Start / Fritid och kultur / Kultur / Kultur i skolan / Biblioteket för pedagoger

Biblioteket för pedagoger

Alla är välkomna att besöka biblioteken när de är öppna. Vi vill att ni kontaktar biblioteket och bokar in lånebesök innan ni kommer med skolklasser till biblioteket. Det vill vi för att biblioteksbesöket ska bli så bra som möjligt för barnen. Biblioteket bjuder också in till förbokade tillfällen med bokprat och läsinspiration. 

Bibliotekskort för pedagoger

Alla pedagoger som arbetar på en skola, förskola eller ett familjedaghem i Vallentuna kommun kan få ett bibliotekskort som gäller på biblioteken i Vallentuna, Karby och Kårsta.

Bibliotekskortet ska användas för att låna material som ska användas i skolverksamheten.

Det är arbetsplatsen som förbinder sig att ersätta försvunna eller förstörda medier. Inga förseningsavgifter utgår.

Fyll i och skriv under förbindelsen Bibliotekskort för skolpersonal och lämna in den till biblioteket. 

Förskola och familjedaghem

På varje förskola ska det finnas en språkpärm. I språkpärmen finns det bland annat information från biblioteket. På den här sidan hänvisas ibland till språkpärmen. Om du inte har tillgång till en språkpärm är du välkommen att höra av dig till oss så får du den information som vi hänvisar till. 

Sagostund från 4 år

Välkommen in i sagornas förtrollade värld. Vi berättar, läser, ramsar och sjunger för och med barn på torsdagar kl 9.30. Takk-tecken används under delar av sagostunderna. Glöm inte att anmäla er antalet platser är begränsade och först till kvarn gäller.

Vårterminen 2020 har sagostunderna följande teman:

Detektiver: 16 januari, 23 januari, 30 januari och 20 februari
Titta det växer: 19 mars, 26 mars och 2 april
Rädd & arg:
23 april, 30 april och 14 maj 

Anmälan skickas till barnbibliotek@vallentuna.se eller kom in och anmäl er på biblioteket.

Sagostund för 2-3-åringar

Språkstimulerande sagostunder för 2-3 åringar. Takk-tecken används under delar av sagostunden. Torsdagar, vi börjar kl. 9.30.

Anmäl dig eller din grupp, antalet platser är begränsade och först till kvarn gäller. Vårtterminen 2020 är det sagostund för 2-3 -åringar följande datum: 13 februari, 5 mars, 9 april, 7 maj och 28 maj.

Anmälan skickas till barnbibliotek@vallentuna.se eller kom in och anmäl er på biblioteket.

  

Språkstart – bra böcker för barn med språksvårigheter

Språkstart ger tips på böcker som passar barn med olika typer av språkstörning. Det är böcker som ger ord- och bildglädje och har ett enkelt och tydligt språk. Språkstart-listan tar upp pekböcker och bilderböcker som kan användas för att stärka barnets språk. Urvalet har gjorts i samarbete med logopeder.

Som ett komplement till Språkstart-listan finns Språkpiller. Språkpiller-böckerna kan användas för att på ett lekfullt sätt arbeta tillsammans med barnen om olika språkområden. Böckerna finns att låna på Vallentuna bibliotek. Listorna ska finnas i språkpärmen.

Språkväskor, påsar och ryggsäckar

På biblioteket kan du låna en väska, påse eller ryggsäck med språkstimulerande material. I väskorna finns språkstimulerande böcker men även spel och material. Till varje väska hör en handledning med tips på hur du kan använda materialet. Det finns också en Babblarnaryggsäck, en Babblarnapåse och en Talträningspåse. Vill du låna eller titta på en av väskorna eller påsarna så prata med någon i bibliotekspersonalen så tar vi fram dem till dig.

Väskorna och påsarna finns på biblioteket i Kulturhuset men vill du låna den på någon av våra filialer går det bra att beställa dem dit. Prata med oss så hjälper vi dig.

I väskorna Första orden och Första meningarna ingår material med tecken.

 

Bokbeställning för förskolor och familjedaghem

Om tiden inte räcker till eller om ni önskar böcker till ett speciellt tema går det bra att kontakta biblioteket. Vi plockar ihop böcker efter önskemål och lånar ut till er. När det är klart får ni ett meddelande om att böckerna finns att hämta på biblioteket.

Enklaste sättet att göra en beställning är att mejla oss era önskemål. Vi behöver veta vem som ska låna, vad ni önskar och ungefär hur många böcker ni vill ha. I språkpärmen finns en beställningsblankett som kan fyllas i och lämnas in på biblioteket.

Skolan

Alla skolor är välkomna att besöka biblioteket under våra öppettider. Om du planerar att komma till biblioteket med en grupp, meddela det i förväg så vi kan ge er så bra service som möjligt.

Elever i förskoleklass, skolår 3 och 5 kommer under läsåret 2019/2020 få en särskild inbjudan. Inbjudan skickas ut i under höstterminen.

Arbetar du i en särskild undervisningsgrupp, i anpassad grundskola eller träningsskolan och vill komma till biblioteket med din grupp för att få boktips och/eller visning av biblioteket. Hör av dig till oss så försöker vi att hitta en tid till din grupp. 

Talböcker för skolor

Barn och vuxna som på grund av läs- och skrivsvårigheter eller annat funktionshinder har svårt att läsa tryckt text kan få tillgång till Legimus. Där kan de själva ladda ned de talböcker som de vill läsa. För att få tillgång till Legimus ska barnet och en förälder boka tid och komma till biblioteket för introduktion. Då går vi igenom avtal och skapar personliga inloggningsuppgifter. 

Det finns också talböcker som talbokslåntagare får låna hem. Talböckerna görs i ordning när en låntagare frågar efter dem. Det finns även DAISY-spelare att låna.  

Biblioteket kan inte ge skolorna inloggningsuppgifter för egen nedladdning. Skolbibliotek kan ansöka om tillstånd för egen nedladdning till verksamheten. För att få tillstånd krävs att skolbiblioteket har en fungerande låneverksamhet och känner till vad som gäller upphovsrättsligt vid hantering av talböcker. Mer information om regelverket och hur man gör finns att läsa hos Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats