Öppen förskola

Öppna förskolan är en mötesplats för både vuxna och barn. Det är en kommunal och avgiftsfri verksamhet som i första hand vänder sig till Vallentuna kommuns invånare. Till oss är alla föräldrar (eller annan viktig vuxen) välkomna tillsammans med sina barn.

Att bli förälder skapar många nya tankar och funderingar som kan vara både härliga och utmanande. Då kan det vara givande att träffa andra i samma situation och dela erfarenheter eller bara komma hemifrån en stund.

Du kan komma hit och ta en fika, vara med på sångsamlingen eller bara vara. Det finns tillgång till mikrovågsugn, diskmaskin, barnstolar, porslin och bestick för dig som vill värma din egen lunch och äta tillsammans med andra. Hos oss får du även möjlighet att knyta nya kontakter och prata om det viktigaste ledarskapet av alla, föräldraskapet!

Varmt välkommen till öppna förskolan på Åby gata 3, nära Korallen. Det finns några parkeringsplatser vid huset även vid Korallen. 

Följ oss gärna på Facebook/Instagram för att få den senaste informationen. Där heter vi Öppna förskolan Vallentuna.

Framsidan på ett vitt hus

Program våren 2024

Så här ser veckoplaneringen ut:

Måndagar öppet mellan klockan 08.30 - 15.00. För barn 0 - 5 år. Sångsamling klockan 10.30 och 13.30. Ta gärna med lunch och ät här.

Tisdagar från och med 7 maj är vi i Lasseparken klockan 09.00 - 12.00. På eftermiddagen mellan klockan 13.00 - 15.00 är vi i huset. För barn 0 - 5 år.

Onsdagsförmiddagar  Öppet klockan 08.30 - 12.00. Sångsamling klockan 10.30. För barn 0 - 18 månader.

Onsdagseftermiddagar mellan klockan 13.00 - 15.00 så är det Bäbishäng! Föräldrar (eller annan viktig vuxen) med barn mellan 0 - 8 månader är välkomna hit för att prata, fika och träffa andra föräldrar och knyta kontakter.

Torsdagsförmiddagar öppet mellan klockan 08.30- 12.00 för barn 0 - 5 år. Sångsamling klockan 10.30. Torsdagseftermiddagar klockan 13.00 - 15.00 är det spädbarnsmassage. Här måste du föranmäla dig. Det är sammanlagt 5 tillfällen i fem veckor i rad. Anmäl ditt intresse till mig: susanna.sohlberg@vallentuna.se.

Fredagar öppet mellan klockan 08.30 - 14.00. För barn 0 - 5 år.  Sångsamling klockan 10.30.(Från november till februari så lagar jag potatis och morotssoppa till lunch som man kan köpa för 20 kronor portionen. Bröd till.)

Fortsätt gärna att läsa hela sidan ner för det händer en massa annat kul och bra också!

Avvikande öppettider 

 

 Både måndag den 10 juni och tisdag den 11 juni så stänger jag klockan 12.

Torsdagen den 20 juni är det stängt. 

Terminens sista dag är torsdagen den 27 juni 2024.

Höstterminens första dag är onsdagen den 14 augusti 2024.

 

 

 

ABC Barn

Få saker är viktigare än relationen med våra barn. Idag vet vi att starka band mellan barn och förälder är den bästa grunden för en bra uppväxt till trygga och självständiga individer som vuxna. ABC Barn är en generell föräldrautbildning för dig med barn mellan 3-12 år. Vi fokuserar på hur den positva samvaron med ditt barn kan öka medan den negativa samvaron kan minska. Syftet är att stärka relationen mellan dig och ditt barn.  

Läs mer och anmäl dig här: ABC-Barn

Lasseparken

Vi ses i Lasseparken på tisdagar mellan klockan 09.00 - 12.00 från och med tisdagen den 7 maj och fram till och med tisdagen den 25 juni. Jag har sandleksaker och ni tar med det ni eventuellt vill fika!

 

 

Bäbishäng

Onsdagar klockan 13.00-15.00 är Öppna förskolan öppen för föräldrar och barn mellan cirka 0-8 månader. Syftet med bäbishänget är att få träffa andra nyblivna föräldrar för att dela erfarenheter och skapa kontaktytor.

Ibland får vi besök på Bäbishänget. Den 21 februari får vi besök av Anna Sundqvist som har hand om Vallentuna kommuns barnomsorgskö.

Den 14 februari och den 17 april klockan 13 kommer Micaela Negert och hälsar på oss på Bäbishänget. Micaela är behandlare på socialtjänsten och berättar lite om vad Vallentuna kommun kan erbjuda barn och familjer i kommunen.

Onsdagen den 20 mars mellan klockan 13-15 på Bäbishänget så kommer Barn och elevhälsans fysioterapeut Viktoria Kolm till Öppna förskolan. Med henne kan man prata om följande:

Variation av positioner i liggande, sittande i barnvagn, babyskydd mm.
- Måste mitt barn ligga på mage? Finns det några alternativa rörelser?
- När kan man sitta? Hur ska man sitta? Vad är ett bra sittande?
- Vad händer om mitt barn hoppar/hoppat över krypstadiet?
- När är det "normalt" att lära sig att gå?
- När kan man börja cykla? Hur ser en bra 1a cykel ut

Du behöver inte föranmäla dig, det är bara att komma!

Samtalskvällar

Vid två tillfällen i vår har du som förälder chansen att lyssna på en kort föreläsning med efterföljande samtal/frågestund. Du väljer själv vilka ämnen som intresserar dig och anmäler dig till de kvällar du vill delta. Vi vänder oss till dig som vill lära mer om hur du kan bidra till ditt barns utveckling och har barn som är upp till 12 år. 

Onsdag den 21 februari klockan 17.00 - 19.00.Föräldrars ledarskap, vem vill jag vara för mitt barn?

Onsdag 6 mars klockan 17.00 - 19.00. Självkänsla. Vad är det egentligen och hur kan jag bidra till mitt barns självkänsla?

Det är förskollärare Susanna Sohlberg som håller i träffarna. Susanna har lång erfarenhet av föräldraskapsstöd. Vi ses alltid i Öppna förskolans lokaler på Åbygata 3 mellan klockan 17.00 - 19.00. 

Har du frågor? Mejla susanna.sohlberg@vallentuna.se
Vill du anmäla dig? Mejla susanna.sohlberg@vallentuna.se

Logopeden kommer till Öppna förskolan

 Logoped Charlotte Molde kommer till oss två gånger under våren. Hon kommer till Bäbishänget (alltid onsdagar mellan klockan 13.00 - 15.00) onsdagen den 6 mars.  Tisdag den 16 januari klockan 9.30 - 11.00 och kommer hon till den "vanliga" verksamheten. Charlotte är logoped och har mycket kunskap om talutveckling, nappanvändning, stamning, matvanor och så vidare. Passa på att ställa frågor och lära er mer!

Biblioteket kommer till Öppna förskolan

Hilda från biblioteket kommer till oss på måndagar ojämna veckor. Hon läser en bok eller två på förmiddagens sångsamling. Då kan du även passa på att skaffa lånekonto och låna en bok eller två! 

Specialpedagogen kommer till Öppna förskolan

Barn och elevhälsans specialpedagog Maud Hallberg-Andersson kommer till oss på Öppna förskolan. Med henne kan man prata om bland annat talutveckling, TAKK, och hur hon arbetar tillsammans med förskolepedagoger för att kunna se varje barns behov. Hon kommer på förmiddagen mellan klockan 9.00 - 11.00 onsdag den 24 januari, tisdag 12 mars, tisdag 9 april, torsdag 16 maj.  

 

Fotografen kommer till Öppna förskolan

Fotograf Anne kommer till Öppna förskolan på hösten, oftast i oktober.  Hon är här hela dagen och fotar de som föränmält sig. Fotograferingen är kostnadsfri, du köper sedan bilderna om du vill ha dem. Jag brukar sätta upp anmälningslistan på anslagstavlan på Öppna förskolan cirka tre veckor innan. 

Fysioterapeuten kommer till Öppna förskolan

Onsdagen den 20 mars mellan klockan 13-15 på Bäbishänget så kommer Barn och elevhälsans fysioterapeut Viktoria Kolm till Öppna förskolan. Med henne kan man prata om följande:

Variation av positioner i liggande, sittande i barnvagn, babyskydd mm.
- Måste mitt barn ligga på mage? Finns det några alternativa rörelser?
- När kan man sitta? Hur ska man sitta? Vad är ett bra sittande?
- Vad händer om mitt barn hoppar/hoppat över krypstadiet?
- När är det "normalt" att lära sig att gå?
- När kan man börja cykla? Hur ser en bra 1a cykel ut?

Familjens hus

Kommunens öppna förskola är en del av Familjens hus. Familjen hus är ett samarbetsprojekt mellan mödravård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst. Det förebyggande arbetet riktar sig till familjer med barn i åldern 0-6 år.

Familjens Hus erbjuder:

  • Gruppverksamhet för barn och vuxna
  • Stödsamtal för föräldrar
  • Råd och stöd av distriktssköterskor från Barnavårdscentralen (BVC). Leder tematräffar och ansvarar för föräldragrupper
  • Råd och stöd av barnmorskor från Barnmorskemottagningen (BMM). Erbjuder även graviditetstest och recept på p-piller
  • Familjerättsligt stöd från socialtjänsten

 

Öppna förskolan

Susanna Sohlberg

E-post
susanna.sohlberg@vallentuna.se

Telefon
0766-41 54 90

Besök
Åby gata 3

Facebook
Öppna förskolan Vallentuna

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats