Start / Näringsliv och arbete / Arbeta hos oss / Möt våra medarbetare / Möt Monica på Katthults förskola

Möt Monica, förskollärare på Katthults förskola

Porträtt av MonicaMonica har över 20 års erfarenhet som förskollärare och sedan höstterminen 2022 arbetar hon på Katthults förskola i Vallentuna.

– När man lyckas bygga relationer med barnen, få deras förtroende och se deras utveckling, både språkligt och socialt, det är en ynnest. Att mötas av barn som är glada att se en på morgonen och att man ibland till och med får en kram – det är underbart!

Det Monica uppskattar med att arbeta på just Katthults förskola är att hon har engagerade kollegor att samarbeta med, ett tydligt ledarskap i sin rektor samt lokaler som är bra anpassade för förskoleverksamhet. På Katthults förskola finns många små rum att dela upp barngruppen i och det är sällan många barn som vistas på en och samma yta.

Hur kommer det sig att du valt att utbilda dig till förskollärare?

– Tidigare jobbade jag som barnskötare i förskolan och som personlig assistent i skolan. Jag var även resurs i en samundervisningsklass där jag jobbade nära en specialpedagog som jag lärde mig mycket av och som inspirerade mig till att plugga vidare till förskollärare. När jag började på lärarhögskolan hade läroplanen för förskolan precis kommit och vår bransch blev en del av utbildningssystemet, så det var en spännande tid. Jag stortrivdes med att plugga och fick många nya perspektiv på barns utveckling.

– Vårt utbildningsuppdrag sträcker sig från att barnen börjar i förskolan tills att de lämnar för att börja i förskoleklass. Det är viktigt att vi verkligen lär känna alla våra barn och anpassar vår undervisning efter vart och ett av dem. Alla ska känna sig delaktiga, förstå och tycka att det är roligt. Här på förskolan smyger vi ofta in undervisning när barnen leker. Vi har exempelvis fått en ny affär till vår avdelning som är väldigt populär. Den skapar förutsättningar för lekar där barnen får utveckla allt ifrån sitt sociala samspel till samarbete och matematik.

Vad uppskattar du mest med förskolläraryrket?

- Mitt jobb känns extra meningsfullt när barnen på olika sätt visar vad de lärt sig i undervisningen på förskolan. Jag brinner för att jobba med värdegrundsfrågor, samtycke och barnkonventionen. Därför gör det mig stolt när barnen ger olika uttryck för vad de har lärt sig om sina rättigheter och skyldigheter och när också föräldrar kommer och säger att de är imponerade över vad deras barn i sin tur har lärt dem om värdegrundsfrågor. Jag anser att det är det viktigaste som barnen ska ta med sig från förskolan, och när jag lyckas i det arbetet känner jag att jag gör skillnad. 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats