Öppen förskola

Öppna förskolan är en mötesplats för både barn och vuxna. Det är en kommunal och avgiftsfri verksamhet som i första hand vänder sig till Vallentuna kommuns invånare. Till oss är alla barn i åldern 0-5 år välkomna tillsammans med hemmavarande förälder eller annan viktig vuxen.

Vår verksamhet planeras till stor del utifrån våra besökares behov och önskemål. Du kan komma hit och ta en fika, vara med på sångsamling eller pyssla. Verksamheten bygger på ett aktivt deltagande av vuxna tillsammans med barnen. Vissa dagar ordnar vi även enklare lunch men det finns alltid tillgång till mikrovågsugn, spis, porslin och bestick för dig som vill värma din egen lunch eller dylikt. Hos oss får du även möjlighet att knyta nya kontakter och prata om det viktigaste ledarskapet av alla, föräldraskapet!

Varmt välkommen till öppna förskolan på Åby gata 3! Följ oss gärna på Facebook för att få den senaste informationen. Där heter vi Öppna förskolan Vallentuna.

Framsidan på ett vitt hus

Program våren 2024

Adressen till Öppna förskolan är Åby gata 3. Ett stort vackert trähus vid sidan om Korallen. Om man kommer med bil finns det fyra parkeringsplatser till höger i backen upp mot huset men det finns också fri parkeringen hela dagen på infartsparkeringen utanför Korallen.

Följ Öppna förskolan på Facebook eller på Instagram, där heter vi "Öppna förskolan Vallentuna", då får du senaste informationen om vad som händer i veckan.

Så här ser veckoplaneringen ut:

Måndagar öppet mellan klockan 08.30 - 15.00. Alla åldrar är välkomna. Sångsamling klockan 10.30 och 13.30. Ta gärna med lunch och ät här.

Tisdagar öppet mellan klockan 08.30 - 15.00. Alla åldrar välkomna. Sångsamling klockan 10.30 och 13.30. Ta gärna med lunch och ät här.

Onsdagsförmiddagar  Öppet klockan 08.30 - 12.00 för alla barn mellan 0 - 18 månader. Sångsamling klockan 10.30.

Onsdagseftermiddagar mellan klockan 13.00 - 15.00 så är det Bäbishäng! Föräldrar (eller annan viktig vuxen) med barn mellan 0 - 8 månader är välkomna hit för att prata, fika och träffa andra föräldrar och knyta kontakter.

Torsdagsförmiddagar öppet mellan klockan 09.00 - 12.00 för alla åldrar. Sångsamling klockan 10.30. Torsdagseftermiddagar klockan 13.00 - 15.00 är det spädbarnsmassage. Här måste du föranmäla dig. Det är sammanlagt 5 tillfällen i fem veckor i rad. Anmäl ditt intresse till mig: susanna.sohlberg@vallentuna.se.

Fredagar öppet mellan klockan 09.00 - 14.00. Alla åldrar är välkomna. "Skrammel och bank" sångsamling klockan 10.30. Från november till februari så lagar jag potatis och morotssoppa till lunch som man kan köpa för 20 kronor portionen. Bröd till. 

Fortsätt gärna att läsa hela sidan ner för det händer en massa annat kul och bra också!

Avvikande öppettider 

Tisdag den 23 april stänger jag 11.30. Jag ska på fortbildning i HBTQi frågor.

Fredag den 1 mars (sportlov) är vi i Lasseparken klockan 10.00-13.00. Jag har grill och pinnbröd med. Ni tar med det ni vill grilla och en pinne till pinnbrödet!

 

 

 

ABC Barn

Få saker är viktigare än relationen med våra barn. Idag vet vi att starka band mellan barn och förälder är den bästa grunden för en bra uppväxt till trygga och självständiga individer som vuxna. ABC Barn är en generell föräldrautbildning för dig med barn mellan 3-12 år. Vi fokuserar på hur den positva samvaron med ditt barn kan öka medan den negativa samvaron kan minska. Syftet är att stärka relationen mellan dig och ditt barn.  

Läs mer och anmäl dig här: ABC-Barn

Lasseparken

Sista tillfället i Lasseparken är 27/9 2023. Vi kommer vara i Lasseparken igen våren 2024. Jag återkommer om datum för vårens utevistelse i Lasseparken. Vi inväntar lite sol och värme innan vi sätter igång! 

 

Bäbishäng

Onsdagar klockan 13.00-15.00 är Öppna förskolan öppen för föräldrar och barn mellan cirka 0-8 månader. Syftet med bäbishänget är att få träffa andra nyblivna föräldrar för att dela erfarenheter och skapa kontaktytor.

Ibland får vi besök på Bäbishänget. Den 21 februari får vi besök av Anna Sundqvist som har hand om Vallentuna kommuns barnomsorgskö.

Den 14 februari och den 17 april klockan 13 kommer Micaela Negert och hälsar på oss på Bäbishänget. Micaela är behandlare på socialtjänsten och berättar lite om vad Vallentuna kommun kan erbjuda barn och familjer i kommunen.

Onsdagen den 20 mars mellan klockan 13-15 på Bäbishänget så kommer Barn och elevhälsans fysioterapeut Viktoria Kolm till Öppna förskolan. Med henne kan man prata om följande:

Variation av positioner i liggande, sittande i barnvagn, babyskydd mm.
- Måste mitt barn ligga på mage? Finns det några alternativa rörelser?
- När kan man sitta? Hur ska man sitta? Vad är ett bra sittande?
- Vad händer om mitt barn hoppar/hoppat över krypstadiet?
- När är det "normalt" att lära sig att gå?
- När kan man börja cykla? Hur ser en bra 1a cykel ut

Du behöver inte föranmäla dig, det är bara att komma!

Samtalskvällar

Vid två tillfällen i vår har du som förälder chansen att lyssna på en kort föreläsning med efterföljande samtal/frågestund. Du väljer själv vilka ämnen som intresserar dig och anmäler dig till de kvällar du vill delta. Vi vänder oss till dig som vill lära mer om hur du kan bidra till ditt barns utveckling och har barn som är upp till 12 år. 

Onsdag den 21 februari klockan 17.00 - 19.00.Föräldrars ledarskap, vem vill jag vara för mitt barn?

Onsdag 6 mars klockan 17.00 - 19.00. Självkänsla. Vad är det egentligen och hur kan jag bidra till mitt barns självkänsla?

Det är förskollärare Susanna Sohlberg som håller i träffarna. Susanna har lång erfarenhet av föräldraskapsstöd. Vi ses alltid i Öppna förskolans lokaler på Åbygata 3 mellan klockan 17.00 - 19.00. 

Har du frågor? Mejla susanna.sohlberg@vallentuna.se
Vill du anmäla dig? Mejla susanna.sohlberg@vallentuna.se

Logopeden kommer till Öppna förskolan

 Logoped Charlotte Molde kommer till oss två gånger under våren. Hon kommer till Bäbishänget (alltid onsdagar mellan klockan 13.00 - 15.00) onsdagen den 6 mars.  Tisdag den 16 januari klockan 9.30 - 11.00 och kommer hon till den "vanliga" verksamheten. Charlotte är logoped och har mycket kunskap om talutveckling, nappanvändning, stamning, matvanor och så vidare. Passa på att ställa frågor och lära er mer!

Biblioteket kommer till Öppna förskolan

Hilda från biblioteket kommer till oss på måndagar ojämna veckor. Hon läser en bok eller två på förmiddagens sångsamling. Då kan du även passa på att skaffa lånekonto och låna en bok eller två! 

Specialpedagogen kommer till Öppna förskolan

Barn och elevhälsans specialpedagog Maud Hallberg-Andersson kommer till oss på Öppna förskolan. Med henne kan man prata om bland annat talutveckling, TAKK, och hur hon arbetar tillsammans med förskolepedagoger för att kunna se varje barns behov. Hon kommer på förmiddagen mellan klockan 9.00 - 11.00 onsdag den 24 januari, tisdag 12 mars, tisdag 9 april, torsdag 16 maj och tisdag 11 juni.  

 

Fotografen kommer till Öppna förskolan

Fotograf Anne kommer till Öppna förskolan på hösten, oftast i oktober.  Hon är här hela dagen och fotar de som föränmält sig. Fotograferingen är kostnadsfri, du köper sedan bilderna om du vill ha dem. Jag brukar sätta upp anmälningslistan på anslagstavlan på Öppna förskolan cirka tre veckor innan. 

Fysioterapeuten kommer till Öppna förskolan

Onsdagen den 20 mars mellan klockan 13-15 på Bäbishänget så kommer Barn och elevhälsans fysioterapeut Viktoria Kolm till Öppna förskolan. Med henne kan man prata om följande:

Variation av positioner i liggande, sittande i barnvagn, babyskydd mm.
- Måste mitt barn ligga på mage? Finns det några alternativa rörelser?
- När kan man sitta? Hur ska man sitta? Vad är ett bra sittande?
- Vad händer om mitt barn hoppar/hoppat över krypstadiet?
- När är det "normalt" att lära sig att gå?
- När kan man börja cykla? Hur ser en bra 1a cykel ut?

Familjens hus

Kommunens öppna förskola är en del av Familjens hus. Familjen hus är ett samarbetsprojekt mellan mödravård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst. Det förebyggande arbetet riktar sig till familjer med barn i åldern 0-6 år.

Familjens Hus erbjuder:

  • Gruppverksamhet för barn och vuxna
  • Stödsamtal för föräldrar
  • Råd och stöd av distriktssköterskor från Barnavårdscentralen (BVC). Leder tematräffar och ansvarar för föräldragrupper
  • Råd och stöd av barnmorskor från Barnmorskemottagningen (BMM). Erbjuder även graviditetstest och recept på p-piller
  • Familjerättsligt stöd från socialtjänsten

 

Öppna förskolan

Susanna Sohlberg

E-post
susanna.sohlberg@vallentuna.se

Telefon
0766-41 54 90

Besök
Åby gata 3

Facebook
Öppna förskolan Vallentuna

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats