inom förskola och skola blir du erbjuden pass vardagar, dagtid. Under skolloven finns det väldigt sällan pass vi behöver vikarier till utan det är främst under vår- och höstterminen när skolan är igång som vi behöver vikarier

Du behöver inte vara utbildad lärare, förskollärare eller kock för att arbeta som vikarie hos oss. Det viktiga är att du har goda kunskaper i det svenska språket och att du är intresserad av att arbeta med barn eller mat.

Vi ser helst att du är tillgänglig för arbete minst två dagar i veckan, gärna mer och värdesätter om du har möjlighet att komma in och jobba med kort varsel, då behovet av dig som vikarie oftast dyker upp samma morgon som du behövs.

Sök jobb som vikarie

Bli vikarie inom skola och förskola

Till höstterminen 2024 söker vi dig som vill arbeta som timvikarie inom våra förskolor och skolor. Varmt välkommen med din ansökan! 

Ansök idag

Två barn ler och tittar på varandra

Bli vikarie i våra kök

Så snart vi söker nya vikarier till våra kök hittar du länk till annonsen här. Så länge får du gärna kolla in våra andra lediga jobb. 

Lediga jobb

Kökspersonal som diskar

Möt våra kockar och köksbiträden i Rosendalsskolans kök

Hur är det att jobba i ett av våra kök? Vi ställde frågan till kockarna, köksbiträdena och våra kökschefer på Rosendalsskolans kök. 

Möt personalen i Rosendalsskolans kök

Medarbetarna på Rosendalsskolans kök

Att bli anställd som vikarie

Hur går rekryteringsprocessen till?

Vi rekryterar timvikarier till våra förskolor, skolor och kök under flera perioder varje år. Du kan bara söka som vikarie till oss när vi har en öppen jobbannons.

Så här går rekryteringsprocessen till:

  1. Skicka in ansökan: Du ansöker genom att skicka in CV, personligt brev och svara på urvalsfrågorna i den aktuella jobbannonsen. För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen använder vi verktyget ReachMee.
  2. Boka tid för gruppintervju: Inom 1-3 veckor kommer du att få svar på din ansökan via mejl. Om du går vidare i processen kommer du att få möjlighet att boka in dig på ett datum för gruppintervju.
  3. Gruppintervju: Gruppintervjun genomförs på plats i Vallentuna och tar ca 1h.
  4. Telefonintervju: Dagen efter gruppintervjun blir du kontaktad för en personlig telefonintervju.
  5. Digital referenstagning: Du kommer att få ange kontaktuppgifter digitalt till 2-3 referenser (tidigare chefer eller om du inte har tidigare arbetslivserfarenhet en mentor, tränare eller handledare från praktik). Vi använder systemet Refapp för digital referenstagning.
  6. Bakgrundskontroll: Vi utför bakgrundskontroll inför all nyanställning. Du kommer att få ett mejl där du får veta mer om vad bakgrundskontrollen innebär och ge samtycke till att den genomförs.
  7. Utdrag ur belastningsregistret: Alla som anställs för arbete med barn och ungdomar ska lämna ett registerutdrag ur polismyndighetens belastningsregister, e-tjänst för ansökan via digitalt utdrag eller blankett hittar du på polisens webbplats.
  8. Besked om anställning: När vi fått in referenser, utdrag ur belastningsregistret och bakgrundskontrollen är klar återkommer vi till dig via mejl med svar på om du kommer att få erbjudande om en anställning som vikarie eller inte.
  9. Anställningsavtal: Om du tackar ja till en tjänst som vikarie bokar vi en tid för avtalsskrivning på plats i Vallentuna.

Se till att ha referenser tillfrågade och redo, utdrag ur belastningsregistret klart att visa upp och håll koll på din mejl så du inte missar en eventuell inbjudan till intervju (kolla även skräpposten).

Lycka till!

Vem kan jobba som timvikarie?

Är du redan utbildad lärare, fritidspedagog, resurs, förskollärare, kock eller köksbiträde och vill ha mer inflytande över dina arbetstider? Eller är du helt ny och saknar utbildning inom området men vill få chans att testa på att jobba inom förskola, skola eller kök, då är du välkommen till oss.

Vi har både behov av vikarier som kan hoppa in med kort varsel och med längre framförhållning. 

Kvalifiktioner för att jobba som vikarie: 

  • 18 år eller äldre.
  • Du behöver ha goda kunskaper i svenska språket
  • Körkort är meriterande, alternativt att du har en kort resväg till våra förskolor och skolor.
  • För att arbeta som lärarvikarie är det meriterande om du har erfarenhet av att arbeta med barn/unga i grupp (exempelvis från skola, idrott, konfirmation eller annan pedagogisk verksamhet).
  • För att arbeta som kock är det meriterande om du har erfarenhet från storkök, kafé eller restaurang och har kunskap om specialkost och dess tillagning.

Vilka personliga egenskaper är viktiga för att passa som timvikarie?

Engagemang, samarbete och allas lika värde är Vallentuna kommuns gemensamma värderingar. Du som söker bör självklart dela dessa värderingar. 

Personliga egenskaper vi söker hos våra vikarier: 

  • Du arbetar mot resultat genom att du visar pålitlighet och tar ansvar för planering och uppföljning av ditt arbete.
  • Du stärker relationer genom att du hjälper andra, samarbetar, följer regler och processer och delar information.
  • Du utvecklar, förbättrar, och söker lösningar på eget initiativ.
  • Du är länken, ger service, visar lojalitet utåt och inåt och omvärldsbevakar.
  • Gemensamma värderingar syns i ditt bemötande.
  • Du är flexibel och inte rädd för nya utmaningar.
  • Du uppskattar arbete med unga och barn.
  • Du är snabb och tydlig i samarbetet med dina kollegor.

Vilken sorts anställning får jag om jag börjar som timvikarie?

Tjänsten är intermittent, det vill säga en behovsanställning där du får ersättning per arbetad timme.

Alla som anställs för arbete med barn och ungdomar ska lämna ett registerutdrag ur polismyndighetens belastningsregister.

Du beställer utdraget på Polisens webbplats.

Vilken verksamhet tillhör jag som timvikarie?

Som timvikarie inom förskola, skola eller kök tillhör du kompetens- och bemanningsenheten på barn- och ungdomsförvaltningen på Vallentuna kommun. Hos oss erbjuds du vikariat på kommunens förskolor, grundskolor och kök. 

Du tillhör inte en specifik förskola eller skola som timvikarie utan är anställd för att kunna jobba på alla våra grundskolor och/eller förskolor. 

Vad är fördelarna med att jobba som timvikarie?

Som timvikarie väljer du själv hur ofta och vilka tider du har möjlighet att jobba. Ju högre tillgänglighet du har och desto fler olika typer av vikarieuppdrag du är öppen för, desto större möjlighet finns att få jobba mycket. Du kan med andra ord välja om du vill kombinera vikariejobbet med utbildning eller ett annat jobb, eller om du vill arbeta upp till heltid som vikarie.

Trivs vi med varandra finns fina möjligheter att bli erbjuden längre vikariat inom kommunen.

För att jobba som timvikarie behöver du inte vara utbildad pedagog eller barnskötare. Vikariejobbet är dörför en fin möjlighet att testa på om det här kan vara ett jobb för dig innan du väljer att påbörja en utbildning.

Som vikarie hos oss får du både möjlighet att knyta nya kontakter och bygga upp värdefull erfarenhet och referenser inför framtida jobb. Vi har flera exempel på fantastiska medarbetare som börjat sin karriär hos oss som timvikarier. 

Kompetens- och bemanningsenheten rekryterar även vikarier till vår hemtjänst, våra äldreboenden, LSS-verksamheteter och verksamheter inom socialpsykiatri och missbruk.

Arbetsuppgifter

Att vara vikarie på en förskola

Som vikarie inom förskolan är du med och stöttar förskolans team i den pedagogiska utbildningen. Samtidigt är du en central del i barnens lek och aktiviteter och behjälplig vid sovstunder och måltider. Du har barnet i fokus och bidrar till att skapa glädje kring lek och skapande hos barnet.

Att vara lärarvikarie

Som lärarvikarie inom grundskolan hjälper du eleverna att förstå och genomföra sina uppgifter. Du tar ansvar för klassen under den tid du är deras lärarvikarie. Längre vikariat kan innebära planering av undervisningen och kontakt med vårdnadshavare.

Att vara vikarie på fritids eller vikariera som resurs

Som fritids/resurs inom grundskolan stöttar du skolans elever och lärare med deras arbete under skoldagen. På raster och på eftermiddagens fritids tar du tillsammans med den ordinarie personalen ansvar för elevernas trygghet och lärande. Ditt fokus är alltid eleverna och du bidrar med ditt engagemang i klassrummet såväl som på skolgården.

Att vikariera som kock eller köksbiträde

Som köksbiträde förbereder du inför måltiderna, serverar, diskar och städar. Som kock förbereder och tillagar du olika måltider. Du deltar även i övriga arbetsuppgifter som finns i ett kök. Arbetsplatserna är kommunens kök till skola, förskola samt äldreomsorg.

Kompetens- och bemanningsenheten

E-post:
buf.vikarie@vallentuna.se

Telefon:
08-58785966

Telefontid:
Helgfria vardagar 06.45-15.30.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats