Öppen förskola

Öppna förskolan är en mötesplats för både barn och vuxna. Det är en kommunal och avgiftsfri verksamhet som i första hand vänder sig till Vallentuna kommuns invånare. Till oss är alla barn i åldern 0-5 år välkomna tillsammans med hemmavarande förälder eller annan viktig vuxen.

Vår verksamhet planeras till stor del utifrån våra besökares behov och önskemål. Du kan komma hit och ta en fika, vara med på sångsamling eller pyssla. Verksamheten bygger på ett aktivt deltagande av vuxna tillsammans med barnen. Vissa dagar ordnar vi även enklare lunch men det finns alltid tillgång till mikrovågsugn, spis, porslin och bestick för dig som vill värma din egen lunch eller dylikt. Hos oss får du även möjlighet att knyta nya kontakter och prata om det viktigaste ledarskapet av alla, föräldraskapet!

Varmt välkommen till öppna förskolan på Åby gata 3! Följ oss gärna på Facebook för att få den senaste informationen. Där heter vi Öppna förskolan Vallentuna.

Framsidan på ett vitt hus

Program våren 2023

Adressen till Öppna förskolan är Åby gata 3. Ett stort vackert trähus vid sidan om Korallen. Om man kommer med bil finns det fyra parkeringsplatser till höger i backen upp mot huset men det finns också fri parkeringen hela dagen på infartsparkeringen utanför Korallen.

Följ Öppna förskolan på Facebook, där heter vi "Öppna förskolan Vallentuna", då får du senaste informationen om vad som händer i veckan.

Så här ser planeringen ut i dagsläget:

Måndagar öppet mellan klockan 09.00 - 15.00. Alla åldrar är välkomna. Sångsamling klockan 10.30 och 13.30. Ta gärna med lunch och ät här.

Tisdagar öppet mellan klockan 09.00 - 15.00. Alla åldrar välkomna. Sångsamling klockan 10.30 och 13.30. Ta gärna med lunch och ät här.

Onsdagsförmiddagar  Vi ses i Lasseparken! Jag är där mellan klockan 9.30 - 11.30. Jag tänder grillen vi 10-tiden och vi har en liten sångsamling om det passar. Beroende på väder har jag sandleksakerna med! Ta med det du vill grilla.

Onsdagseftermiddagar mellan klockan 13.00 - 15.00 så är det Bäbishäng! Föräldrar (eller annan viktig vuxen) med barn mellan 0 - 8 månader är välkomna hit för att prata, fika och träffa andra föräldrar och knyta kontakter.

Torsdagsförmiddagar öppet mellan klockan 09.00 - 12.00 för alla åldrar. Sångsamling klockan 10.30. Torsdagseftermiddagar klockan 12.00 - 14.00 är det Bäbishäng för flergångsföräldrar med bäbis 0 - 8 månader. Vi delar erfarenheter om hur det är när familjer växer och barnen får syskon.

Fredagar öppet mellan klockan 09.00 - 14.00. Alla åldrar är välkomna. "Skrammel och bank"sångsamling klockan 10.30. Från oktober till mars så lagar jag potatis och morotssoppa till lunch som man kan köpa för 20 kronor portionen. Bröd till. 

Fortsätt gärna att läsa hela sidan ner för det händer en massa annat kul och bra också!

Avvikande öppettider

 Stängt från och med fredagen den 17 mars till och med fredagen den 24 mars.

Tisdag den 18 april är det öppet 09.00 - 12.00. På eftermiddagen ska Sanna på Hbtqi utbildning.

ABC Barn

Få saker är viktigare än relationen med våra barn. Idag vet vi att starka band mellan barn och förälder är den bästa grunden för en bra uppväxt till trygga och självständiga individer som vuxna. ABC Barn är en generell föräldrautbildning för dig med barn mellan 3-12 år. Vi fokuserar på hur den positva samvaron med ditt barn kan öka medan den negativa samvaron kan minska. Syftet är att stärka relationen mellan dig och ditt barn.  

Läs mer och anmäl dig här: ABC-Barn

Lasseparken

Vi startar igång utesäsongen i Lasseparken på sportlovet, onsdagen den 1 mars klockan 9.30 - 11.30. Jag tar med grillen och ni tar med det ni vill grilla!

 

Bäbishäng

Onsdagar kl. 13.00-15.00 är Öppna förskolan öppen för föräldrar och barn mellan ca. 0-8 månader. Syftet med bäbishänget är att få träffa andra nyblivna föräldrar för att dela erfarenheter och skapa kontaktytor.

Torsdagar kl. 12.00-14.00 är Öppna förskolan öppen för flergångsföräldrar och barn mellan ca. 0-8 månader. Hur är det att få fler barn? Hur reagerar storasyskon? Räcker jag till som förälder?

Du behöver inte föranmäla dig, det är bara att komma!

Samtalskvällar

Vid tre tillfällen i vår har du som förälder chansen att lyssna på en kort föreläsning med efterföljande samtal/frågestund. Du väljer själv vilka ämnen som intresserar dig och anmäler dig till de kvällar du vill delta. Vi vänder oss till dig som vill lära mer om hur du kan bidra till ditt barns utveckling och har barn som är upp till 12 år.

Tisdag den 21 februari:
Föräldrars ledarskap, vem vill jag vara för mitt barn?

Tisdag den 14 mars:
Syskonrelationen. Hur vill vi att den ska fungera och hur kan vi som föräldrar bidra till en bra syskonrelation?

Tisdag den 4 april:
Vad innebär att sätta gränser? Hur gör man?

Det är förskollärare Susanna Sohlberg som håller i träffarna. Susanna har lång erfarenhet av föräldraskapsstöd. Vi ses alltid i Öppna förskolans lokaler på Åbygata 3 mellan klockan 18 – 20. Det finns fika till självkostnadspris, Swish eller kontanter gäller.

Har du frågor? Mejla susanna.sohlberg@vallentuna.se
Vill du anmäla dig? Mejla susanna.sohlberg@vallentuna.se

Logopeden kommer till Öppna förskolan

Charlotte Molde kommer och besöker oss i två gånger under våren, torsdag den 9 februari klockan 9.30 - 11.00 och  den 18 oktober kommer hon till den "vanliga" verksamheten (vid 10-tiden) och onsdagen den 19 april kommer hon till Bäbishänget. Charlotte är logoped och har mycket kunskap om talutveckling, nappanvändning, stamning, matvanor och så vidare. Passa på att ställa frågor och lära er mer!

Biblioteket kommer till Öppna förskolan

Vi får besök av Karin från biblioteket varannan måndag med start den 16 januari.  Sedan kommer hon 30 januari, 13 och 27 februari, 13 och 27 mars, 24 april, 15 maj, 5 och 19 juni.  Vi får höra en väl utvald bok och får tips om vad och hur man kan läsa med sina barn. Karin kommer i samband med sångsamlingen klockan 10.30. 

Specialpedagogen kommer till Öppna förskolan

Barn och elevhälsans specialpedagog Maud Hallberg-Andersson kommer till oss på Öppna förskolan. Med henne kan man prata om bland annat talutveckling, TAKK, och hur hon arbetar tillsammans med förskolepedagoger för att kunna se varje barns behov. Hon kommer på förmiddagen mellan klockan 9.00 - 11.00 tisdagen den 14 februari, torsdag 30 mars, tisdag 25 april och tisdag 30 maj. 

 

Fotografen kommer till Öppna förskolan

Fotografen brukar komma till öppna förskolan varje höst i oktober.  Hon är här hela dagen och fotar de som föränmält sig. Fotograferingen är kostnadsfri, du köper sedan bilderna om du vill ha dem. Jag brukar sätta upp anmälningslistan på anslagstavlan på Öppna förskolan cirka tre veckor innan. 

Fysioterapeuten kommer till Öppna förskolan

Måndagen den 6 mars mellan klockan 09.00 - 11.00 kommer Barn och elevhälsans fysioterapeut Viktoria Kolm till Öppna förskolan. Med henne kan man prata om följande:

Variation av positioner i liggande, sittande i barnvagn, babyskydd mm.
- Måste mitt barn ligga på mage? Finns det några alternativa rörelser?
- När kan man sitta? Hur ska man sitta? Vad är ett bra sittande?
- Vad händer om mitt barn hoppar/hoppat över krypstadiet?
- När är det "normalt" att lära sig att gå?
- När kan man börja cykla? Hur ser en bra 1a cykel ut?

Familjens hus

Kommunens öppna förskola är en del av Familjens hus. Familjen hus är ett samarbetsprojekt mellan mödravård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst. Det förebyggande arbetet riktar sig till familjer med barn i åldern 0-6 år.

Familjens Hus erbjuder:

  • Gruppverksamhet för barn och vuxna
  • Stödsamtal för föräldrar
  • Råd och stöd av distriktssköterskor från Barnavårdscentralen (BVC). Leder tematräffar och ansvarar för föräldragrupper
  • Råd och stöd av barnmorskor från Barnmorskemottagningen (BMM). Erbjuder även graviditetstest och recept på p-piller
  • Familjerättsligt stöd från socialtjänsten

 

Öppna förskolan

Susanna Sohlberg

E-post
susanna.sohlberg@vallentuna.se

Telefon
0766-41 54 90

Besök
Åby gata 3

Facebook
Öppna förskolan Vallentuna

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats