Start / Fritid och kultur / Kultur / Vallentuna kulturhus

Vallentuna Kulturhus

Vallentuna Kulturhus ligger mitt i Vallentuna centrum och är en spännande mötesplats för både unga och äldre. Förutom ett stort och modernt bibliotek rymmer huset även utställningslokaler, flera scener, bokningsbara mötesrum och en kreativ verkstad. 

Ta med familjen till Kulturhuset på lördagar klockan 11 då det alltid finns en aktivitet för de yngre, boka in dig på en konsert eller föreställning eller bara slå upp just din favoritdagstidning och slå dig ner en stund. Varför inte delta i en bokklubb, seminarium eller en skapande verkstad? Här finns någonting för alla!

Hitta mer om programmet på Upplev Vallentuna

Konstkuben

Konstkuben ligger i Kulturhusets foajé. Här visas ungefär nio konstutställningar per år. Syftet är att visa aktuell samtida konst, men också att ge utrymme för de verksamheter inom kommunen där elever arbetar med konst. Konstkuben är inte bokningsbar.

Har du frågor om Kulturhusets konstutställningar? Välkommen att höra av dig till vår konsthandläägare Charlotta Abrahamsson.

Nyfiken på aktuella utställningar i Vallentuna Kulturhus och Bibliotek? Se mer här! Konstutställningar i Kulturhuset.

Utställningsrummet

I utställningsrummet kan du se utställningar med olika teman. Kultur Vallentuna arrangerar, producerar eller hyr in utställningarna. Vi samarbetar också med föreningar och institutioner, både lokalt och nationellt. Utställningsrummet är inte bokningsbart. 

Har du frågor om utställningarna i Utställningsrummet? Välkommen att kontakta Utställningsproducent Mia Ståhl Broborg.

Nyfiken på aktuella utställningar i Vallentuna Kulturhus och Bibliotek? Se mer här! Utställningar på Kulturhuset

Utställning

Kulturrummet

Med 160 sittplatser är Kulturrummet det största rummet i huset - utrustat med allt som behövs för att visa scenkonst i världsklass. Hit kan du komma för att gå på kulturluncher, föreläsningar, konserter, filmvisningar, teater och kreativa program du inte ens kan föreställa dig.

Sittplatserna i den sluttande salongen kan också skjutas in så lokalen får en stor, plan golvyta. Utmed rummets ena sida finns glaskonstverket In Vitro av Kristoffer Zetterstrand (2012).

Kulturrummet går att hyra genom lokalbokning.

Gitarrkonsert

Kulturfönstret

I Kulturfönstret, som vetter ut mot Tuna torg, mittemot Stenugnsbageriet kan Vallentunas kulturföreningar boka in sig för att visa miniutställningar och uppmärksamma delar av verksamheten. 

Är din kulturförening intresserad av att göra en utställning? Välkommen att kontakta Utställningsproducent Mia Ståhl Broborg för mer information.

Kulturfösntret

Vallentuna bildarkiv och Lokalhistoriska avdelningen

På bibliotekets övre plan finns Vallentuna bildarkiv och den lokalhistoriska avdelningen. Här kan du sätta dig ner och bläddra bland de tusentals bilder som finns i pärmarna. Visste du att hela bildarkivet finns digitalt på www.vallentuna.se/bildarkiv?

Här visas miniutställningar med lokalhistoriska teman – ofta med bilder hämtade från bildarkivet och i samarbete med andra arkiv.

Biblioteket

Biblioteket

Biblioteket i kulturhuset är stort och modernt och har ett brett utbud av romaner, faktaböcker och tidskrifter. I biblioteket finns ett tyst läsrum, tre studieceller och flera surfdatorer.

Biblioteket

Berättarrummet

Inne på bibliotekets bottenvåning finns Berättarrummet dit alla barn och vuxna är välkomna. Hit kan du bjudas in till sagostund under BarnKUL-programmen om lördagarna eller kanske har just din klass besökt denna mysiga hörna?

Biblioteket

Caféscenen

På Caféscenen i Kulturhusets foajé hålls ibland konserter och andra framträdanden. Flera lördagar livar till exempel Folkdansföreningen VaDoM upp stämningen med sitt folkmusikprogram. Inte sällan framträder även Kulturskolan Vallentunas elever här. Är du intresserad av att framföra något på Caféscenen? Tveka inte att kontakta kultursekreterare Charlotta Burlin.

 

Kreativa verkstaden

I Kreativa verkstaden hålls kreativa kurser och verkstäder för alla åldrar. Här sker bland annat  konstverkstäder och pyssel. Är du sugen på att arrangera ett program eller kanske en kurs i Kreativa verkstaden? Hör av dig till kultursekreterare Charlotta Burlin. Verkstaden kan bokas som mötesrum utan kostnad.

Biblioteket

Mötesrum och bokningsbara mötesplatser

I Kulturhuset finns det möjlighet att boka Stora och Lilla mötesrummet mot en kostnad och att kostnadsfritt boka borden i övre foajén liksom i Kreativa verkstaden. Här finns allt du behöver veta om att boka lokaler. 

Biblioteket

Allmänna anslagstavlan

Här kan du som arrangerar kurser och evenemang affischera upp till 4 veckor innan ditt evenemang och fram till det att andra kurstillfället har passerat. Du som är med i en kultur- eller idrottsförening alternativt företagare har möjlighet att använda anslagstavlan. Affischer får vara max A4 storlek och ska placeras i rätt kategori. Mer information om riktlinjerna för anslagstavlan finner du här.

Biblioteket

Kulturhuscaféet

För närvarande har vi inget café i kulturhuset, men ett nytt café beräknas öppna under 2019. 

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats