Hur du nås av VMA

VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) är ett varningssystem som används vid allvarliga olyckor och händelser som kan innebära en fara för allmänheten. Varningssystemet innefattar information i radio och TV, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet "Hesa Fredrik". Fyra gånger per år testas signalen i Hesa Fredrik och på måndag den 7 mars kl. 15 är det dags igen. Med tanke på omvärldsläget just nu vill vi betona att det är ett test. Tala gärna med era barn om det.

Det är bra att känna till att utomhuslarmet testas fyra gånger per år, den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Ett tips är att lägga in datum för testerna 2022 i din kalender så att du enkelt kan vara medveten om när signalen testas. VMA kan även skickas via andra kanaler vilket gör att det redan idag, vid behov, kan nå hela kommunen oavsett boplats.

Information sänds ut i:

• Sveriges Radios FM-kanaler
  • Sveriges Television
  • Sveriges Utbildningsradio
  • TV4
  • Kanal 5
  • Kanal 9
  • Mobiltelefoner via appen krisinformation.se där du kan ta emot VMA-meddelande som push notiser
  • Fast telefoni och talmeddelande kan skickas ut inom ett visst område

Fler VMA-sirener runtom i kommunen håller på att utredas.

Fakta om Hesa Fredrik:

• MSB äger utomhusvarningssystemet (utrustningen)
  • Räddningstjänsten ansvarar för driften av utomhusvarningssystemet
  • Både räddningstjänsten och SOS Alarm har möjlighet att testa systemet. Måndagen 7 mars kl. 15 genomförs testet av räddningstjänsterna i Stockholm.