Om Vallentuna bildarkiv

I Vallentuna bildarkiv finns närmare 9000 bilder som visar hur människor bott, levt och arbetat i vår bygd från 1800-talets senare del fram till i dag. Fotografierna är från Vallentuna kommuns alla åtta socknar: Angarn, Frösunda, Kårsta, Markim, Orkesta, Vada, Vallentuna och Össeby-Garn.

Bildarkivets syfte är att samla in, bevara och tillgängliggöra bilder och information om dem. Bildmaterialet kan användas i skolverksamhet, vid forskning och samhällsplanering av författare, journalister och allmänhet som är intresserade av Vallentunas rika historia och omfattande kulturarv. Bildarkivet förmedlar bilderna men användaren måste själv se till att inga juridiska hinder för användning föreligger. Vallentuna bildarkiv är även en del av det nationella kulturarvet.

Bildarkivets målsättning är att fortlöpande ta emot och bevara bilder som dokumenterar livet och utvecklingen i kommunen. 

Kriterier för bilder

Vallentuna bildarkiv tar emot fotografier som belyser historien och utvecklingen i Vallentuna kommun. Det gäller exempelvis bebyggelse, kulturmiljöer, fornminnen, natur, arbete, skola, fritid, hemmiljöer, händelser och kommuninvånare.

För inlämnad bild ska motiv, motivdatum och plats vara kända. Det är önskvärt att namn på fotograf och personer på bild kan anges. Om bildinlämnaren har ytterligare information och berättelser kring bilden, som anses relevant och intressant ur ett lokalhistoriskt perspektiv, registreras även det i bildarkivet. Bilder på konst tas av upphovsrättsliga skäl inte emot.

Vid tveksamheter om hur bildrättigheterna ser ut kan en bild nekas. Samma gäller bilder och bildtexter som kan uppfattas kränkande eller stötande. Bildens tekniska kvalitet kan också vara avgörande vid urval till bildarkivet.

Inlämning och avtal

Vallentuna bildarkiv är ett kopiearkiv vilket betyder att bilderna lånas. Bildfiler i högupplöst format tas emot via mejl, usb eller annat på annat lämpligt sätt.

Vid inlämning av lösa pappersbilder kontakta bildarkivet via mejl.
Lösa pappersbilder och fotoalbum skannas in och återlämnas till ägaren.

Vid inlämningen upprättas ett överlåtelseavtal där villkor för bildens användande framgår. Bildinlämnaren svarar för att personer som förekommer på bild medger arkivering och publicering i Vallentuna bildarkiv på kommunens hemsida. Dokumentmall för överlåtelseavtal fås vid förfrågan.

Villkor för användning

Bilderna kan laddas ner direkt och användas för privat bruk. All annan användning kräver tillstånd från fotografen/ innehavaren av bildrättigheterna. Vallentuna bildarkiv förmedlar endast bilden och det är upp till dig att se till att inga juridiska hinder för användning av bilden föreligger. Eventuell ersättning till fotograf och samtycke från personer på bild måste du själv lösa vid publicering.

Vid publicering ska information om fotograf och att bilden är hämtad från Vallentuna bildarkiv framgå.

Bildbeställning

Alla bilder i bildarkivet finns även i högupplöst version (minst 300dpi) och kan beställas efter kontakt med bildarkivet.

Låna ut dina bilder

Vallentuna bildarkiv söker alltid efter bilder som kan komplettera den befintliga samlingen. Bilderna kan vara både gamla och nytagna. Inte bara den yttre miljön är intressant, utan även interiörer från hemmiljöer, företag, föreningar och liknande. Originalbilden återlämnas efter avfotografering. 

Bidra med uppgifter

Vi tar även tacksamt emot mer information om bilderna som finns i bildarkivet. Ibland saknas fullständiga uppgifter till vissa bilder, som till exempel namn på personer, när bilden är tagen och fotograf. Kontakta bildarkivet på telefon eller via e-post om du vill bidra med uppgifter.

Personuppgifter

Den som mot sin önskan finns avbildad eller beskriven på hemsidan kan bli struken efter kontakt med bildarkivet.

Fel kan förekomma

Det kan finnas felaktiga uppgifter i bildarkivet. Om du hittar en bildtext eller uppgift som inte verkar stämma, hör av dig till bildarkivet. Då kan vi tillsammans jämföra de uppgifter som finns att tillgå.

Att det förekommer felaktiga uppgifter i handlingar som förvaras i arkiv kan bero på flera saker. Det kan vara skrivfel, läsfel vid avskrifter, felaktiga inlämnade uppgifter och liknande. När du forskar i ett arkiv är det därför viktigt att tänka källkritiskt och om möjligt styrka uppgifterna med hjälp av flera källor.

Kontaktinformation

E-post
kultur@vallentuna.se

Telefon
08-587 850 00

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats