Start / Kommun och politik / Kommunfakta / Ekonomi och budget / Årsredovisning och uppföljning

Årsredovisning och uppföljning

Vallentuna kommunkoncerns årsredovisning handlar om hur Vallentuna har lyckats med sina uppsatta mål samt hur koncernen har hanterat sin ekonomi under året som gått. Vallentuna kommunkoncern utgörs av kommunens verksamheter, de helägda dotterbolagen AB Össebyhus och Vallentuna Förvaltnings AB samt ett delägande i Roslagsvatten AB, Käppalaförbundet och Kommunalförbundet Norrvatten.

Ta del av den senaste årsredovisningen här nedan. Vill du läsa årsredovisningen i sin helhet eller ta del av årsredovisningar för tidigare år hittar du dem längre ner på denna sida.

Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer.

Årsredovisning i korthet

Budget och resultat

Vallentuna kommuns resultat för 2024 blev positivt och uppgick till 239,4 miljoner kronor. Resultatet var budgeterat till 40,6 miljoner kronor och utfallet blev därmed 198,8 miljoner kronor bättre.

Avvikelsen mot budget beror till största delen på:

  • + 158,7 miljoner kronor överskott i nämnderna, varav exploateringsintäkter + 84,3 miljoner kronor
  • + 55,1 miljoner kronor högre skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning
  • - 70,0 miljoner kronor för medfinansiering
  • + 47,0 miljoner kronor finansiella poster

Nämndernas avvikelse mot budget blev positiv med 158,7 miljoner kronor. Exploateringsintäkter som inte budgeteras stod för 84,3 miljoner kronor av avvikelsen. Det var främst kommunstyrelsen, barn- och ungdomsnämnden, utbildningsnämnden och skolpeng som bidrog med överskott till kommunens resultat.

Skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning avvek tillsammans från budget med 55,1 miljoner kronor.

Kostnaderna för medfinansiering var inte budgeterade. De består av 36,0 miljoner kronor i riskavsättning till Sverigeförhandlingen samt 34,0 miljoner kronor för medfinansiering av trafikplats i Kristineberg.
Finansiella poster gav ett överskott på 47,0 miljoner kronor, varav 17,6 miljoner kronor var högre ränteintäkter för att kommunen numera lånar ut pengar till Käppala och Norrvatten. Utlåningen var inte budgeterad. 11,4 miljoner kronor beror på att KPI 2024 var lägre än preliminär beräkning 2023. Lägre räntekostnader än budgeterat på kommunens egna lån påverkade utfallet positivt med 7,1 miljoner kronor. Den finansiella kostnaden för pensionsavsättningen blev 3,4 miljoner kronor lägre än budgeterat.

Kommunallagen ställer krav på att Sveriges kommuner för varje enskilt år ska ha sin ekonomi i balans, det så kallade balanskravet. Kommunen hade ett positivt balanskravsresultat på 229,0 miljoner kronor varför kravet uppfylldes.

Från och med 2024 räknas Käppalaförbundet och Kommunalförbundet Norrvatten in i Vallentuna kommunkoncern, och jämförelsetalen för 2023 har räknats om. Övriga koncernföretag som ingår sedan tidigare är Össebyhus och Roslagsvatten. Koncernens resultat för 2024 blev positivt med 247,3 miljoner kronor. Koncernföretagens kostnader utgör 3,7 procent av kommunkoncernens kostnader.

Kommunen har antagit en ny metod för målstyrning. Bedömningen av de kommungemensamma målen grundas på nämndernas bedömning av nämndsmålen som gemensamt bidrar till de kommungemensamma målen. Av Vallentuna kommuns tre kommungemensamma mål för verksamheten är två uppnådda för år 2024, medan ett mål endast delvis är uppnått.

Vallentuna kommuns mål för god ekonomisk hushållning för koncernen och kommunen är uppfyllda.

Händelser av väsentlig betydelse

Ökade studieresultat

Studieresultaten för elever i årskurs 9 i den kommunala grundskolan har återigen ökat. För läsåret 2023–2024 blev det genomsnittliga meritvärdet 246,6 och är det högsta sedan nuvarande betygssystem infördes. 90 procent av eleverna blev behöriga till ett nationellt gymnasieprogram och nästan 83 procent nådde godkända betyg för samtliga ämnen. Resultatet innebär att Vallentuna går emot den nationella trenden där studieresultaten har sjunkit de senaste åren.

Gymnasiereformen GY25

GY25, som träder i kraft 1 juli 2025, innebär stora förändringar för gymnasieskolan med ny programstruktur, stärkt koppling till arbetslivet och ett nytt betygssystem med ämnesbetyg. Vallentuna har utifrån nya programstrukturen behövt se över och anpassa sitt programutbud för att inte förändringarna skulle leda till kraftigt ökade kostnader eller behov av lokaler som inte är möjligt för kommunen att möta.

Förebyggande och främjande samverkansformer

Gängkriminalitet ökar i Sverige. För att möta den negativa utvecklingen krävs samordnade insatser såväl i det kommunövergripande arbetet som med externa samverkanspartners. Vallentuna kommun är än så länge förskonat från den gängkriminalitet som fortsätter att eskalera i socioekonomiskt utsatta delar av länets kommuner men har förberett flera nya samverkansformer i syfte att arbeta förebyggande och främjande.

Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS)

I samband med planläggning av ett nytt verksamhetsområde i Okvista upptäcktes förekomst av PFAS i grundvattnet. Kommunen har bedrivit ett omfattande arbete med förelägganden för att utreda och åtgärda möjliga källor till föroreningen i området.

Ny socialtjänstlag

I en lagrådsremiss föreslås en ny socialtjänstlag som väntas träda i kraft under sommaren 2025. Förslagen syftar till att skapa en långsiktigt hållbar, mer förbyggande och kunskapsbaserad socialtjänst.

Massflyktsdirektiv

Massflyktsdirektivet förlängs till mars år 2026. Det betyder att fler kommer att ges rätt till folkbokföring i kommunen. Folkbokföringen gör att fler kan ta del av Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Folkbokföringen ger också rätt till socialförsäkringsförmåner och rätt till ekonomiskt bistånd.

Nytt kommunkontor

Under 2024 samlokaliserades kommunkontoret med Vallentuna gymnasium, sporthall och teater. Ombyggnationen av Vallentuna gymnasium gav både ett nytt kommunkontor och moderna lärmiljöer för våra gymnasieelever samtidigt som kommunens hyreskostnader sänkts. Kommuninvånarna kan nu möta handläggare från olika verksamheter i samma lokal.

Kultur- och fritidsförvaltningen

Under året har fritidsförvaltningen och kulturförvaltningen slagits samman till en gemensam förvaltning med namnet kultur- och fritidsförvaltningen. Den nya organisationen började gälla 1 april 2024.

AB Össebyhus

Försäljning av tomtmark inom en del av fastigheten Vallentuna Mörby 1:310 har ägt rum, vilket stärkte årets intäkter, soliditet och bolagets ekonomiska situation.

Käppala

En vinstöverföring från 2023 till 2024 budgeterades men kunde sedan inte genomföras eftersom resultatet för 2023 blev sämre än prognostiserat. Detta minskade intäkterna under 2024 med 7,0 miljoner kronor och är en del av förklaringen till underskottet vid årets slut.

Investeringar

Kommunen investerade för 331,0 miljoner kronor under 2024, jämfört med 359,8 miljoner kronor 2023. Utfallet består av färdiga projekt med 92,8 miljoner kronor och pågående projekt med 238,1 miljoner kronor. Budgeten var på 499,5 miljoner kronor.

Koncernens investeringar i materiella anläggningar var 497,8 miljoner kronor, jämfört med förra årets 496,8 miljoner kronor. Det är en ökning med 1,0 miljoner kronor. Kommunen och Norrvatten minskade samtidigt som Össebyhus, Roslagsvatten och Käppala ökade.

Mål och uppföljning

I kommunplanen för 2024–2026 har tre kommungemensamma mål fastställt för perioden.

Hög kvalitet

Vallentuna ska vara den kommun som ger högst kvalitet där vi utgår från den samlade effekten av verksamheternas resultat, kundernas upplevelse och kostnaden för skattebetalarna.

Hållbar tillväxt

Vallentuna kommun ska, som en del av regionen, ha en god tillväxt på ett hållbart sätt.

Tryggt samhälle

Vallentuna är och ska förbli en av de tryggaste kommunerna i både länet och landet.

Kommunens samlade bedömning är att två av tre kommungemensamma mål för verksamheten är uppnådda för år 2024, medan ett mål endast delvis är uppnått.

Kortfakta om Vallentuna kommun

  • I december 2024 hade Vallentuna 35 119 invånare.
  • Skattesatsen 2024 var 18:90 kronor, kommunal skatt
  • Vallentuna kommuns låneskuld låg i slutet av 2024 på 230,0 miljoner kronor.
  • Antal årsarbetare i Vallentuna kommun är 1 643 medarbetare.

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats