Tilläggsbelopp
Fristående huvudmän kan ansöka om tilläggsbelopp för barn/elever som är folkbokförda i Vallentuna kommun och är i behov av extraordinära stödåtgärder. Kommunala förskolor, skolor och gymnasieskolor som ligger utanför Vallentuna kommun, kan på motsvarande sätt ansöka om utökad interkommunal ersättning.
Från och med den 1 januari 2021 sker ansökan om tilläggsbelopp för barn/elev folkbokförd i Vallentuna kommun, genom en länk nedan. Ansökan som avses är tilläggsbelopp för barn/elever med omfattande behov av särskilt stöd där stödåtgärderna är av extraordinärt slag. I samband med digitalisering av ansökningsförfarandet har barn- och ungdomsförvaltningen uppdaterat rutiner för prövning av tilläggsbeloppsansökningar. Det har skett i syfte att tydliggöra skollagens bestämmelser om tilläggsbelopp, bedömningsgrunder samt praxis på området.
Vad omfattas av grundbelopp respektive tilläggsbelopp?
Följande vägledning har hämtats från bestämmelser till skollagen (2010:800) och skolförordningen (2011:185) samt förarbetena till aktuell lagstiftning och praxis inom området:
Grundbelopp
- På samma sätt som för kommunala förskolor/skolor ska en fristående huvudman – inom ramen för sina normala resurser (inklusive grundbelopp) - kunna anpassa sin organisation och sin undervisning så att hänsyn tas till barnets/elevens behov och förutsättningar.
- Kostnaden för att utreda en eller flera elevers eventuella behov av särskilt stöd i syfte att nå utbildningens mål, upprättande av handlingsplan/åtgärdsprogram och stöd i form av extra anpassningar eller särskilt stöd, är kopplat till undervisning och ingår i grundbeloppet. Här inräknas även läromedel och utrustning för särskilt stöd.
Tilläggsbelopp
- Tilläggsbeloppet är endast avsett att ge möjlighet till särskild ersättning för enskilda barn/elever som har omfattande behov av särskilt stöd och där stödåtgärderna är av extraordinärt slag. Med tilläggsbelopp avses ersättning för assistenthjälp, anpassning av lokaler och stöd till elever med stora inlärningssvårigheter.
- En förutsättning för att tilläggsbelopp ska kunna lämnas är att barnet/eleven har ett omfattande behov av särskilt stöd som inte är förknippat med undervisningssituationen och att stödåtgärderna ska vara extraordinära. Det innebär att stödåtgärden leder till att mer betydande resurser måste avsättas för en enskild individs räkning. Stödet bör således väsentligt avvika från de resurser som normalt kan hänföras till de anpassningar och det särskilda stödet som förskolan/skolan är skyldig att tillhandahålla.
- Möjligheterna att begära extra resurser för barn/elever i behov av extraordinärt stöd är mycket begränsade.
- Kostnaderna för stödet ska vara omedelbart kopplade till ett enskilt barn eller enskild elev och ha samband med hans eller hennes extraordinära behov och förutsättningar.
- Det krävs att barnets/elevens stödbehov klarläggs och bedöms, exempelvis inom ramen för den utredning och det åtgärdsprogram/handlingsplan som skolans rektor ansvarar för.
Bedömning
Stödåtgärderna ska vara extraordinära och väsentligt skilja sig från det som normalt ryms inom vanlig undervisning. Eftersom tilläggsbelopp endast ska lämnas i undantagsfall är kravet för att ersättning ska utgå högt ställt. Tilläggsbelopp utgår ej om processen särskilt stöd inte är uttömd.
Det framgår av skollagen, dess förarbeten samt praxis, att tilläggsbelopp ska grunda sig på en individuell bedömning. Det innebär att Vallentuna kommun ställer höga krav på individanpassade ansökningar.