Möt Clara, timvikarie på äldreboendet Korallen

Clara"När Clara sökte sommarjobb på Vallentuna kommun blev hon erbjuden en plats på äldreboendet Korallen. Att jobba på äldreboende var inte Claras förstahandsval. Hon hade ingen erfarenhet från vården och trodde inte att jobbet skulle passa henne. Hon bestämde sig för att ändå ge jobbet på äldreboendet en chans och insåg att det faktiskt var väldigt kul och att det verkligen var ett jobb för henne. När sommarjobbet var över valde Clara valde att söka som timvikarie för att kunna fortsätta jobba på Korallen både under sommaren och hösten.

Vad uppskattar du mest med att arbeta på äldreboendet Korallen?

– Det jag uppskattar mest är medarbetarna och att man får vara väldigt social och prata mycket med de boende.

– Sen uppskattar jag att få hjälpa andra. Det är en jätteskön känsla och det är ju mer eller mindre det jobbet går ut på. Jag gillar även att det både finns mer hektiska och lugnare perioder under en arbetsdag.

Du började som sommarjobbare för att sedan bli sommarvikarie, vad är skillnaden?

– Sommarjobbet på Korallen pågick i tre veckor. Då fick jag främst servera mat, ta hand om disk och delta i olika aktiviteter med de boende. När jag sedan fick anställning som vikarie fick jag en introduktion under tre dagar för att även kunna ge omvårdnad till de boende. Jag har varken utbildning eller tidigare erfarenhet inom vården och gör bara den typen av uppgifter som jag har kunskap för eller får möjlighet att lära mig på plats. Jag delar exempelvis inte ut medicin eller har kontakt med sjuksköterskor.

– Jag visste inte att jag hade intresset att arbeta inom vården. Hade det inte varit för sommarjobbet och att jag fick chans att testa på yrket i några veckor så hade jag inte börjat som vikarie.

Vad skulle du säga till någon som funderar på om ett jobb inom vården verkligen passar den?

– Vården passar fler än vad man kanske först tror. Det finns mycket kritik mot vården och att det kan vara både tråkigt och tufft. Jag skulle säga att det är tvärtom. För mig känns det enkelt och kul att komma till jobbet och det ger mig jättemycket. Om du tänker att vården kanske inte passar dig så sök ändå och pröva, det är först då du förstår om du gillar jobbet.

– Jag började sommarjobba på Korallen direkt efter studenten. När sommarjobbet var slut var det självklart för mig att fortsätta som vikarie. Även fast vården kanske inte är vad jag tänker att jag ska jobba med i framtiden är det här ett jättebra extrajobb för mig just nu.

– Man växer väldigt mycket som person av att få ta hand om människor och visa empati. Som medarbetare på ett äldreboende blir du en väldigt stor del av de boendes liv. Därför är det viktigt att vara väldigt ansvarsfull och försiktig med vad man gör. Man måste alltid tänka ett extra steg. Att jobba på ett äldreboende ger väldigt bra erfarenheter att ha med sig, oavsett vad man väljer att jobba med i framtiden.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats