Start / Fritid och kultur / Nyheter fritid och kultur / Kvarnbadets utegym invigs

Kvarnbadets utegym invigs!

Man som hänger i ett rep

Nu har Vallentuna kommun ett nytt utegym – tillgängligt för fler och med en annorlunda design. Välkomna!

Utegymmet syftar till att uppmuntra dig som kanske inte tränar så ofta att våga prova på att gå till ett utegym. Kanske är det så att du har en funktionsvariation som påverkar din möjlighet att träna, exempelvis på grund av diagnos eller ålderdom. Förhoppningen är att de flesta ska känna sig bekväma med att nyttja detta utegym, oavsett förutsättningar.

Fokus på utrustningen är att träna balans och rörelsemotorik samt stimulera sinnen såsom känsel och hörsel. Förhoppningen är du ska finna att miljön tillåter både fysisk träning och återhämning. Kanske kan det fungera som ett utmanande inslag i våran vardag där platsen blir ett naturligt stopp längs med promenader.

I närheten av utegymmet finns både Björkby-Kyrkvikens promenadstråk, Kvarnbadet, Väsbygårdens vårdboende, servicebostäder, koloniområde, förskola och Hälsans stig. Dessa alla är viktiga komponenter till utegymmet. Till Tuna torg är det 800 meter.

Exempel på de olika träningsstationerna

Vilobänk och träningsbänk

Parkbänkar finns på många ställen i samhället. Många av oss förknippar dem med en plats att sitta en stund. Men kanske kan de användas till något mer?
I Kvarnbadets Utegym finns två parkbänkar – en vilobänk och en träningsbänk.

Vill du träna musklerna? testa på en armhävning, försök att häva dig upp två gånger istället för en eller kanske hitta på någon egen träningsform.

Vill du komma ned i varv? Följ den guidade meditationen som presenteras på skyltar i utegymmet.

Man som tränar

Balansbräda

Det går att träna balans genom hela livet. Även när balansen tycks bli sämre så kan den åter förbättras.

På balansbrädan kan du testa olika rörelser, lyft ett ben, gå fram och tillbaka eller varför inte göra de övningar du kanske brukar göra när du har fast mark under fötterna?

Trall

Åter en modul där endast fantasin sätter gränser. Här kan du bland annat träna att ta trappsteg, hoppa från marken upp på modulen eller ligga på modulen för stretch, situps eller rygglyft.

Ån

Sedan urminnes tider har människan sökt sig till vatten. Vi har här hittat föda, utvunnit energi och rest till nya delar av världen.

Många människor har särskilda minnen relaterade till just vatten och det har visat sig att vatten har en hälsofrämjande inverkan på de flesta av oss. Att sitta vid en å och se vattnet röra sig framåt, doppa fötterna och låta det rinna mellan tårna...

I denna å rinner inget vatten, men den uppmuntrar dig ändå till att klättra mellan stenarna.

Labyrint

Labyrinter är gamla symboler som skapats av människor i tusentals år. De går att finna över hela världen och alldeles särskilt här i Sverige. Varför de byggts vet ingen säkert, men vissa menar att det är en symbol för helhet.

Att vandra genom en labyrint kan fungera som ett stöd vid meditation, ett sätt att skapa leklust, förbättra sin balans och har även visat sig vara bra vid minnesträning.

Kinesisk gibbonabegang

Man

Du vet en sådan där tavla med tusen detaljer som en kan titta på hur länge som helst och fortfarande hitta nya små detaljer?

En sådan tavla är den kinesiska gibbonabegangen. Här kan du hitta på en massa olika träningsupplägg. Gå armgång, få massage, träna balans, stretcha ryggen, klättra i rep, träna benen, gör rygglyft, förbättra rörelse i axeln...

Modulen är gjord i Danmark av företaget Sundhed & Livsmod (https://sundhedoglivsmod.dk/)

Stort tack!

Detta utegym har ingen enskild skapat utan är ett samarbete mellan många. Ett tack ska riktas till de sjukgymnaster, de anställda vid Sveriges Landsbruksuniversitet, de yrkessamma inom social omsorg samt trädgårdskunniga som bidragit med både kunskap, forskning och som ett värdefullt bollplank. 

Ett tack ska särskilt riktas till Brf Sörgården som varit med tidigt och på vars mark utegymmet är placerat.

Hitta hit

Gå från Kvarnbadets parkering

Utegymmet ligger mitt emellan Kvarnbadet, Väsbygården serviceboende och Granåsa Förskola. För att hitta det på kartan är det enklast att slå in Sörgården 24.

Kommer du med bil så parkerar du vid Kvarnbadet och tar gångbron över Väsbyvägen.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats