Öppen förskola

Öppna förskolan är en mötesplats för både barn och vuxna. Det är en kommunal och avgiftsfri verksamhet som vänder sig till Vallentuna kommuns invånare. Till oss är alla barn i åldern 0-5 år välkomna tillsammans med hemmavarande förälder eller annan viktig vuxen.

Vår verksamhet planeras till stor del utifrån våra besökares behov och önskemål. Du kan komma hit och ta en fika, vara med på sångsamling eller pyssla. Verksamheten bygger på ett aktivt deltagande av vuxna tillsammans med barnen. Vissa dagar ordnar vi även enklare lunch men det finns alltid tillgång till mikrovågsugn, spis, porslin och bestick för dig som vill värma din egen lunch eller dylikt. Hos oss får du även möjlighet att knyta nya kontakter och prata om det viktigaste ledarskapet av alla, föräldraskapet!

Varmt välkommen till öppna förskolan på Åby gata 3! Följ oss gärna på Facebook för att få den senaste informationen. Där heter vi Öppna förskolan Vallentuna.

Program hösten 2021

Adressen till Öppna förskolan är Åby gata 3. Ett stort vackert trähus vid sidan om Korallen. Om man kommer med bil finns det fyra parkeringsplatser till höger i backen upp mot huset men det finns också fri parkeringen hela dagen på infartsparkeringen utanför Korallen.

Följ Öppna förskolan på Facebook, där heter vi "Öppna förskolan Vallentuna", då får du senaste informationen om vad som händer i veckan.

Hösten 2021 ser i dagsläget ut såhär:
Måndagar öppet mellan klockan 09.00 - 15.00. Alla åldrar är välkomna. Sångsamling klockan 10.30 och 13.30. Ta gärna med lunch och ät här.

Tisdagar öppet mellan klockan 09.00 - 15.00. Alla åldrar välkomna. Sångsamling klockan 10.30 och 13.30. Ta gärna med lunch och ät här.

Onsdagagsförmiddagar. Föräldragrupp med föranmälan.

Onsdagseftermiddagar mellan klockan 13.00 - 15.00 så är det Bäbishäng! Barn mellan 0 - 8 månader är välkomna hit för att prata, fika och träffa andra föräldrar och knyta kontakter.

Torsdagsförmiddagar öppet mellan klockan 09.00 - 12.00 för alla åldrar. Sångsamling klockan 10.30.

Torsdagseftermiddagar mellan klockan 13.00 - 15.00 så är det Bäbishäng! Barn mellan 0 - 8 månader är välkoman hit för att prata, fika och knyta nya kontakter!

Fredagar öppet mellan klockan 09.00 - 15.00. Alla åldrar är välkomna. "Skrammel och bank"sångsamling klockan 10.30. Från oktober till mars så lagar jag potatis och morotssoppa till lunch som man kan köpa för 20 kronor portionen. Bröd till. 

Fortsätt gärna att läsa hela sidan ner för det händer en massa annat kul och bra också!

Föräldragrupp

Som förälder har man alltid funderingar över föräldraskapet och hur vi kan bidra till våra barn på bästa sätt. Den här kursen är för dig som vill fördjupa dig i föräldraskapets funderingar och diskutera saker som självkänsla, gränser, syskonrelationen, kommunikation, partnerskap och mycket annat. Vi ses på onsdagsförmiddagar på Öppna förskolan mellan kl. 09.30 – 11.30, barn upp till cirka 8 månader kan följa med. Har du frågor/funderingar eller vill anmäla dig så hör av dig till Susanna. Datumen som gäller är 6 oktober, 13 oktober, 20 oktober, 27 oktober och 10 november. Anmäl dig till mig på susanna.sohlberg@vallentuna.se.

 

Tema Onsdagar 

Kom till Öppna förskolan och fördjupa dig i något av ämnena nedan tillsammans med andra föräldrar. Du väljer själv vilka ämnen du vill vara med på. Anmäl dig direkt till Öppna förskolan senast måndag samma vecka du vill vara med via mail eller via Facebook sidan, där heter vi "Öppna förskolan Vallentuna". Barn upp till 8 månader kan vara med på träffen. Vi träffas mellan kl. 09.30 – 11.30 i Öppna förskolans lokaler. Träffarna är kostnadsfria och det finns fika till självkostnadspris.

  • 17 november - Självkänsla, vad är det och hur kan jag bidra?
  • 24 november- Gränser, vad vill barnet när det inte funkar?
  • 1 december- Syskonrelationen, hur kan jag påverka den?
  • 8 december- "Trotsåldern" - finns den?

 Samtalskvällar

Vid tre tillfällen i höst har du som förälder chansen att lyssna på en kort föreläsning med efterföljande samtal/frågestund. Du väljer själv vilka ämnen som intresserar dig och anmäler dig till de kvällar du vill delta. Vi vänder oss till dig som vill lära mer om hur du kan bidra till ditt barns utveckling och har barn som är upp till 12 år.
Torsdag 28 oktober:
Föräldrars ledarskap, vem vill jag vara för mitt barn?

Torsdag 11 november:
Självkänsla. Hur kan jag bidra till mitt barns självkänsla?

Torsdag 18 november:
Trotsålder, vad är det egentligen och hur kan jag tänka som förälder?

Det är förskollärare Susanna Sohlberg som håller i träffarna. Susanna har lång erfarenhet av föräldraskapsstöd. Vi ses alltid i Öppna förskolans lokaler på Åbygata 3 mellan klockan 18 – 20. Det finns fika till självkostnadspris, Swish eller kontanter gäller.
Har du frågor? Mejla susanna.sohlberg@vallentuna.se
Vill du anmäla dig? Susanna.sohlberg@vallentuna.se

 

Specialpedagog

Maud Hallberg-Andersson kommer till oss på öppna förskolan under hösten och lär oss om tecken som stöd, TAKK, och hur det kan stödja talutvecklingen. Följande datum gäller: 24 augusti, 28 september, 26 oktober och 23 november. Maud är alltid här mellan klockan 9 -11. Välkomna!

 

Fotografen

Fredagen den 22 oktober så kommer vår duktiga fotograf Anne hit. Hon fotar alla som vill kostnadsfritt och du betalar sedan om du vill ha bilderna. Det går bra att ta syskonbilder också såklart. Anmälningslista finns på Öppna förskolan.

 

Logoped

Charlotte Molde kommer och besöker oss i Lasseparken onsdagen den 8 september mellan klockan 09.30 - 11.30. Charlotte är logoped och har mycker kunskap om talutveckling, nappanvändning, stamning och så vidare. Passa på att ställa frågor och lära er mer!

 

Biblioteket kommer

Vi får besök från biblioteket varannan måndag med start den 20 september. Vi får höra en väl utvald bok och får tips om vad och hur man kan läsa med sina barn. De kommer i samband med sångsamlingen klockan 10.30. 

Måndag 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 1 november, 15 november, 29 november och 13 december. 

 

Familjens hus

Kommunens öppna förskola är en del av Familjens hus. Familjen hus är ett samarbetsprojekt mellan mödravård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst. Det förebyggande arbetet riktar sig till familjer med barn i åldern 0-6 år.

Familjens Hus erbjuder:

  • Gruppverksamhet för barn och vuxna
  • Stödsamtal för föräldrar
  • Råd och stöd av distriktssköterskor från Barnavårdscentralen (BVC). Leder tematräffar och ansvarar för föräldragrupper
  • Råd och stöd av barnmorskor från Barnmorskemottagningen (BMM). Erbjuder även graviditetstest och recept på p-piller
  • Familjerättsligt stöd från socialtjänsten

Öppna förskolan

Susanna Sohlberg

E-post
susanna.sohlberg@vallentuna.se

Telefon
0766-41 54 90

Besök
Åby gata 3

Facebook
Öppna förskolan Vallentuna

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats