Möt Pia på Gullvivans servicebostad

PiaI 18 år har Pia arbetat på Gullvivans servicebostad i centrala Vallentuna. Varför? För att hon tycker det är kul! Det Pia uppskattar mest med sitt arbete är kontakten med de boende och att få se dem utvecklas.

Som medarbetare på en servicebostad är Pias uppgift att ge stöd till personer med olika funktionsvariationer. För Pia är en viktig del i arbetet att lyssna, känna av och anpassa sig efter kundens behov.

Hur kan en arbetsdag på ett serviceboende se ut?

– Här på Gullvivan bor personer med intellektuella och kognitiva funktionsnedsättningar. Kunderna bor i egna lägenheter som ligger på gångavstånd från en gemensam lokal. På morgonen går jag vanligtvis ut till kunderna och delar ut medicin. Några ringer vi och väcker, några hjälper vi att komma iväg till jobbet. Uppgifterna varierar över dygnet, men något vi återkommande hjälper till med är exempelvis att stötta kunderna när de lagar mat, städar och utför andra vardagssysslor. Vi följer även med kunderna på läkarbesök, handlar och gör utflykter tillsammans.

– Som medarbetare på en servicebostad handlar det inte om att göra saker åt våra kunder utan snarare stötta dem att själva klara av sin vardag. Jag brukar lirka lite och skoja till det. Det brukar vara ett bra sätt att peppa våra kunder när något känns motigt!

– Ett antal kvällar i veckan är vår gemensamhetslokal öppen för våra boende. Då kan de komma och hänga tillsammans med oss medarbetare och de andra som bor på Gullvivan. Varje lördag bjuder vi in till middag. Då hjälps vi åt att laga mat med våra boende. Ibland ordnar vi fest också. Senast var det 80-tals tema med kassler och ananas på menyn!

Du har arbetat 18 år på Gullvivan – berätta vad du uppskattar mest med ditt arbete.

– Det bästa med mitt arbete är kontakten med våra boende och att få följa dem i sin utveckling. Jag tror att det är jätteviktigt att vara uppmuntrande och verkligen visa att man ser de boende, lyssnar till dem och vill dem väl.

– Sen uppskattar jag att arbetet på ett serviceboende är varierande. Du kan aldrig veta exakt hur en dag kommer att se ut. Även om det finns en planering så kan det hända saker i våra kunders liv som gör att vi snabbt behöver kunna planera om.

– Att vi dessutom får friskvård i arbetet när vi går mellan kundernas olika lägenheter är en extra bonus!

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på att arbeta med att ge stöd och omsorg till personer med funktionsvariationer?

– Det här är ett jobb för dig som älskar att arbeta med människor. Är du dessutom bra på att kunna läsa av känslor, situationer och är duktig på att lyssna har du riktigt bra förutsättningar att lyckas bra i det här jobbet.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats