Möt Victoria, timvikarie på Korallen

När Victoria fick sitt första barn tänkte hon: "Varför har jag inte pluggat till barnmorska?". Då hade hon varken erfarenhet eller utbildning inom vård och omsorg. Idag arbetar Victoria som timvikarie på äldreboendet Korallen samtidigt som hon pluggar tredje terminen till sjuksköterska på Karolinska Institutet.

Som vikarie på Korallen har hon lärt sig mycket om omvårdnad och att bemöta olika människor. På äldreboendet får hon uppleva mycket av det hon läser om i sina skolböcker - i verkligheten - vilket har varit till stor hjälp i hennes studier. På Korallen har hon dessutom fina kollegor som också bidrar till att det känns roligt att få komma till jobbet.

Varför har du valt att arbeta som timvikarie på ett äldreboende?

– Jag började arbeta på äldreboendet Korallen under coronapandemin. Jag såg att man sökte personal och tänkte "Jag är inte utbildad, vill de ändå ha mig?" Svaret blev ja och jag fick möjlighet att börja arbeta som timvikarie.

– På Korallen har jag snälla, hjälpsamma kollegor med härlig humor. Personalen här hittar man inte på vilket äldreboende som helst!

– Ganska snart efter att jag börjat jobba på Korallen så stod det klart för mig att jag verkligen ville fortsätta arbeta inom vården. Jag bestämde mig för att jag skulle göra verklighet av min dröm om att bli barnmorska och studera till sjuksköterska. Nu kombinerar jag mina studier med att vara timvikarie.

Porträtt av Victoria
Porträtt av Victoria
Medarbetare drar en rullstol inne på ett äldreboende.
En medarbetares hand hålls mot en arm på en äldre för att visa omtanke
Medarbetaren Victoria pratar med äldre dam som sitter i fåtölj

På vilket sätt har arbetet på äldreboendet varit värdefullt i din utbildning?

– Jag skulle verkligen rekommendera alla som studerar, eller vill studera, till ett yrke inom vård och omsorg att prova på hur det är att arbeta med omvårdnad. Genom att arbeta på ett äldreboende får man både lära sig om olika sjukdomar men även om medicin, den farmakologiska delen. Det blir så mycket enklare att lära sig teorin om man kan koppla ihop vad man läser med verkligheten. Det blir lättare att förstå varför en person får en viss medicin, hur en sjukdom beter sig och hur det påverkar personen ifråga. Det blir en helt annan sak att få uppleva i verkligheten vad exempelvis olika sjukdomar innebär.

– Sen kan det vara väldigt skönt att få bryta av studierna med ett arbetspass där jag får arbeta praktiskt.

Vad uppskattar du mest i ditt arbete?

– Genom mitt arbete på Korallen får jag möta och hjälpa många olika personer, det uppskattar jag. Jag tycker det är spännande att arbeta på ett äldreboende och jag har lärt mig mycket av de boende, både om mig själv och om de boende. Alla är vi olika med olika behov. Att arbeta med omvårdnad innebär att man behöver hitta olika sätt att möta människor, efter deras behov och önskan.

– Jag bryr mig om de boende och vill att de ska ha det bra och må bra. Det motiverar mig i mitt arbete!

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats