Start / Fritid och kultur / Nyheter fritid och kultur / Kvarnbadet har fyllt 50 år!

Fira med oss – Kvarnbadet har fyllt 50 år!

Torsdagen den 18 augusti 2022 firar vi jubilaren Kvarnbadet med fri entré för alla besökare kl. 15.00–19.00. Firandet är något försenat på grund av pandemin, men inte desto mindre efterlängtat.

Kvarnbadet invigdes den 10 juni 1970. Under den första sommaren kom totalt 73 493 besökare och under en av dagarna uppmättes antalet besökare till hela 1 950 stycken. Sedan dess har antalet besökare varit som minst cirka 55 000 besökare och som mest cirka 80 000 besökare.

– Kvarnbadet är ett av flaggskeppen bland våra kommunala anläggningar och något som vi är mycket stolta över, säger Lars Carlsson (C), ordförande i fritidsnämnden.

Simskola sedan 1970

Kvarnbadet är ett av Vallentunas mest uppskattade besöksmål, men har också en viktig roll för simskoleverksamhet. Det var också en av anledningarna till att badet byggdes från början. Det var nämligen ont om lämpliga badsjöar i kommunen och svårt att anordna simskola för kommunens barn. Redan den första sommaren 1970 fick Vallentunas barn möjlighet att lära sig simma på Kvarnbadet.

Idag går cirka 250 barn i sommarsimskola, främst på Kvarnbadet, men också vid Toftesta holme och Bergsjön. Samtliga grundskolor i kommunen erbjuds möjlighet att boka tid för bad under skoltid. Under sommarlovet är det också flera fritidshem som besöker badet.

Stor renovering på gång

Under de närmaste åren kommer Kvarnbadets reningsverk att bytas ut för att effektivisera reningen av vattnet. Vattnet i den stora bassängen kommer att bytas ut dubbelt så många gånger per dygn och reningen av vattnet i samtliga bassänger kommer att bli mycket mer frekvent.

– Arbetet med det nya reningsverket startar redan i höst och kommer att gynna såväl miljön som badets besökare, säger Lars Carlsson.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats