Start / Fritid och kultur / Kultur / Vallentuna Kulturhus

Vallentuna Kulturhus

Vallentuna Kulturhus ligger mitt i Vallentuna centrum och är en spännande mötesplats för både unga och äldre. Förutom ett stort och modernt bibliotek rymmer huset även utställningslokaler, flera scener, bokningsbara mötesrum, kreativ verkstad och ett café. Här finns även kommunens kontaktcenter.

Sommarens öppettider

Programverksamhet genomförs med begränsat antal besökare enligt rekommendationerna för inom- och utomhusevenemang.
Sommarens öppettider gäller 28 juni - 22 augusti.

Vallentuna kulturhus och bibliotek

 • Foajén öppen måndag–fredag kl. 09–18.
 • Biblioteket öppet måndag–fredag kl. 10-18.

Kontaktcenter

 • Besökstid måndag–tisdag kl. 09–12 och onsdag–fredag kl. 13–16.
 • Håll avstånd till andra besökare.
 • Kontaktcenter är därutöver tillgängligt via telefon, chatt och e-post vardagar kl. 08–12 och kl. 13–18.

Café Form

 • Sommarstängt 25 juni - 15 augusti

Konstkuben

Konstkuben ligger i Kulturhusets foajé. Här visas ungefär nio konstutställningar per år. Syftet är att visa aktuell samtida konst, men också att ge utrymme för verksamheter där elever arbetar med konst. Konstkuben är inte bokningsbar. Har du frågor om Konstkuben välkommen att höra av dig till kultur@vallentuna.se.

Nyfiken på aktuella utställningar i Vallentuna Kulturhus och Bibliotek? Se mer här! Konstutställningar i Kulturhuset.

Utställningsrummet

I utställningsrummet kan du se utställningar med olika teman. Kultur Vallentuna arrangerar, producerar eller hyr in utställningarna. Vi samarbetar också med föreningar och institutioner, både lokalt och nationellt. Utställningsrummet är inte bokningsbart. 

Har du frågor om utställningarna i Utställningsrummet? Välkommen att kontakta kultur@vallentuna.se.

Nyfiken på aktuella utställningar i Vallentuna Kulturhus och Bibliotek? Se mer på upplevvallentuna.se.

Öppen konstvägg 

Vill du visa upp din konst eller ditt konsthantverk i Vallentuna Kulturhus? 

Öppen konstväg är en utställningsyta för vägghängd konst i foajén i Vallentuna Kulturhus:

 • Längd: 240 cm
 • Höjd: 170 cm
 • El finns inte
 • Underlag: vitmålad MDF
 • Adress: Vallentuna kulturhus, Allévägen 1

Affischhållare för presentation och information om konstverken finns vid sidan av utställningsytan. Inga textskyltar får sättas upp på utställningsytan.

Skicka in en ansökan så återkommer vi med information om när du får ställa ut.

Kulturrummet

Med 160 sittplatser är Kulturrummet det största rummet i huset - utrustat med allt som behövs för att visa scenkonst i världsklass. Hit kan du komma för att gå på teater, konserter, filmvisningar, kulturluncher, föreläsningar med mera.

Sittplatserna i den sluttande salongen kan också skjutas in så att lokalen får en stor plan golvyta. Utmed rummets ena sida finns glaskonstverket In Vitro av Kristoffer Zetterstrand (2012).

Kulturrummet går även att hyra genom lokalbokningen.

Gitarrkonsert

Kulturfönstret

I Kulturfönstret, som vetter ut mot Tuna torg, mittemot Stenugnsbageriet kan Vallentunas kulturföreningar boka in sig för att visa miniutställningar och berätta om sin verksamhet.

Är din kulturförening intresserad av att göra en utställning? Välkommen att kontakta kultur@vallentuna.se för mer information.

 

Vallentuna bildarkiv och Lokalhistoriska avdelningen

På bibliotekets övre plan finns Vallentuna bildarkiv och den lokalhistoriska avdelningen. Här kan du sätta dig ner och bläddra bland de tusentals bilder som finns i pärmarna. Visste du att hela bildarkivet finns digitalt på www.vallentuna.se/bildarkiv?

Här visas miniutställningar med lokalhistoriska teman – ofta med bilder hämtade från bildarkivet och i samarbete med andra arkiv.

Biblioteket

Biblioteket

Biblioteket i kulturhuset är stort och modernt och har ett brett utbud av romaner, faktaböcker och tidskrifter. I biblioteket finns ett tyst läsrum, tre studieceller och flera surfdatorer.

Biblioteket

Berättarrummet

Inne på bibliotekets bottenvåning finns Berättarrummet dit alla barn och vuxna är välkomna. Hit kan du bjudas in till sagostund under BarnKUL-programmen på lördagar. Kanske har just din klass besökt denna mysiga hörna?

Biblioteket

Caféscenen

På Caféscenen i Kulturhusets foajé hålls ibland konserter och andra framträdanden. Ibland livar till exempel Folkdansföreningen VaDoM upp stämningen med sitt folkmusikprogram. Inte sällan framträder även Kulturskolans elever här. Är du intresserad av att framföra något på Caféscenen? Tveka inte att kontakta kultur@vallentuna.se.

 

Kreativa verkstaden

I Kreativa verkstaden hålls kreativa kurser och verkstäder för alla åldrar. Här sker bland annat konstverkstäder och pyssel. Är du sugen på att arrangera ett program eller en kurs i Kreativa verkstaden? Hör av dig till kultur@vallentuna.se. Verkstaden kan bokas som mötesrum utan kostnad.

Biblioteket

Mötesrum och bokningsbara mötesplatser

I Kulturhuset finns det möjlighet att boka Stora och Lilla mötesrummet mot en kostnad. Det går också att kostnadsfritt boka borden i övre foajén liksom i Kreativa verkstaden. Här finns allt du behöver veta om att boka lokaler. 

Biblioteket

Allmänna anslagstavlan

Här kan du som arrangerar kurser och evenemang affischera upp till 4 veckor innan ditt evenemang och fram till det att andra kurstillfället har passerat. Du som är med i en kultur- eller idrottsförening alternativt är företagare har möjlighet att använda anslagstavlan. Affischer får vara max A4 storlek och ska placeras i rätt kategori. Har du frågor är du välkommen att kontakta kultur@vallentuna.se.

Biblioteket

Kulturhuscafé - Café FORM

Ekologiskt, närodlat och lagat från grunden.

Sedan 2019 finns Café FORM i foajén i Vallentuna Kulturhus. Här serveras luncher, kaffe, te och hembakat fikabröd. Du kan också köpa med mat och fikabröd hem. Förboka gärna större beställningar. Café FORM har även catering.

För frågor kontakta info@mialii.se.

Obs! Tillfälliga öppettider under pandemin måndag - fredag kl 10-15.

Ordinarie öppettider:

Mån-tors kl. 10–18
Fredag kl. 10–17
Lördag kl. 10–15
Söndag Stängt

Tider kan komma att justeras i samband med evenemang i Vallentuna Kulturhus.

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats