Start / Fritid och kultur / Kultur / Vallentuna kulturhus

Vallentuna Kulturhus

Vallentuna Kulturhus ligger mitt i Vallentuna centrum och är en spännande mötesplats för både unga och äldre. Förutom ett stort och modernt bibliotek rymmer huset även utställningslokaler, flera scener, bokningsbara mötesrum och en kreativ verkstad. Här finns även kommunens kontaktcenter.

Ta med familjen till Kulturhuset på lördagar kl. 11 då det är barnKUL för de yngre. Eller boka in dig på en konsert eller föreställning. Här kan du också njuta av en fika på Café Form eller varför inte läsa en tidning eller ett magasin. Delta i en bokklubb, seminarium eller en skapande verkstad. Här finns någonting för alla!

Hitta mer om programmet på Upplev Vallentuna.

Öppettider

Kulturhuset öppnar foajén kl. 09 måndag–fredag, i övrigt se bibliotekets öppettider.

Verksamhet under pågående pandemi

Trots pågående pandemi erbjuder vi dig många evenemang under hösten 2020. Säkerheten för vår publik är mycket viktig och vi följer noggrant Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi anpassar avstånd och antal platser samt har personal på plats vid våra evenemang. Till våra kostnadsfria evenemang delar vi ut fribiljetter via Upplev Vallentuna eller på biblioteken. Där hittar du också det senaste som gäller för våra olika evenemang. Vid frågor är du alltid välkommen att mejla eller ringa oss: kultur@vallentuna.se eller 08-587 853 50.

Konstkuben

Konstkuben ligger i Kulturhusets foajé. Här visas ungefär nio konstutställningar per år. Syftet är att visa aktuell samtida konst, men också att ge utrymme för verksamheter där elever arbetar med konst. Konstkuben är inte bokningsbar.

Nyfiken på aktuella utställningar i Vallentuna Kulturhus och Bibliotek? Se mer här! Konstutställningar i Kulturhuset.

Utställningsrummet

I utställningsrummet kan du se utställningar med olika teman. Kultur Vallentuna arrangerar, producerar eller hyr in utställningarna. Vi samarbetar också med föreningar och institutioner, både lokalt och nationellt. Utställningsrummet är inte bokningsbart. 

Har du frågor om utställningarna i Utställningsrummet? Välkommen att kontakta Utställningsproducent Mia Ståhl Broborg.

Nyfiken på aktuella utställningar i Vallentuna Kulturhus och Bibliotek? Se mer här! Utställningar på Kulturhuset

Utställning

Öppen konstvägg 

Vill du visa upp din konst eller ditt konsthantverk i Vallentuna Kulturhus? 

Öppen konstväg är en utställningsyta för vägghängd konst i foajén i Vallentuna Kulturhus:

  • Längd: 240 cm
  • Höjd: 170 cm
  • El finns inte
  • Underlag: vitmålad MDF
  • Adress: Vallentuna kulturhus, Allévägen 1

Affischhållare för presentation och information om konstverken finns vid sidan av utställningsytan. Inga textskyltar får sättas upp på utställningsytan.

Skicka in en ansökan så återkommer vi med information om när du får ställa ut.

Kulturrummet

Med 160 sittplatser är Kulturrummet det största rummet i huset - utrustat med allt som behövs för att visa scenkonst i världsklass. Hit kan du komma för att gå på kulturluncher, föreläsningar, konserter, filmvisningar, teater och andra kreativa program.

Sittplatserna i den sluttande salongen kan också skjutas in så att lokalen får en stor plan golvyta. Utmed rummets ena sida finns glaskonstverket In Vitro av Kristoffer Zetterstrand (2012).

Kulturrummet går att hyra genom lokalbokning.

Gitarrkonsert

Kulturfönstret

I Kulturfönstret, som vetter ut mot Tuna torg, mittemot Stenugnsbageriet kan Vallentunas kulturföreningar boka in sig för att visa miniutställningar och uppmärksamma delar av verksamheten. 

Är din kulturförening intresserad av att göra en utställning? Välkommen att kontakta Utställningsproducent Mia Ståhl Broborg för mer information.

Kulturfösntret

Vallentuna bildarkiv och Lokalhistoriska avdelningen

På bibliotekets övre plan finns Vallentuna bildarkiv och den lokalhistoriska avdelningen. Här kan du sätta dig ner och bläddra bland de tusentals bilder som finns i pärmarna. Visste du att hela bildarkivet finns digitalt på www.vallentuna.se/bildarkiv?

Här visas miniutställningar med lokalhistoriska teman – ofta med bilder hämtade från bildarkivet och i samarbete med andra arkiv.

Biblioteket

Biblioteket

Biblioteket i kulturhuset är stort och modernt och har ett brett utbud av romaner, faktaböcker och tidskrifter. I biblioteket finns ett tyst läsrum, tre studieceller och flera surfdatorer.

Biblioteket

Berättarrummet

Inne på bibliotekets bottenvåning finns Berättarrummet dit alla barn och vuxna är välkomna. Hit kan du bjudas in till sagostund under BarnKUL-programmen på lördagar. Kanske har just din klass besökt denna mysiga hörna?

Biblioteket

Caféscenen

På Caféscenen i Kulturhusets foajé hålls ibland konserter och andra framträdanden. Ibland livar till exempel Folkdansföreningen VaDoM upp stämningen med sitt folkmusikprogram. Inte sällan framträder även Kulturskolans elever här. Är du intresserad av att framföra något på Caféscenen? Tveka inte att kontakta kultursekreterare Charlotta Burlin.

 

Kreativa verkstaden

I Kreativa verkstaden hålls kreativa kurser och verkstäder för alla åldrar. Här sker bland annat konstverkstäder och pyssel. Är du sugen på att arrangera ett program eller en kurs i Kreativa verkstaden? Hör av dig till kultursekreterare Charlotta Burlin. Verkstaden kan bokas som mötesrum utan kostnad.

Biblioteket

Mötesrum och bokningsbara mötesplatser

I Kulturhuset finns det möjlighet att boka Stora och Lilla mötesrummet mot en kostnad. Det går också att kostnadsfritt boka borden i övre foajén liksom i Kreativa verkstaden. Här finns allt du behöver veta om att boka lokaler. 

Biblioteket

Allmänna anslagstavlan

Här kan du som arrangerar kurser och evenemang affischera upp till 4 veckor innan ditt evenemang och fram till det att andra kurstillfället har passerat. Du som är med i en kultur- eller idrottsförening alternativt är företagare har möjlighet att använda anslagstavlan. Affischer får vara max A4 storlek och ska placeras i rätt kategori. 

Biblioteket

Kulturhuscafé - Café FORM

Sedan 2019 finns Café FORM i Vallentuna kulturhus. Här serveras kaffe, te och hembakat fikabröd.  

Under vardagarna kan du njuta av härliga och spännande soppor eller hemlagade pajer. Café Form serverar dagens lunch mellan kl. 11–14 på vardagar för 95 kr. I priset ingår måltidsdryck, hembakat bröd och kaffe.

Ordinarie öppettider:

Mån-tors kl. 10–18
Fredag kl. 10–17
Lördag kl. 10–15
Söndag Stängt

Tider kan komma att justeras i samband med evenemang i Vallentuna Kulturhus.

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats