"Tillsammans gör vi skillnad" Möt Lena på hemtjänsten

LenaFör Lena är ingen dag den andra lik. Hon arbetar på Vallentuna kommuns hemtjänst och tycker aldrig tidigare att arbetsdagarna gått så fort som nu. För Lena är det fina samarbetet mellan kollegorna en viktig anledning till att hon trivs så bra. Att ha förmånen att få lyssna till, lära av och göra skillnad för Vallentunas hemtjänstkunder gör att Lena tycker att hon har ett fantastiskt jobb.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

– På morgonen samlas alla kollegor för att gå igenom dagens uppdrag. Att jobba med hemtjänst innebär att ge stöd i det egna hemmet till personer som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning kan ha svårt att klara sig själva. Under en förmiddag besöker jag vanligtvis 4-5 olika kunder. Jag hjälper till med allt från frukost och påklädning till promenader och tvätt innan det är dags för lunch tillsammans med kollegorna. Att jag har både mitt schema och nycklar till kundernas bostäder på min telefon är väldigt smidigt och underlättar mitt arbete.

– När jag kliver in i personernas hem gör jag det som Lena. Man skojar och pratar och frågar om hur det varit sedan sist. Jag försöker att fånga upp de små detaljerna i hur våra hemtjänstkunder vill ha det. Hur vill man äta sin frukost? Är det en pratsam person eller någon som föredrar lugn och tystnad?

Vad får dig att trivas på jobbet?

– Samarbetet med kollegorna och alla fina hemtjänstkunder jag träffar gör att jag trivs väldigt bra på mitt jobb. Genom att lyssna på berättelser från våra kunder, där många är äldre och har långa händelserika liv bakom sig, så får jag lära mig så fantastiskt mycket. Jag träffar många av kunderna så ofta att jag ibland blir en av deras närmaste.

– Jobbet på hemtjänsten är väldigt varierande och det är ett snabbt tempo. När det dyker upp utmaningar, att saker inte går som tänkt eller att vi är kort om personal, då vet jag att vi ändå löser det tillsammans i gruppen. Vi ställer upp för varandra, vi planerar om och hjälper varandra så vi alla kan utföra våra uppdrag på bästa sätt.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka arbete inom hemtjänsten?

– Tycker du om att arbeta med människor och ge ett bra bemötande, då kommer du att trivas jättebra hos oss här på hemtjänsten. Resten kan du lära dig. Jag och kollegorna finns alltid där för att hjälpa till om det dyker upp frågor – och tveka aldrig att fråga om du är osäker.

– Det är ingen av mina kollegor som funderar över varför de är på jobbet. Alla är så motiverade, engagerade och alla verkligen bryr sig. Tillsammans gör vi skillnad för människor, varje dag. Det är fantastiskt!

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats