Start / Fritid och kultur / Nyheter fritid och kultur / Fjärilar och natur blir temat för Kårsta lekplats

Fjärilar och natur blir temat för Kårsta lekplats

En helt ny lekplats kommer att byggas i Kårsta på grönytan intill Sättratorpsvägen. Lekplatsen som är inspirerad av barns teckningar kommer att innehålla bland annat balanshinder, hinderbana, klätternät, gungställning och ett stort äventyrsträd med klättermöjligheter. Lekplatsen beräknas stå klar för lek till sensommaren/hösten 2022.

Den nya lekplatsen i Kårsta får tema fjärilar och natur, efter önskemål i en medborgardialog. I dialogen lämnades både skisser/teckningar och nedskrivna önskemål till lekplatsen in av invånare och elever vid Kårsta förskola och Kårsta skola.

I upphandlingen fick anbudsgivare komma med förslag på hur lekplatsen skulle utformas och samtidigt beakta önskemål som lämnades in i medborgardialogen. Vinnande leverantör, Lappset Sweden AB lämnade in ett anbud på lekplatsen med tema fjärilar och natur. Lekutrustningarna som valts till lekplatsen överensstämmer bra med önskemål som lämnats in och temat på fjärilar och natur var faktiskt bland annat inspirerat av en teckning som lämnats in av Kårsta skola.

Teckning

Teckning av en elev på Kårsta skola.

I anbudet skriver företaget: "Vi har inspirerats av denna teckning när vi valde Äventyrsträdet som fokus i vår design. Vi har valt att kombinera färger och former som ger känslan av en skog eller dal. Äventyrträdets trädkoja, fjärilar, blommor och granar förstärker känslan som färgerna indikerar. Genom att spara befintliga buskar så som syrenerna som finns på plats och även plantera in några fler får vi in blommor och blad."

– Att så många kommuninvånare inkom med förslag och önskemål i medborgardialogen av vår nya lekplats i Kårsta är oerhört roligt och viktigt för oss. Lekplatsen blir en viktig del av alla kommunens besöksmål och det känns väldigt fint att den utformas tillsammans med de boende i området, säger kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand.

Illustration

Illustration: Lappset Sweden AB

På lekplatsen kommer det att finnas många möjligheter för rörelse och lek, bland annat balanshinder, hinderbana, klätternät, gungställning, ett stort äventyrsträd med klättermöjligheter, balanshinder och två rutschkanor för de äldre barnen, pedagogisk lek, ett mindre klättertorn för de yngre barnen med rutschkana, balans och klätterhinder. Det kommer såklart finns gott om sittplatser för att sätta sig ned och fika.

– Vi hoppas att den nya lekplatsen i Kårsta ska bli uppskattat av Kårstaborna och ett välbesökt utflyktsmål och en mötesplats för alla Vallentunabor och besökare från andra kommuner, säger Nicole Sundin, projektledare.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats