Start / Fritid och kultur / Nyheter fritid och kultur / Första spadtaget för Snapptunafältets anläggning för spontanidrott

Första spadtaget för Snapptunafältets anläggning för spontanidrott

Snapptunafältet ska bli en plats som välkomnar och lockar till hälsa och rörelse för alla besökare, oavsett ålder, kön eller funktionsvariation. Över 400 Vallentunabor har tyckt till om utvecklingen av den centrala anläggningen för spontanidrott och nu har det första spadtaget tagits. Anläggningen förväntas stå klar för invigning i oktober 2023.

I dag, tisdagen den 14 mars 2023, samlades fritidsförvaltningen och fritidsnämnden med Ylva Mozis (L), Tommy Schiött (M), Lars Carlsson (C) och Margareta Svanström (M) för att sätta spaden i backen. Jerri Bergström (S), oppositionsråd, och Marita Ljungberg (S), ledamot i fritidsnämnden, var också på plats.

– Fritidsnämnden har, tillsammans med många andra, arbetat med detta under lång tid. Det känns roligt att få vara igång och sätta spaden i Snapptunafältet för att skapa något spännande och nyskapande, säger Ylva Mozis (L), ordförande i fritidsnämnden. 

Nytänkande för spontanidrott

Vallentuna kommun vill, i samverkan med Riskful Play, skapa ett nytänkande i hur vi ser på och utformar morgondagens aktivitetsanläggningar för spontanidrott.

– Riskful Play ser en värld där alla barn, på sina egna villkor, får rätt miljö att utvecklas i och bli ens bästa jag. Målsättningen är att utveckla en metod utifrån risktagande lek, där både fysiska och psykiska färdigheter stimuleras. Med vårt arbete vill vi skapa nya sätt att se möjligheter för utformning av framtidens rörelseytor. Många barn ser fram emot den nya anläggningen, säger Ahmed Al-Breihi, projektledare Riskful Play.

Anläggningen är utformad av X2 Architects som är specialiserade på att skapa lockande och spännande miljöer för olika typer av rörelse och lek. Det planeras bland annat för en rullbana, hinderbana för parkour samt dansgolv med tak och musikanläggning.

Fokus på aktivitet för personer med funktionsvariation

Utformningen har fokus på att skapa aktivitet för personer med funktionsvariation. Förutom standardåtgärder, som breda gångar och skyltning, kommer det även att finnas en plats för taktila upplevelser, studsmatta för rullstol och en ljudanläggning som är anpassad för hörselnedsatta.

Allt har utformats i dialog med elever och personal på Olympiaskolan, grundsärskola i Vallentuna, samt med inslag inspirerade från dialoger med Korallen, center för sinnesstimulering på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.

Riskful Play

Riskful Play är en satsning i samverkan med Vallentuna kommun, Arvsfonden, Korpen och Riksidrottsförbundet. Satsningen startade 2019 och pågår till december 2023.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats