Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / En lyckad samverkan när svenskundervisning leder till arbete

En lyckad samverkan när svenskundervisning leder till arbete

De träffas fyra gånger i veckan under åtta veckor för att lära sig svenska och ta del av svensk kultur. I slutet av mars avslutades grundkursen i "Svenska Start!" i Centrumkyrkan i Vallentuna, där ett 20-tal personer från Ukraina har fått möjlighet till svenskundervisning. Denna vecka börjar eleverna studera igen, denna gång en fördjupad grundkurs i svenska.

En av eleverna på "Svenska Start!" är Svitlana Remzhyna. Hon kom till Sverige från Ukraina i november förra året och känner att hon har lärt sig mycket under de här åtta veckorna.

– Vi har lärt oss svensk grammatik, svenska sånger, lärt oss om Gustav Vasa, olika högtider och vad som står i svensk lag. Det har varit jättebra, säger hon.

För Svitlana och hennes kurskamrater känns det viktigt att ta del av den svenska kulturen. Därför vill de lära sig så mycket som möjligt.

Syftet med "Svenska Start!", som drivs genom Care of folkbildningen via Kaggeholms folkhögskola, är att lära eleverna grunderna i svenska, men också om hur livet i Sverige fungerar.

Under våren har samtidigt fem av de 20 eleverna fått en anställning tack vare en god dialog mellan Vallentuna kommun, Kaggeholms folkhögskola och Centrumkyrkan. Ytterligare en av eleverna kommer inom kort även att gå ut på praktik.

– Genom en bra samverkan har vi lyckats matcha flera av elevernas kompetens och intressen med arbetstillfällen runt om i Stockholm. "Svenska Start!" skapar förutsättningar för personer från Ukraina att lära sig det svenska språket och Vallentuna kommun blir bryggan ut till arbetslivet, säger Omar Farah, projektledare för "CARE – Ukraina Vägen till arbete", på Vallentuna kommun.

"CARE – Ukraina Vägen till arbete" finansieras av Europeiska socialfonden, precis som "Svenska Start!", och handlar om att stötta personer från Ukraina in på den svenska arbetsmarknaden. Sedan projektet startades i början av året har 47 personer skrivits in i projektet, och hälften av dem har redan fått en matchande anställning på en svensk arbetsplats.

Vill du läsa mer om Vallentuna kommuns projekt "CARE – Ukraina Vägen till arbete", klicka på rubriken "CARE Ukraina" längre ner på sidan.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats