Möt Elsa, omvårdnadsassistent på hemtjänsten

Porträtt av Elsa

Sensommaren 2022 började Elsa som timvikarie på hemtjänsten i Vallentuna. Hon hade tidigare jobbat inom restaurangbranschen men aldrig med vård och omsorg. Nu, lite drygt ett år senare har hon fått fast anställning och tanken på att i framtiden studera till undersköterska, den lockar.

– Jag har hittat min plats här på hemtjänsten. Jag trivs verkligen i min tillvaro och bland mina kollegor!

Vad fick dig att söka till hemtjänsten?

– Min mamma jobbade på hemtjänsten när hon var ung och uppmuntrade mig att söka. Hon talade varmt om hemtjänsten och peppade mig att jag skulle klara av det. Även om hemtjänsten idag är väldigt annorlunda så är grunden fortfarande densamma. Det handlar om mänsklig kontakt och att göra det möjligt för individer att kunna bo hemma så länge som möjligt i sina egna hem. Sen har det hänt mycket inom hemtjänsten sedan min mamma jobbade. Idag har vi digitala lås till kundernas dörrar som vi låser upp med våra mobiltelefoner. Vi har all information om vart vi ska och vilka insatser en kund ska få på telefonen. Att vi över huvudet taget har mobiltelefoner och så lätt kan nå varandra och våra kunder är ju en stor utveckling från förr.

Vad uppskattar du mest med ditt arbete på hemtjänsten?

– Jag uppskattar att jobbet i hemtjänsten är praktiskt. Jag har autism och ADHD och för mig skulle det inte passa att sitta stilla på ett kontor. På min avdelning går eller cyklar vi till våra kunder så jobbet innebär att jag får vara utomhus en hel del. Sen uppskattar jag att få komma hem till våra kunder och hjälpa dem i vardagen.

– Inom hemtjänsten möter vi många olika personligheter och jag försöker att känna in och bemöta våra olika kunder efter hur de vill bli bemötta. Det är inte alltid det lättaste, men jag gör mitt bästa. En styrka med att jag själv har diagnoser är att jag upplever att jag kan förstå vissa av våra kunder på ett annat sätt än vad någon utan min erfarenhet skulle göra. Att vi medarbetare inom hemtjänsten har olika bakgrund och kunskaper, att vi kan olika språk och har olika ålder och kön, det är verkligen en styrka. Med en mångfald bland oss medarbetare kan vi bättre möta den mångfald som finns bland våra kunder.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill gärna jobba kvar här på hemtjänsten. En del får ju jobba väldigt länge för att hitta ett jobb de verkligen gillar. Jag är riktigt glad att jag redan nu har hittat ett arbete där jag trivs så bra och där jag har energi kvar, även efter arbetsdagens slut. Det skulle vara väldigt positivt om äldreomsorgslyftet förlängs och om jag fick möjlighet att läsa till undersköterska utan att behöva säga upp mig från mitt jobb.

– Innan jag började på hemtjänsten tänkte jag att vården var sjuksköterskor och läkare. Nu har jag fått en helt annan förståelse för vårdyrket. Man får lära sig väldigt mycket genom att jobba inom hemtjänsten. Utöver det praktiska får jag säkert lära mig ett nytt ord eller begrepp varje dag. Det är ett jobb under ständig förändring och med mycket fart och jag har verkligen hittat min plats här.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats