Porträtt av DanielHan har valt att kombinera sitt arbete som brandman med att jobba extra inom våra skolor. Möt lärarvikarien Daniel!

Daniel har arbetat som lärarvikarie sedan hösten 2023 och har vid det här laget hunnit arbeta på de flesta av våra kommunala grundskolor. När vi träffar Daniel jobbar han som lärarvikarie i en F-klass på Gustav Vasaskolan.

Vad var det som fick dig att söka som vikarie till våra skolor?

Anledningen till att jag sökte till lärarvikarie i Vallentuna var att min bror är lärare och tipsade om ett givande extrajobb. Jag var nyfiken på de sociala utmaningar arbetet för med sig och ville utveckla min egna pedagogiska förmåga.

Vad uppskattar du mest med att arbeta som lärarvikarie?

Jag uppskattar variationen i arbetet och att hela tiden leda nya klasser/grupper med nya utmaningar. Stundtals kan det vara påfrestande men samtidigt är det då man utvecklas själv som person. Arbetet som lärarvikarie handlar i grund och botten att bemöta individer och hitta ett sätt att nå motivera. Detta är ofta unikt för varje individ vilket gör det spännande. Jag uppskattar träffa dagens ungdomar och se hur man kan motivera dem att studera och utvecklas till bättre medmänniskor.

Vill du också jobba som lärarvikarie?

Vill du, precis som Daniel, jobba som timvikarie inom våra skolor? Då ska du kika in på vår sida "Vikarie inom förskola och skola" för mer information och möjlighet att söka jobb som vikarie hos oss.

Jobba som vikarie

Vilka egenskaper eller förmågor är viktiga för att man ska passa som lärarvikarie?

Jag skulle säga att det finns tre egenskaper som är extra viktiga för att du ska lyckas bra i jobbet som lärarvikarie:

  1. Kommunikativ – Utan förmågan att kommunicera och nå fram till personer på olika plan kommer arbetet som vikarie bli väldigt tufft. Det medför även risk för konflikter.
  2. Trygg i dig själv - Att vara trygg i sig själv och sina värderingar samt inneha tryggheten att säga ifrån när gränsen är nådd.
  3. Ledarskap/Ledande förmåga - Du ska trivas i en miljö med högt tempo och hantering av stora grupper med många viljor. Det kommer att ställas krav på dig att kunna filtrera många åsikter, men att samtidigt leda gruppen/klassen i den utsatta målriktningen. För det är du som är läraren i rummet och du som måste kunna bibehålla "kontroll" över klasserna.
Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats