Start / Förskola och skola / Skolkommun / Våra satsningar som skolkommun

Med eleven i fokus

I Vallentuna sätter vi eleven i fokus genom insatser som främjar både lärande och välmående. Vårt arbete drivs av kommunens vision: "Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer." Visionen tydliggör vårt mål att ge varje elev de bästa förutsättningarna att nå sin fulla potential.

För att stärka elevernas fysiska och psykiska hälsa använder vi naturen som en naturlig del av undervisningen. Vi erbjuder frukost till alla elever och serverar lokalproducerade, näringsriktiga skolmåltider som bidrar till en god hälsa. Genom att uppmuntra daglig rörelse, kreativitet och trygghet skapar vi en miljö där eleverna trivs och utvecklas.

Vårt arbete lägger en stabil grund för både hälsa och kunskapsutveckling och rustar eleverna för framtiden. På våra fritidshem erbjuder vi även natur- och utomhuspedagogik vilket förstärker vårt fokus på hållbarhet och lärande i nära samspel med omgivningen.

Två pojkarFysisk och psykisk hälsa och välmående

För att skapa goda förutsättningar för utveckling och lärande för våra elever fokuserar vi i Vallentuna på att både under och efter skoltid erbjuda hälsofrämjande aktiviteter. Vi använder oss av naturen i undervisningen, vi erbjuder frukost till alla elever från förskoleklass till åk 9, en lokalproducerad näringsriktig skolmåltid, uppmuntrar till rörelse och mycket frisk luft för alla elever. Vallentunas "Strategi för mer rörelse och kultur" har även som mål att stärka fritidshemmets roll.

Skapande skola

Skapande skola är regeringens satsning på samverkan mellan skolan och kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer samt att deras möjligheter till eget skapande ökar. Alla barn och unga har rätt att få ta del av professionell konst och kultur som vidgar deras vyer, ger andra perspektiv och förståelse för världen de lever i. På så sätt kan de påverka och förändra sina och andras levnadsvillkor. Barn och unga inspireras, och ges möjligheter, till att uttrycka sina tankar och känslor genom konst och kultur.

Läs mer om Skapande skola

Elever som sjunger och spelar teater

Natur- och utomhuspedagogik

I barnkonventionen står det att "barn har rätt till lek, vila och fritid". Vallentuna Skolkommun skapar möjligheter för våra barn och unga att förverkliga detta mål genom ett brett utbud av aktiviteter som främjar inlärning och välmående, både under och efter skoltid.

- Alla skolor har nära till en "skolskog" och vi kan se att när vi är i skogen väcks elevernas fantasi till liv, säger Gunilla Jåfs, rektor på Gustav Vasaskolan.

- Vi packar det viktigaste och tar en kort promenad till skogen. Väl på plats sätter vi igång med aktiviteter som täljning, eldkunskap, kojor, fågelskådning och lekar. Det främjar avslappning och nya perspektiv, samtidigt som det skapar lugn, harmoni och kreativitet, säger Jordan Bartlett, fritidspersonal på Lovisedalsskolan.

Läs mer om natur- och utomhuspedagogik

Pedagog visar elev hur man täljer en pinne ute i skogen.

Spjutspetskommun- Lokalproducerad mat

Fyra kommuner, däribland Vallentuna, är utvalda och kommer vara utvecklingsmiljöer i ett unikt projekt för att skapa framtidens hållbara skolmåltidssystem, "Ett nytt recept för skolmåltiden". Med stöd av Livsmedelsverket, Vinnova och flera andra nationella aktörer ska vi testa innovativa lösningar för att göra måltiderna hållbara- från bonden till klassrummet och tillbaka igen. Kommunen strävar efter att kunna köpa in lokalproducerade livsmedel och ha ett gott samarbete med lokala bönder. Måltidsverksamheten arbetar aktivt med ett särskilt matsvinnsinitiativ som också inkluderar den pedagogiska verksamheten på skolor och förskolor.

Läs mer projektet

Ett nytt recept för skolmåltiden. Illustration där två barn håller i morötter respektive ett jordklot

Naturvetenskap och Teknik för Alla

Naturvetenskap och Teknik för Alla, NTA, är ett sätt att undervisa i biologi, fysik, kemi, teknik och matematik i olika temaområden. Arbetssättet ger eleverna möjlighet att träna metoder för att lösa problem, utveckla ett analyserande, kritiskt förhållningssätt och handlingskompetens. Elever som undervisas med NTA:s koncept får i genomsnitt högre betyg i naturvetenskap, teknik och matematik jämfört med andra elever. Vi använder oss av NTA i vår undervisning på mellanstadiet och från våren 2023 även i våra lågstadieskolor.

Lär dig mer om NTA

Barn arbetar med teknik
Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats