Start / Näringsliv och arbete / Arbeta hos oss / Möt våra medarbetare / Kulturlunch på Väsbygården

Kulturlunch på Väsbygården - medarbetarna bjöd på mat från hela världen

Medarbetare och kunder tar mat från kulturlunchens buffe
Uppdukade rätter från hela världen
Zhila och Axmera står bredvid bufebordet
Ledya, intiativtagare till lunchen tillsammans med enhetschef Carina
Yoghurtsoppa, ris och kycklingfärrspätt

Vilken fest det blev när Väsbygården samlade hela husets boende och personal för en "kulturlunch" med mat från hela världen! 14 av boendets medarbetare bidrog med mat från sina hemländer och resultatet blev en uppskattad tillställning som förde samman både boende och personal.

Idag ska ni få träffa några av Väsbygårdens engagerade medarbetare och matlagare från kulturlunchen! Azmera, Zhila och lunchens intiativtagare, Ledya.

Azmera och Zhila jobbar båda på avdelningen Lyktan. Azmera började som timvikarie men har sedan några månader tillbaka en fast tjänst som omvårdnadsassistent. Zhila är specialistundersköterska inom demens och inne på sitt andra år på Väsbygården.

Azmera och Zhila, vad bjöd ni på för rätter under kulturlunchen?

Zhila: Jag har lagat kurdisk mat: Ris med saffran, kycklingfärsspett, lamm, bönor och en yoghurtsoppa med grönsaker från mitt hemland.

Azmera: Jag har bjudit på mat från Eritrea, bland annat Injera, en traditionell rätt från Eritrea som ser ut som ett pannkaksliknande tunnbröd. Injera bakas med sädesslaget teff och äts tillsammans med grönsaker eller kött. På buffén fanns även en eritreansk kycklingrätt, en rätt med lamm och två olika röror gjorda på linser och ärtor.

Hur var er upplevelse av kulturlunchen?

Zhila: Jag tycker att det är trevligt att man träffar varandra och att vi får visa våra olika kulturer. Kulturlunchen är ett sätt att föra samman både boende och personal.

Azmera: Det känns jättebra att få träffas över våra avdelningar och att få äta tillsammans, boende och personal – som en stor fest!

Kulturlunchens initiativtagare heter Ledya. Ledya arbetar som undersköterska på Väsbygården sedan ett år tillbaka och bjöd dagen till ära på välsmakande mat från Irak.

– När jag föreslog idén att bjuda de boende på en lunch där medarbetare får laga mat från sina hemländer till min chef Carina fick jag ett stort JA direkt! Jag uppskattar att Carina är väldigt uppmuntrande och att hon gärna ser att vi medarbetare tar initiativ, berättar Ledya.

– Våra boende är personer som byggt upp Sverige och de förtjänar allt! Nu kan de inte längre gå ut och äta festmat så då får vi ordnar festmat här inne i huset istället. Jag är jätteglad att se våra boende glada!

Carina, du är enhetschef på Väsbygården och den som sa ja till Ledyas initativ. Har du något du vill dela med dig av avslutningsvis?

– Jag tycker att det har varit jättekul och så lyckat med den här lunchen! Jag tänker på vår värdegrund inom Vallentuna kommun – engagemang, samarbete och allas lika värde. Här har 14 engagerade medarbetare valt att ägna sin fritid åt att laga mat för att möjliggöra den här lunchen. Det är till och med vissa som valt att komma in från sin semester för att delta. Väsbygården stod för kostnaderna för ingredienserna. Alla våra boende såg så glada ut och vi känner oss verkligen nöjda med dagen, säger Carina.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats