Polisens trygghetsmätning
Polisens trygghetsmätning för år 2024 visar en fortsatt hög upplevd trygghet bland Vallentunaborna. Trygghetsmätningen genomförs årligen, sedan 2020, i samverkan mellan polis och kommuner i polisregion Stockholm. Mätningen görs återkommande i syfte att följa upp resultatet av polisens och kommunernas trygghetsskapande åtgärder samt bidra till kartläggningen av den lokala problembilden och ge en övergripande bild av hur invånarna upplever tryggheten i områdena där de bor.
Resultatet av undersökningen ligger till grund för gemensamma prioriteringar och insatser från kommun och polis. Enkäten innehåller frågor om trygghet, utsatthet för brott samt förtroende för polis och kommun, med fokus på invånarnas upplevelse av området där de bor. Årets resultat visar en ökad upplevd trygghet samt positiva förbättringar när det gäller klotter, nedskräpning och skadegörelse.
Polisens trygghetsmätning 2024
- Andelen som känner sig mycket eller ganska trygga uppgår till 83 procent, vilket är en ökning med 3 procent sedan förra mätperioden år 2023. Motsvarande siffra för hela polisregionen är 72 procent.
- Fler kvinnor än män uppger att de upplever otrygghet i sitt bostadsområde på kvällstid, 16,4 procent kvinnor och 5,5 procent män.
- En uppdelning på ålder visar att otryggheten är som högst i åldersgrupperna 20–29 år och 30–49 år. Samtidigt är de äldsta (65+ år) i undersökningen den grupp där flest uppger att de inte alls går ut ensam på kvällen på grund av oro att utsättas för brott.
- Oron för brott har minskat. Trots att majoriteten av brott sker i centrala Vallentuna, är oro för stöld, bostadsinbrott och skadegörelse högre på landsbygden.
- Kvinnor är den grupp där flest känner sig oroliga för att bli överfallna och undviker platser i kommunen på grund av oro att utsättas för brott.
- Andelen som uppger att de blivit utsatta för stöld, skadegörelse, bedrägerier, hot eller våld uppgår till knappt 10 procent.
- Områden som upplevs problematiska i relation till upplevd trygghet är främst klotter, nedskräpning, skadegörelse och mörka eller dåligt belysta områden. Samtliga problemområden, utom dålig belysning, har minskat sedan förra mätningen. Sett till kön upplevs mörka områden mer problematiskt bland kvinnor än bland män, 57 procent kvinnor och 50 procent män.
- Andelen som anser att polisen och kommunen bryr sig om problem i området har ökat sedan förra mätningen. Uppfattningen om att polisen bryr sig uppgår till 42 procent, vilket är en ökning från 38 procent år 2023.
- Andelen som anser att kommunen bryr sig om problem i området uppgår till 39 procent och är en ökning med 2 procent sedan förra mätperioden.