”Jag ska göra allt jag kan för de boende och personalen” Möt timvikarien på våra äldreboenden, Szymon

Szymon

När coronapandemin kom kände Szymon att han ville göra en insats. Han hade ingen tidigare erfarenhet av att arbeta inom vård och omsorg men såg att Vallentuna kommun sökte vikarier till äldreomsorgen. Han sökte och tänkte "Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa de boende och personalen" och så blev det.

Idag är Szymon en uppskattad timvikarie på kommunens två särskilda boenden för äldre, Korallen och Väsbygården. Tiden som vikarie har bidragit med både kunskap, erfarenhet och insikten om hur fantastiskt det är att få arbeta med omvårdnad. Tack vare sitt vikariejobb bestämde han sig för att plugga vidare till sjuksköterska och är nu inne på sin andra termin på sjuksköterskeprogrammet. 

Vad uppskattar du mest med arbetet på våra särskilda boenden för äldre?

– Att få jobba med människor. Att jag får hjälpa. Jag gillar att samarbeta och hitta lösningar och arbetet på ett äldreboende är verkligen ett lagarbete.

– Jag har alltid fått ett väldigt fint och öppet bemötande från kollegorna på Väsbygården och Korallen. Från dag ett kände jag att jag var inkluderad i gruppen. Oavsett vilken avdelning jag kommer till är det en väldigt fin stämning.

Vad är fördelarna med att vara timvikarie?

– Jag uppskattar att jag som vikarie kan variera både arbetsplats och avdelningar. På så sätt har jag fått möjlighet att både lära mig mycket men också förstå – var passar jag bäst in? Vad är mina styrkor och svagheter? På ett korttidsboende är det exempelvis mycket fokus på omvårdnad. Där får man möta många nya människor vilket jag uppskattar. På demensavdelningarna är det viktigt att boendemiljön och aktiviteterna är rätt anpassade och att de boende erbjuds en stimulerande vardag.

Vad skulle du vilja säga till andra som är nyfikna på att arbeta med omvårdnad?

– Du måste inte kunna en massa innan du söker, det viktigaste är att du vill jobba med människor. När jag började som vikarie hade jag ingen tidigare erfarenhet av arbete inom äldreomsorgen. Jag tror verkligen att det här ett jobb för många. Det behövs personal och vi vill jättegärna lära upp nya och utbilda fler.

– Tack vare att jag tog chansen och sökte som vikarie har jag förstått hur fantastiskt det här jobbet är och att jag verkligen vill arbeta inom vård och omsorg. Jag är säker på att många fler skulle känna som jag om de skulle få chansen att arbeta inom några av våra verksamheter. Våga sök jobben!

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats