Hur går rekryteringsprocessen till?
Vi rekryterar timvikarier till våra verksamheter inom vård och omsorg under flera perioder varje år. Du kan bara söka som vikarie till oss när vi har en öppen jobbannons.
Så här går rekryteringsprocessen till:
- Skicka in ansökan: Du ansöker genom att skicka in CV, personligt brev och svara på urvalsfrågorna i den aktuella jobbannonsen. För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen använder vi verktyget ReachMee. Du hittar aktuella annonser på denna sida, samt sidan lediga jobb.
- Boka tid för gruppintervju: Inom 1-3 veckor kommer du att få svar på din ansökan via mejl. Om du går vidare i processen kommer du att få möjlighet att boka in dig på ett datum för gruppintervju. Vi genomför även individuella intervjuer för vissa tjänster och under vissa perioder på året.
- Gruppintervju: Gruppintervjun genomförs på plats i Vallentuna och tar ca 1h.
- Telefonintervju: Dagen efter gruppintervjun blir du kontaktad för en personlig telefonintervju.
- Digital referenstagning: Du kommer att få ange kontaktuppgifter digitalt till 2-3 referenser (tidigare chefer eller om du inte har tidigare arbetslivserfarenhet exempelvis en mentor, tränare eller handledare från praktik). Vi använder systemet Refapp för digital referenstagning.
- Bakgrundskontroll: Vi utför bakgrundskontroll inför all nyanställning. Du kommer att få ett mejl där du får veta mer om vad bakgrundskontrollen innebär och ge samtycke till att den genomförs.
- Besked om anställning: När vi fått in referenser, utdrag ur belastningsregistret och bakgrundskontrollen är klar återkommer vi till dig via mejl med svar på om du kommer att få erbjudande om en anställning som vikarie eller inte.
- Anställningsavtal: Om du tackar ja till en tjänst som vikarie bokar vi en tid för avtalsskrivning på plats i Vallentuna.
Se till att ha referenser tillfrågade och redo och håll koll på din mejl så du inte missar en eventuell inbjudan till intervju (kolla även skräpposten).
Lycka till!
Vem kan jobba som timvikarie?
Utbildad inom området eller inte – ni båda behövs!
Är du redan utbildad inom vård och omsorg och vill ha mer inflytande över dina arbetstider eller är du helt ny inom området och vill få chans att testa om ett jobb inom vård och omsorg är rätt för dig - då är du välkommen till oss!
Vi har både behov av vikarier som kan hoppa in med kort varsel och med längre framförhållning. Under sommarperioden finns även möjlighet att arbeta enligt ett fast, överenskommet schema vecka 24-34.
Det är meriterande med:
- Pågående utbildning inom vård och omsorg, socionom, psykologi eller pedagogik
- Om du har erfarenhet inom NPF, funktionsvariationer och psykisk ohälsa, vård och omsorg.
- Om du är undersköterska
- Körkort kan krävas inom vissa verksamheter
Det är inte ett krav att vara utbildad inom vård och omsorg för att söka arbete som vikarie, du blir upplärd på plats. Det viktiga är att du vill arbeta med människor, har goda kunskaper i att tala och skriva på svenska och att du vill lära dig jobbet.
Vilka typer av arbetsuppgifter har man som vikarie inom vård och omsorg?
Som vikarie har du ett viktigt och meningsfullt arbete där du gör skillnad och påverkar människors vardag varje dag. Du blir anställd av Vallentuna kommuns kompetens- och bemanningsenhet och jobbar vid behov. Vi har verksamheter som ska bemannas dygnet runt. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du arbetar, men gemensamt är att alltid ha kundens bästa i fokus och ge god och nära vård.
Som vikarie hos oss kan du jobba inom:
Hemtjänst: Vår hemtjänst är till för personer som behöver omsorg, stöd och service i det egna hemmet. Vi hjälper våra kunder i deras hem med allt från frukost, dusch, påklädning eller promenad till att hjälpa kunden med tvätt, att handla eller städa. Du kör bil, cyklar eller går mellan kunderna, men utgår alltid från Fabriksvägen 1C i Vallentuna.
Lär dig mer om arbetet inom hemtjänst.
Äldreboende: Vallentuna kommuns två äldreboenden Väsbygården och Korallen ligger i centrala Vallentuna. På våra äldreboenden bor personer med behov av omvårdnad samt personer som har en demenssjukdom. Som medarbetare på något av våra äldreboenden stöttar du de boende med saker som de inte klarar av i vardagen. Det kan handla om personlig hygien, stöd vid måltider och att hjälpa till att ta hand om de boendes egna lägenheter och gemensamma ytor.
Lär dig mer om arbetet på våra äldreboenden.
Stöd och omsorg (LSS): Att arbeta inom stöd och omsorg, LSS, innebär att du ger stöd och omvårdnad till personer som har en eller flera funktionsvariationer exempelvis autism, NPF, psyisk ohälsa m.m. Du kan exempelvis arbeta på en gruppbostad, en servicebostad, på ett korttidsboende eller inom daglig verksamhet. Ditt uppdrag är stöd och coachning i vardagliga sysslor, såsom inköp, matlagning, städning, planering, läkarbesök, utflykter, aktiviteter, etc.
Lär dig mer om att arbeta inom stöd och omsorg, LSS.
Socialpsykiatrin: Som vikarie inom socialpsykiatrin kan du arbeta inom vårt boendestöd, Alléns boende eller stödboendet Runristaren. Alléns boende är en bostad med särskild service enligt SoL. Stödboendet Runristaren är till för personer med socialpsykiatrisk och/eller missbruksproblematik. Vi arbetar med våra kunder på ett pedagogiskt och motiverande sätt och coachar kunden bl.a. i att planera och strukturera sin vardag, stöd i vårdkontakter och med andra myndigheter, motiverar till förändring, stöd i vardagliga göromål etc.
Vilka personliga egenskaper är viktiga för att passa som timvikarie?
Engagemang, samarbete och allas lika värde är Vallentuna kommuns gemensamma värderingar. Du som söker bör självklart dela dessa värderingar.
- Du arbetar mot resultat, visar pålitlighet och tar ansvar för planering och uppföljning av ditt arbete.
- Du stärker relationer genom att du hjälper andra, samarbetar, följer regler och processer och delar information.
- Du utvecklar, förbättrar, söker lösningar, lärande och kunskap på eget initiativ.
- Du är länken, ger service, visar lojalitet utåt och inåt och omvärlds bevakar.
- Gemensamma värderingar syns i ditt bemötande.
- Du har ett stort engagemang för att ge stöd och hjälp till andra människor.
Vilka utvecklingsmöjligheter finns?
Vallentuna kommun satsar på kompetensutveckling och ett hållbart arbetsliv. För att ha så goda förutsättningar som möjligt i din medarbetarroll kommer du få god introduktion och fortsatt kompetensutveckling utifrån behov.
Vi har flera exempel på timvikarier som gått vidare till längre vikariat eller tjänster inom kommunen. Om både du trivs i verksamheten och verksamheten ser att du passar in hos dem finns fina möjligheter att utvecklas vidare hos oss.
Läs gärna medarbetarreportagen med:
Elsa på hemtjänsten
Bojana inom socialpsykistrin
Farideh på äldreboendet Korallen
Tre exmpel på medarbetare som börjat som vikarier och som fått möjlighet att fortsätta som fast personal eller på ett längre vikariat.
Att vara timvikarie kan även utveckla kompetens man kan ha nytta av inom andra yrken. Läs gärna våra medarbetarreportage med:
Socionomstudenten Johanna som jobbar på Åby Ängars servicebostad
Sjuksköterskestudenten Victoria som jobbar på Korallen
Hur ser introduktionen ut?
För att du som vikarie ska få en trygg start får du alltid gå en introduktion under ett antal dagar på din arbetsplats, där dina kollegor handleder dig i arbetet. Introduktionen sker alltid på arbetstid, med full lön.
Inför sommaren blir du som ny sommarvikarie, utöver den personliga introduktion, även inbjuden till en heldag för gemensam introduktion. Under den gemensamma introduktionsdagen kommer du att få en inblick i arbetet, få träffa andra vikarier och få bra tips inför din start.
När du väl börjat jobba ska du alltid känna att du kan fråga dina kollegor om hjälp om du är osäker. De vill hjälpa dig och lära dig jobbet. Dessutom kommer du att ha tillgång till en app som heter Visible Care. Appen innehåller korta pedagogiska filmer om olika områden och arbetsmoment inom vård och omsorg. Appen är tänkt att vara ett extra stöd i arbetet genom att du snabbt och enkelt ska kunna hitta pålitlig och pedagogisk information inom ett visst område.
Visible Care i Appstore.
Visible Care i Google Play.
Vilken sorts anställnings får jag om jag börjar som timvikarie?
Anställningen är en visstidsanställning vid behov med start så snart som möjligt eller sommarvikariat. Vi tillämpar individuell lönesättning.
Genom vårt tidbokningssystem eCompanion väljer du själv vilka dagar och tider du vill bli erbjuden vikariejobb. Du får jobbförfrågningar via sms som du väljer om du vill tacka ja till eller inte.
Vad är skillnaden mellan ett sommarvikariat inom vård och omsorg och ett sommarjobb?
Du har säkert hört talas om att man som ungdom kan söka sommarjobb inom Vallentuna kommun. Det finns flera skillnader mellan sommarjobb och ett sommarvikariat inom vård och omsorg. Här går vi igenom de viktigaste skillnaderna.
Ålder: Sommarvikariat kan sökas av alla som är 18 år eller äldre, eller blir 18 under sommaren 2024. Det finns ingen övre åldersgräns för att jobba som sommarvikarie. Sommarjobb kan du söka om du fyllt 16 år senast den 12 juni och inte hunnit fylla 20 år innan den 11 augusti 2023.
Boplats: För att söka sommarvikariat behöver du inte bo i Vallentuna, det viktiga är att du kan ta dig till våra verksamheter på ett bra sätt. För att söka sommarjobb behöver du vara folkbokförd i Vallentuna kommun.
Rekryteringsprocess: Sommarvikariaten tillsätts genom en rekryteringsprocess där du får skicka in personligt brev, CV och där relevanta kandidater kallas till intervju, referenstagning och bakgrundskontroll. För att söka sommarjobb gör du en intresseanmälan med personligt brev, sen lottas platserna ut.
Tidsperiod: Ett sommarvikariat är minst fyra veckor och för dig som kan och vill finns möjlighet att jobba hela sommaren. Sommarjobbet är alltid tre veckor och du kan välja mellan två olika perioder.
Arbetsplats: Du kan vara sommarvikarie inom hemtjänst, på ett äldreboende, en LSS-verksamhet eller inom socialpsykiatrin. Sommarjobben finns inom flera av kommunens verksamheter och du kan bland annat jobba inom förskola, fritidshem, kultur- och fritidsverksamhet eller äldreomsorg. Varken sommarvikariat eller sommarjobb kräver tidigare erfarenhet.
Är du intresserad av att veta mer och ansöka om sommarjobb. Besök vår sida:
Om sommarjobb på vallentuna.se.
Vilken verksamhet tillhör jag som vikarie?
Som vikarie inom vård och omsorg tillhör du kompetens- och bemanningsenheten på Vallentuna kommuns socialförvaltning.
Socialförvaltningen består av cirka 500 medarbetare med uppdraget att arbeta förebyggande och stödjande inom så väl socialtjänst som vård och omsorg.
Vad är fördelarna med att jobba som timvikarie?
Som timvikarie väljer du själv hur ofta och vilka tider du har möjlighet att jobba. Ju högre tillgänglighet du har och desto fler olika typer av vikarieuppdrag du är öppen för, desto större möjlighet finns att få jobba mycket. Du kan med andra ord välja om du vill kombinera vikariejobbet med utbildning eller ett annat jobb, eller om du vill arbeta upp till heltid som vikarie.
Trivs vi med varandra finns fina möjligheter att bli erbjuden längre vikariat inom kommunen.
För att jobba som timvikarie behöver du inte vara utbildad inom vård och omsorg. Vikariejobbet är dörför en fin möjlighet att testa på om det här kan vara ett jobb för dig innan du väljer att påbörja en utbildning.
Som vikarie hos oss får du både möjlighet att knyta nya kontakter och bygga upp värdefull erfarenhet och referenser inför framtida jobb. Vi har flera exempel på fantastiska medarbetare som börjat sin karriär hos oss som timvikarier.
Kompetens- och bemanningsenheten rekryterar även vikarier till våra förskolor, skolor och kök.