Start / Omsorg och hjälp / Folkhälsoarbete / Coronavirus covid-19

Coronavirus covid-19

Denna sida uppdateras regelbundet och hålls aktuell

WHO deklarerade den 11 mars 2020 att covid-19 är en pandemi. Det finns allmän smittspridning i samhället.

Skärpta allmänna råd

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om skärpta lokala allmänna råd i flertalet län, bland annat Stockholms län. Beslutet gäller från och med 29 okt till och med den 13 december 2020.

Du bör:

 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte i idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare kan fortsätta med sina idrotter, om man också anpassar verksamheten så att trängsel inte uppstår bland de vuxna.
 • Om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. För dig som lever i ett ensamhushåll är rådet att endast umgås med ett par nära vänner. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge

Verksamheter bör:

• vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare bör:

• vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Som tidigare gäller att:

 • stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk
 • testa dig vid symtom
 • tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten
 • håll avstånd till andra både inomhus och utomhus

Personer som bor tillsammans med någon som konstaterats vara smittad av covid-19, ska ses som möjliga sjukdomsfall, och omfattas av förhållningsregler, läs mer på folkhälsomyndighetens webbplats.

Insatser och förändringar i kommunala verksamheter

 

Är du orolig för dig själv eller för någon annan?

Nu under coronapandemin är det extra viktigt att få rätt vägledning när man inte vet var man ska vända sig för att få rätt stöd. Mår du dåligt, eller är du orolig för dig själv eller för någon annan? Då är du välkommen att chatta med Öppenvården som kan ge dig råd och information om psykisk ohälsa eller beroendeproblematik. Självklart är du alltid anonym. Välkommen att chatta med kompetenta medarbetare under helgfria vardagar kl. 12-14.

Öppenvården chatt.

Är du under 18 år och behöver någon att prata med?

Då kan du ringa barn- och familjeenhetens mottagningstelefon eller BRIS (Barnens rätt i samhället). I rådande situation med coronaviruset så kan man uppleva större oro som även kan påverka hur man har det hemma. Därför utökar vi nu öppettiderna från och med 6 april för socialförvaltningens Mottagningstelefon för barn och unga.

Numret till Mottagningstelefon för barn och ungdom är 08-587 854 09 och telefonlinjen är öppen

 • Mån, tors och fre kl. 09-11
 • Tis-ons kl. 13-15

Övriga tider och på kvällar och helger kan man, om man känner sig orolig, ringa till Bris på telefonnummer 116111 eller använda deras chatt.

Länk till Bris: www.bris.se/

Så pratar du med Barn om Coronaviruset

Lyssna på ditt barn, ge saklig information och överför inte din egen oro. Det är några av tipsen från BRIS expert om hur man kan prata med sitt barn om coronaviruset.

På krisinformation.se kan du läsa mer

Stödlista: Psyskisk hälsa i kristid

Är du äldre eller i riskgrupp och behöver hjälp?

Kontakta vårt Kontaktcenter på telefon 08-587 850 00, vardagar kl. 08-18.

Bibliotekets verksamhet och anpassningar för sig som är äldre eller i riskgrupp

Vård och omsorg

Rutiner inom hemtjänst och boenden

För att minska risken för smittspridning inom hemtjänsten och kommunens boenden samt boendestöd så följer personalen ordinarie rutiner kring basal hygien samt att de använder rekommenderad skyddsutrustning. Alla med misstänkt eller konstaterad smitta hålls isolerade och personalen byter alltid skyddsutrustning när de lämnar lägenhet/rum samt mellan kunderna. Det finns särskilt utarbetade rutiner och instruktioner för hur personalen klär på och av sig skyddsutrustningen så att smitta inte ska spridas av personalen. Personalen har tillgång till den skyddsutrustning de behöver om en misstanke skulle uppstå när de besöker kunden eller den boende så att de snabbt kan vidta de åtgärder som behövs.

Kommunens arbete med skyddsutrustning

Kommunen samarbetar internt för att hålla sig uppdaterad om vilket behov av skyddsutrustning som berörda verksamheter har, både i kommunal och privat regi. På så sätt kan beställningar av rätt sorts skyddsutrustning göras och personalen har hela tiden tillgång till den utrustning som krävs. Kommunen har även regelbunden kontakt med länsstyrelsen och region Stockholm om sitt behov av skyddsutrustning. Personalen har tillgång till information om hur de ska hantera en kund/boende som misstänkts för, eller har konstaterats med, Corona covid-19. Vallentuna kommun arbetar utifrån Folkhälsomyndigheten och region Stockholms rutiner. 

Besöksstopp vid kommunens vård- och omsorgsboenden

Att skydda våra äldre och sköra och bromsa ökad belastning för verksamheterna inom vård och omsorg är av största vikt för oss. Från 18 november till och med 20 december råder besöksstopp vid kommunens vård- och omsorgsboenden. Verksamheterna har rätt att besluta om avsteg från stoppet om man bedömer att särskilt behov föreligger. Beslutet kan komma att omprövas om smittspridningen i samhället minskar. Genom besöksstoppet minskar vi antalet personer som kommer i kontakt med våra äldre och medarbetare. Vi hoppas på så vis att kunna bromsa smittspridningen snabbare.

Med stöd från Folkhälsomyndigheten har vi inom Vallentuna kommun valt att införa ett lokalt besöksförbud för alla äldreboenden. Besöksförbudet gäller med start 3 december, fram till den 12 december och kan komma att förlängas. 

Vi förstår att många vill träffa sina nära och kära, men vi hoppas att alla hjälps åt att följa dessa råd och att vi kan hitta andra sätt att hålla kontakten i nuläget. Inom våra verksamheter har vi sedan tidigare försökt att möjliggöra för besök på ett säkert sätt utomhus och skapat möjligheter för digitala möten. Vi vill uppmuntra till att fortsätta umgås på detta sätt när det är möjligt.

Dessa tillfälliga förändringar i verksamheten har införts:

 • Östanbo dagverksamhet för äldre håller åter sin verksamhet stängd, från 13 november. 
 • För tillfället är Väsbygårdens restaurang samt Väsbysalen på Väsbygården stängd tills vidare av försiktighetsskäl.
 • Kommunens träffpunkter håller stängt för aktiviteter både inomhus och utomhus framöver på grund av risken för smittspridning av coronaviruset covid-19. 
 • Det råder tillfälligt besöksförbud på korttidsboendet Magnolian. Beslutet gäller tills vidare.
 • Information om screening för Covid-19. I Vallentuna kommun arbetar vi aktivt med att förebygga och förhindra smittspridning på våra äldreboenden. I samarbete med Region Stockholm så sker screening av symtomfria både boende och medarbetare, utan misstanke på smitta. Ibland provtas enstaka individer och ibland hela enheter. Det sker alltså i flera olika varianter och omfattning samt över tid. Vi vill bara informera om detta så att alla vet att det sker provtagning även utan misstanke på smitta. Vi informerar alltid anhöriga vid misstanke om smitta!
 • Vi har låst dörrarna till våra boenden för äldre och LSS och infört skärpta besöksuppmaningar där vi hänvisar till enbart nödvändiga besök. Enbart personal får öppna dörrarna efter att besökare ringt på dörren. 
 • Fixartjänst för äldre upphör tillsvidare.
 • Städrutinerna för städpersonalen har förändrats så att deras arbetssätt även ska förhindra smittspridning. 
 • "Träffen" kommer inte att publiceras i tryckt form på grund av alla snabba förändringar. Här kan man läsa den digitalt istället och den uppdateras kontinuerligt. Digital version av Träffen

 

Vill du hjälpa till?

Kommunen är tacksam för all hjälp vi redan har fått från bland annat lokala företag, ideella aktörer, föreningar och organisationer. Alla som engagerar sig och hjälper varandra – i stort och smått – är i dag hjältar! Vi fortsätter gärna att ta emot hjälp enligt följande:

Frivillig hjälp från organisationer och föreningar

Är du engagerad i en organisation, förening eller frivillig sammanslutning som vill hjälpa till med olika typer av stöd till privatpersoner? Då får du gärna anmäla organisationen och berätta på vilket sätt ni kan bistå med hjälp.

Här kan du ange kontaktuppgifter och vad ni kan hjälpa till med

Skyddsutrustning sökes

Har ditt företag mer skyddsutrustning än vad ni behöver? Då är vi tacksamma om ni hör av er! Det finns ett stort behov inom vården – både hos privata och offentliga vårdgivare – av bland annat munskydd och förkläden. Erbjudanden mejlar ni till kommun@vallentuna.se.

Sveriges kommuner och regioner söker medarbetare

Vill du söka jobb i andra kommuner eller regioner? Här hittar du kontaktuppgifter till arbetsgivare som med kort varsel söker fler medarbetare. Du kontaktar själv den arbetsgivare som du är intresserad av.

Lista över andra kommuner och regioner som behöver hjälp

Coronaanpassad julhandel

Våra lokala handlare vill gärna hjälpa dig att handla på ett coronaanpassat sätt. Det finns butiker som erbjuder möjlighet att boka egen tid före och efter stängning, att hämta och betala utanför, hemleverans och shopping över telefon eller video. Vi har samlat ett antal exempel för hur du kan julhandla coronaanpasssat i Vallentuna här. Det kan också vända dig direkt till butiker och restauranger du vill handla hos för att se vad som erbjuds i form av hjälp. 

Restauranger och kaféer - inspektioner och anmälan om trängsel

Från och med den 3 november gäller ändrade föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas till åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.

Om de nya föreskrifterna för serveringsställen

Vallentuna kommuns miljöavdelning utför kontroller av restauranger, kaféer och uteserveringar gällande reglerna för restauranger och kaféer med anledning av coronapandemin. Bland annat att mat ska serveras vid borden att gästerna alltid ska kunna hålla minst en armlängds avstånd till varandra. Samma regler gäller för uteserveringar. Det får inte uppstå trängsel i kön, vare sig innanför eller utanför dörren till serveringen. Om reglerna inte efterlevs har smittskyddsläkaren rätt att stänga ned verksamheten.

Reglerna gäller för restauranger, barer, kaféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster:

 • Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas till åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan.
 • Verksamheten ska se till att det inte uppstår trängsel i lokalen. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.
 • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.
 • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk. Ståbord är inte tillåtna.
 • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
 • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
 • Verksamheten ansvarar för att det inte uppstår trängsel.

Frågor och svar om nya regler för restauranger, krogar med mera på Folkhälsomyndighetens webbplats

Så anmäler du trängsel på uteserveringar

Synpunkter och felanmälan via webben

Välj först kategori Bygga, bo och miljö, sedan Trängsel restaurang/krog och därefter fyller du i aktuella fält. Du kan också bifoga en bild. Du kan välja att skicka in klagomålet anonymt eller ange din mejladress om du vill ha återkoppling på ditt ärende.

Felanmälan Vallentuna kommun finns också som en applikation att ladda ner till din smartphone.

 

Förskolor, grundskolor, gymnasium, vuxenutbildningar

Distansundervisning på Vallentuna gymnasium

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer inför Vallentuna gymnasium distansundervisning under perioden 7 december 2020 till 6 januari 2021.

Du som elev följer ditt schema och har undervisning i realtid via Microsoft Teams. Du kan fortsätta följa planeringar och återkoppling på resultat i SchoolSoft som tidigare, där även närvaro registreras som vanligt.

Du som vårdnadshavare ombeds prata med ditt barn kring vikten av att upprätthålla vardagliga rutiner. Det innebär till exempel att vara förberedd i god tid innan distanslektionerna börjar. Försök i möjligaste mån anordna en bra arbetsplats i hemmet för studier.

För vissa elever kan vi göra undantag för distansundervisning och det är rektor som tar beslut i varje enskilt fall. Undantag kan göras för elever på introduktionsprogrammen, elever som avslutar sin kurs denna termin och behöver göra examinationer och praktiska moment i skolan, elever som tidigare har beviljats stödinsatser under halvdistansundervisningen och som fortsatt behöver det stödet för att följa sin utbildning terminen ut.

Elever som saknar tillgång till fungerande internet anmäler detta till skolan som då kan anvisa lokaler där elever får sitta enskilt.

Elever som av extraordinära skäl behöver skollunch anmäler detta till skolan.

Symptomfria barn hemma vid konstaterad smitta i hemmet från och med 1 dec 2020

Nu ska även symtomfria barn i för- och grundskola stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gällde den rekommendationen endast för vuxna och elever i gymnasieskolan. Meddela alltid din förskola eller skola orsak till sjukfrånvaro om ditt barn behöver stanna hemma utifrån att någon i familjen har konstaterad Covid -19. Folkhälsomyndigheten förändrar nu rekommendationerna så att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.

Jultraditioner- vi tar hand om varandra!

Förskolor och skolor kommer att fira advent, Lucia och julavslutningar även i år, men på nya sätt. Vi värnar om varandra och håller allt firande inom barngruppen/klassen. Det blir tyvärr inga stora samlingar, varken inne eller ute, och därmed kommer inte föräldrar och anhöriga bjudas in till dessa firanden i år.

Vi hoppas att alla har förståelse för detta och att vi fokuserar på att vara rädda om varandra i rådande pandemi. Vi hoppas och tror att vi kan skapa gemenskap och lära oss om vårt kulturarv trots ändrade förutsättningar för firandet.

Utökade insatser i och med skärpta allmänna råd. Gäller terminen ut.

 • Utökad städning av förskolor och skolor. T.ex. spritning av dörrhandtag och kranar utförs varje vardag.
 • Endast skolpersonal får vistas i skolans lokaler, vi tillåter inga vårdnadshavare eller externa besök som det är just nu.
 • Alla möten som är bokade med skolpersonal sker digitalt. Berörd personal återkommer med länk/instruktioner inför eventuella möten.
 • All hämtning och lämning sker utomhus. För att detta ska kunna fungera på ett bra sätt kommer även fritidsverksamheten förläggas utomhus i större utsträckning. Detta innebär vidare att det är oerhört viktigt att alla elever på fritids har med sig kläder efter väder varje dag!
 • Vårdnadshavare som är sjuka, även med lindriga symtom, ska inte följa sina barn till skolan.
 • Inga besök på biblioteket för förskolor och skolor under perioden för skärpta allmänna råd.


Håll dina barn hemma vid symptom

Fortsatt gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att varje person, barn eller vuxen, som är sjuk eller visar minsta symtom ska stanna hemma. Efter sjukdom ska både barn och vuxna stanna hemma tills man är helt symtomfri och ytterligare två dagar.

PCR-testning för snabbare återgång i skolan

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en ny vägledning. Där rekommenderar Folkhälsomyndigheten att barn i förskoleklass, årskurs 1-9 eller i gymnasieåldern testas om de har symtom som kan tyda på covid-19. På så vis kan barnen snabbare återgå till skolan om de har ett negativt provsvar och deras allmäntillstånd i övrigt tillåter det.

PCR-testning för snabbare återgång till skolan

För provtagning vänder man sig till hälso- och sjukvården.

Barn i förskola eller hos dagbarnvårdare

När det gäller de yngsta barnen, det vill säga barn i förskolan, rekommenderas att i första hand stanna hemma när de är sjuka, utan provtagning.

När ett barn som går på förskola eller hos dagbarnvårdare blir sjukt ska barnet stanna hemma minst 2 dygn efter att det blivit friskt. Ibland har barn i den här åldern, 1–6 år, lätta besvär som snabbt går över och som inte är tecken på sjukdom. Då behöver man inte vara hemma från förskolan eller dagbarnvårdaren. Det kan till exempel handla om en enstaka hostning eller att näsan rinner efter att man varit ute. Alltså besvär som snabbt går över.

Barn som har varit hemma från förskolan i 7 dygn för en infektion och sedan tillfrisknar och är pigga kan gå tillbaka till förskolan även om de skulle ha kvar milda symtom så som lätt snuva eller hosta. Kvarvarande snuva och hosta efter en genomgången förkylning är inte ovanligt och kan för vissa barn kvarstå under flera veckor. Detta är då inget hinder från att vara på förskolan.

När kan barn och unga gå tillbaka till förskolan/skolan om de varit sjuka?

a) Om man varit sjuk men inte tagit något prov för covid-19

Då kan man gå tillbaka till förskola, skola eller annan verksamhet när man varit helt frisk i minst två dygn, 48 timmar. Om man känner sig frisk men fortfarande har lite hosta eller är lite snorig ska det ha gått minst 7 dygn sedan man först blev sjuk, och man ska ha känt sig frisk i minst 2 dygn.

Till exempel kanske man kände sig hängig och hade huvudvärk en dag men sedan nästa dag var man helt bra. Då ska man vara hemma två dygn efter att man kände sig helt frisk. Alltså i detta fall är man hemma i tre dagar, en dag sjuk, två dagar frisk.

b) Om man varit sjuk och tagit ett test som visat att man har covid-19

Då ska man vara hemma i minst 7 dygn sedan första symtomen och dessutom måste man ha känt sig pigg och frisk och utan feber i två dygn. Om man följt dessa regler men fortfarande har lite hosta eller är lite snorig behöver man inte vara hemma längre.

c) Om man varit sjuk och tagit ett test som visade att man inte hade covid-19

Om testet visade att man inte hade covid-19 kan man gå tillbaka till förskola, skola eller annan verksamhet så snart man känner sig frisk och pigg, och inte har någon feber.

Förhöjd vaksamhet på symptom

Kommunens förskolor och skolor arbetar fortsatt för att minska risken för smittspridning och det innebär att förskolan/skolan kommer att kontakta vårdnadshavare för hämtning av barn som uppvisar sjukdomssymtom, även lindriga. Det vill säga besvär som visar sig vara bestående över dagen och oberoende av om barnet har vistats utomhus eller inomhus, kommer att tolkas som tecken på en nytillkommen infektion. Elever som normalt går hem själva kommer att skickas hem efter att vårdnadshavare informerats.

Informera om ditt barn är sjukt/ledigt

Det är viktigt att meddela skolan/förskolan om ditt barn är sjuk eller ledig. Just nu har vi högre personalfrånvaro än vanligt och justerar personalens scheman efter hur många barn som finns på plats varje dag. Senast klockan 8.00 samma dag måste skolan/förskolan få information om ditt barn är sjuk/ledig.

Utöver att hålla sjuka barn hemma kan man underlätta för verksamheten genom att minska vistelsetiden för sina barn på förskolan om man har möjlighet till det. Detta minskar dels risk för smittspridning men avlastar även verksamheten att klara av att upprätthålla tillräcklig bemanning vid större personalbortfall.

Friska barn och elever ska gå i skolan

De flesta elever som går i grundskolan eller motsvarande skolformer, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. I dagsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det ur ett smittskyddsperspektiv inte finns anledning att friska elever ska stanna hemma från skolan. Bedömningen baserar sig på erfarenheter från spridning av influensasjukdom, som smittar på liknande sätt som covid-19. Baserat på samma erfarenheter så vet vi att det har ingen eller mycket liten effekt på smittspridningen att stänga skolor. Ur andra perspektiv, som det samhälleliga och sociala fyller skolan dessutom en viktig funktion.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid lämning och hämtning på förskola och skola

I folkhälsomyndighetens rekommendationer kan man läsa följande under två olika rubriker:

Förskolor
Barn som har syskon, eller andra familjemedlemmar som är sjuka i covid-19, kan fortsätta gå till förskolan. Det är dock i denna situation extra viktigt att vara uppmärksam på symtom. Om en vårdnadshavare har konstaterad eller misstänkt covid-19, kan vårdnadshavaren transportera, hämta och lämna sina barn i förskolan, om det kan ske utan nära kontakter med andra vuxna.

Om du eller någon i familjen har blivit sjuk
Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller för provtagning för covid-19 i den region där du bor om symtomen inte går över på ett dygn. Det är alltid regionen som styr vilka som provtas utifrån de regionala förutsättningarna.

Du ska inte gå till jobbet eller skolan, eller lämna barn på förskolan. Barn som är friska kan gå i skola och förskola även om någon annan i familjen är sjuk, men om du som vårdnadshavare är sjuk ska du inte följa med barnet in i skolans eller förskolans lokaler.

Detta kan verka som motstridiga uppgifter. Med bakgrund av den ökade smittspridningen i länet bör rekommendationerna tolkas så att största möjliga försiktighet vidtas. Vallentuna kommun gör bedömningen att en Covidsmittad vårdnadshavare inte på ett säkert sätt kan lämna eller hämta ett barn på förskolan utan att ha nära kontakt med annan vuxen.

• Vårdnadshavare som är sjuka, d v s är påverkade av symtom ska inte följa sina barn till förskola eller skola eller vistas ute i samhället

• Vårdnadshavare med mycket lindriga symtom som har konstaterad eller misstänkt smitta kan endast transportera och lämna barn som självständigt och på ett säkert sätt kan ta sig in i skolan.

• Vårdnadshavare med konstaterad eller misstänkt Covid-19 kan inte i något fall lämna eller hämta barn på förskolan.

Vid behov av stängning av grundskola och förskola samt fritidshem

I nuläget finns inga beslut om att stänga grundskolor eller förskolor. Om ett sådant beslut kommer kan det ske med relativt kort varsel. Vi behöver därför förbereda oss ifall ett sådant scenario skulle inträffa för att kunna tillhandahålla barnomsorg för föräldrar som arbetar inom samhällsviktiga yrken. Vi ber därför dig som arbetar i en samhällsviktig verksamhet att hjälpa oss att hantera ett sådant möjligt scenario. Vi behöver i förebyggande syfte hämta in information och behov av omsorg. Hjälp oss genom att fylla formuläret nedan:

Behov av barnomsorg

Fritidsgårdar 

Från och med den 4 november 2020 begränsas antalet besökare på kommunens fritidsgårdar. Detta med anledning av den pågående pandemin.

 • Haket får ha 20 besökare samt personal i sina lokaler.
 • Mega får ha 30 besökare samt personal i sina lokaler.

Beslutet gäller tills vidare och kan vid behov komma att justeras.

Kultur, bibliotek och evenemang

Alla publika evenemang i kommunens regi är inställda till och med den 31 januari 2021. Detta med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vid frågor är du alltid välkommen att mejla eller ringa oss: kommun@vallentuna.se eller 08-587 850 00.

Lokaler och anläggningar

Hyra inomhuslokal för privatperson

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner som finns är det inte möjligt för dig som privatperson att boka våra inomhuslokaler från och med den 29 oktober 2020 till och med den 31 januari 2021. Önskar du boka inomhuslokal efter denna period är du välkommen med din förfrågan från och med den 1 februari 2021.

"Allmänhetens åkning" i ishallarna

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner som finns är "allmänhetens åkning" i ishallarna stängd från och med den 17 november 2020 till och med den 31 januari 2021.

Samhällsbyggnad, underhåll lokaler

 • Städrutinerna för städpersonalen har förändrats så att deras arbetssätt även ska förhindra smittspridning i kommunens lokaler. 
 • Öppet hus hos Bygglov är tillsvidare inställt.

Information till företagare

Verksamheter bör:

• vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare bör:

• vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Här hittar du som är företagare länkar till information med anledning av coronaviruset och covid-19.

Till informationen för företagare

Information till föreningslivet

Kommunens rekommendation till föreningslivet är att anpassa sin verksamhet och vidta de åtgärder som situationen kräver. I enlighet med de nya rekommendationerna från 29 oktober ställs all idrottsträning för personer över 15 år in.

Det är viktigt att ni håller er uppdaterade om aktuella riktlinjer och rekommendationer från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Beslut kan ändras från en dag till en annan så det är viktigt att vara beredd att justera era beslut.

Här hittar du mer information och rekommendationer för föreningslivet.

Förändringar i arbetslivet

Med anledning av coronapandemin är det många som blir varslade från sina jobb. Är du en av dem vill vi berätta att det på Arbetsförmedlingens webbplats finns information som kan hjälpa dig. Du kan också kontakta Vallentuna arbetscoachning.

Här hittar du mer information om vilka olika typer av stöd du kan få.

Detta gör vi som kommun

Vår krisledning är aktiverad och vi har regelbundna avstämningar inom kommunen. Kommunen samarbetar också med flera samhällsaktörer, bland annat Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm, Region Stockholm och länets övriga kommuner. Vi stämmer av regelbundet ifall det är något nytt vi behöver förhålla oss till eller kommunicera och gör det ifall det finns behov.

Vi arbetar ständigt för att våra invånare och medarbetare ska känna sig trygga i våra verksamheter. Vårt fokus ligger på förebyggande åtgärder för att minska risken för smittspridning. Vi har valt att gå längre än länets övriga kommuner i den frågan. För att kunna följa i vilken grad verksamheterna påverkas, har vi infört interna rutiner för rapportering av hur våra försiktighetsåtgärder medför personalbortfall och elevbortfall.

Vi följer kontinuerligt händelseutvecklingen internationellt, nationellt och lokalt för kunna bedöma risker och fatta beslut om ytterligare åtgärder. Vi är beredd att förstärka insatserna om det bedöms nödvändigt.

Våra verksamheter kan komma att kontaktas av smittskyddsläkaren om det finns anledning att verksamheterna ska agera på ett särskilt sätt. Vi behöver i ett sådant läge följa rekommendationer från smittskyddsläkaren.

 

Anställda i Vallentuna kommuns verksamheter

Av hänsyn till riskgrupper bland både invånare, elever och anställda uppmanar vi samtliga medarbetare med luftvägsinfektion, även om symtomen är lindriga att inte komma till arbetet. Medarbetare som kan arbeta hemifrån utan inverkan på den samhällsviktiga verksamheten ska göra det, eftersom minskat resande och färre möten bedöms ha en positiv effekt på smittspridning. 

Allmän information om coronavirus covid-19

Symptom

Coronavirus covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. De flesta blir inte svårt sjuka, men en del behöver vård på sjukhus. För gamla och sjuka kan sjukdomen vara farlig. Coronavirus covid-19 ger en allmän sjukdomskänsla med ett eller flera av följande symtom:

 • hosta
 • feber
 • andningsbesvär
 • snuva
 • halsont
 • huvudvärk
 • muskel- och ledvärk
 • illamående
 • diarré
 • lukt- och smakbortfall

Självskattningstest för dig med symptom

Region Stockholm har satt ihop ett test där du får svar på om du behöver kontakta vården för att få råd om vård eller om du kan ta hand om dig själv hemma. I slutet av testet får du råd som anpassats efter dina svar. Använd inte denna självskattning om det gäller barn. Har du barn som du misstänker smittats, ring 1177 för vägledning.

Till självskattningstestet

Vilka tillhör riskgruppen?

Hög ålder är den främsta riskfaktorn. Det visar tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19. Därför tillhör du som är 70 år eller äldre en riskgrupp. Personer med hög ålder i kombination med till exempel högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är något vanligare bland de svåra fallen.

Du som är yngre än 70 år kan också ha ökad risk att bli allvarligt sjuk om du har:

Någon eller några av de sjukdomar som nämns ovan. Att enbart ha högt blodtryck som ligger bra med medicinering innebär troligen ingen ökad risk och samma sak gäller välreglerad diabetes utan komplikationer.En sjukdom som innebär ökad risk för allvarlig sjukdom vid luftvägsinfektioner.Det är också möjligt att personer med sjukdom eller medicinsk behandling som påverkar immunförsvaret kan ha ökad risk för att bli allvarligt sjuk, t ex vid viss behandling för cancersjukdom.

Rådgör med din läkare om vad du kan göra för att minska risken att bli sjuk i covid-19.

Särskilda rekommendationer och riktlinjer riktade till gruppen 70 år och äldre upphävs

Med hänsyn till psykiska och fysiska konsekvenser, att trycket på sjukvården minskat och att landets regioner nu har en helt annan kapacitet att utföra testning och smittspårning har Folkhälsomyndigheten beslutat att ändra de allmänna råden om allas ansvar att förhindra spridning av covid-19. Alla personer i Sverige omfattas nu av samma allmänna råd.

Besöksstopp vid kommunens vård- och omsorgsboenden

Från 18 november till och med 20 december råder besöksstopp vid kommunens vård- och omsorgsboenden. Verksamheterna har rätt att besluta om avsteg från stoppet om man bedömer att särskilt behov föreligger. Beslutet kan komma att omprövas om smittspridningen i samhället minskar.

Äldrelinjen

Om du känner oro kan du ringa Äldrelinjen: Tfn 020-22 22 33. Vardagar 8-19, helg 10-16.

Äldrelinjens webbplats

Stanna hemma om du är förkyld och undvik smitta andra

Alla med förkylningssymptom uppmanas att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta:

 • Stanna hemma när du är sjuk, även om du bara är lite sjuk, för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra
 • Undvik särskilt att träffa andra som kan bli svårt sjuka, som äldre personer eller personer med kroniska sjukdomar
 • Undvik att sprida smittan. Nys eller hosta i armvecket, och vänd dig bort från andra när du gör det
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök
 • Res inte med, buss, tunnelbana, tåg eller flyg.
 • Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobbet, skolan eller förskolan. Och vänta förstås med att hälsa på dina äldre släktingar. Du kan smitta så länge du har symtom, och även några dagar efteråt.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Den som upplever sig behöva vård bör vara uthållig och invänta rådgivning från 1177 Vårdguiden. Vid livshotande tillstånd gäller som alltid 112. Det är viktigt att inte åka direkt till en vårdmottagning och där riskera smitta andra sjuka personer. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

 • Du blir plötsligt mycket sämre
 • Du får andningsbesvär även när du vilar

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring alltid först!

Om du behöver söka vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.

Provtagning

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man testar sig för covid-19. Antingen om man har en pågående infektion (PCR-test) som tyder på coronavirus eller genom ett antikropptest om man har haft symtom och varit frisk i mer än 14 dagar. Provtagningen är kostnadsfri för alla som bor, arbetar eller vistas tillfälligt i Stockholm. Barn från och med förskoleklass rekommenderas också att lämna prov.

Prioritering av medarbetare inom vård, omsorg och personer inom samhällsviktiga verksamheter gäller fortfarande men processen är förändrad så att medarbetarna nu går i samma "provtagningsflöde" som övriga invånare. Den processen inleds med instruktioner på 1177.se

Eftersom intresset för provtagning är stort kan det bli väntetider. Du hittar mer information om provtagning på: https://www.1177.se/Stockholm/ och här om provtagning för dig som är sjuk. De som saknar digitala medel kan kontakta sin vårdcentral.

Undvik smitta

 • undvik att röra vid ansiktet eller ögon
 • undvik nära kontakt med sjuka människor
 • tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök
 • använd handsprit om du inte har möjlighet till handtvätt
 • hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk då hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer
 • arbeta hemifrån i möjligaste mån om din arbetsgivare tillåter det

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster

Händelser som sammanför många människor kan under vissa omständigheter ligga till grund för stor smittspridning. 

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över åtta deltagare förbjuds. Även stopp av alkoholförsäljning efter klockan 22.00. Det tidigare undantaget för sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort. 

Smittskydd – hur fungerar det?

Det är Region Stockholm och Smittskydd Stockholm som ansvarar för att smittade och misstänkt smittade personer får lämna prover, får provsvar och vid konstaterad smitta att de får vård. På grund av patientsekretessen ger inte Smittskydd Stockholm Vallentuna information om smittade, misstänkt smittade och inte heller vilka personer som kan bli föremål för exempelvis provtagning.

Smittskydd Stockholm informerar Vallentuna kommun om det finns anledning att verksamheterna ska agera på ett särskilt sätt.

Vaccination

Regeringen har beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen avser ingå om att köpa covid-19-vaccin. Förberedelserna pågår just nu hos bland annat Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, hälso- och sjukvårdsregionerna, smittskyddsenheterna och SKR. I de nödvändiga förberedelserna ingår bland annat att planera för distribution, förvaring och att utföra vaccineringen av befolkningen på ett säkert sätt. De grupper som först kommer att erbjudas vaccin är personer som är 70 år och äldre, och övriga som löper ökad risk för svår covid-19-sjukdom. Utöver dessa prioriteras även personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer med risk för allvarlig covid-19.

Lägesrapporter: ekonomi, näringsliv, arbetsmarknad, hälsa och vård

Varje vecka presenterar Länsstyrelsen en ny rapport som visar aktuell information om läget i Stockholms län inom områdena ekonomi, näringsliv, arbetsmarknad samt stabilitet och trygghet med anledning av covid-19-pandemin. Du kan även ta del av framtagna analyser av konsekvenserna på arbetsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen i länet till följd av covid 19.

Läs mer om ekonomi, näringsliv och arbetsmarknad

Region Stockholm ansvarar för att länets invånare får den hälso- och sjukvård och tandvård de behöver. Du kan ta del av rapporter om hälso- och sjukvårdens arbeten. 

Läs mer om hälsa och vård

Undvik onödiga resor

Från 13 juni gäller inte längre avrådan från icke nödvändiga resor i Sverige enligt Folkhälsomyndighetens råd. Det innebär att personer utan symtom kan börja resa i Sverige från detta datum. Alla övriga regler och rekommendationer kvarstår och det ligger ett stort personligt ansvar i att följa dessa.

För planerade utlandsresor, läs gärna mer på Utrikesdepartementets webbsida om reseinformation: UD:s reseinformation.

Hjälp till att hindra att rykten sprids

Spridningen av nya coronaviruset har lett till oro och frågor. Hjälp till att hindra att rykten sprids – dela inte obekräftad information eller rykten.

Försvarsmakten om säkerhetsrisker och desinformation

Så känner du igen och bemöter myter om covid-19

Det är viktigt att vara källkritisk och värdera den information man tar del av. På krisinformation.se kan du läsa mer om hur du är källkritisk.

Utveckla din förmåga i källkritik

Stöd för anhöriga

På grund av coronasmittan kan det vara svårt att få träffa anhöriga i livets slutskede och även begravningsceremonier påverkas. På länkarna nedan hittar du information och rekommendationer till dig som anhörig.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar personer vars anhöriga dör under coronakrisen att hålla begravningen skyndsamt för en mindre krets, och en större minnesceremoni vid ett senare tillfälle.

På krisinformation.se finns information och stöd till anhöriga.

Information och stöd till anhöriga - krisinformation.se

Information finns också på Svenska kyrkans webbplats. 

Svenska kyrkans webbplats

Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan myndigheter för att göra det enklare för dig som förlorat någon nära.

Efterlevandeguiden.se 

På Uppdrag Psykisk hälsa finns en samlad stödlista på råd och tips kring psykisk hälsa i kristider. 

Stödlista: Psykisk hälsa i kristider

Sorg under och efter coronapandemin

Här kan du ta del av region Stockholms skrifter om sorg

Region Stockholms sorg-skrifter

Information till och från trossamfund

Myndigheten för stöd till trossamfund har tagit fram information för trossamfund i Coronakrisen.

Myndigheten till stöd för trossamfund

På sidan finns även filmer där företrädare för olika trossamfund informerar om Covid-19. Företrädarna talar på följande språk: svenska, somaliska, arabiska, syriska/suryoyo, tigrinja, serbiska, turkiska, thailändska och persiska.

Trossamfundsledare talar om Covid-19

Mer information

För bedömning av risk för smittspridning, information om samhällets åtgärder, råd och rekommendationer - hänvisar vi till information hos Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm.

För allmänna frågor om coronavirussjukdom covid19: Ring 113 13 - som är ett nationellt informationsnummer.

Längre ned på denna sida hittar du en samling till säkra källor hos berörda myndigheters och aktörers webbplatser där du kan läsa mer.

Lättläst

Just nu sprids viruset corona
över hela världen.

Corona orsakar en sjukdom
som heter covid-19.
Sjukdomen kan vara farlig
för äldre personer
och för personer som redan är sjuka.

Därför behöver alla hjälpas åt
att minska risken
för att corona sprids. 

Så här kan du hjälpa till

Tvätta händerna
Tvätta händerna ofta och noggrant
med tvål och vatten.
Då minskar risken att smittas.

Använd handsprit
om du inte kan tvätta dig
med tvål och vatten.

Hosta och nys i armvecket!

Stanna hemma om du känner dig sjuk

Har du något av de här symtomen
ska du stanna hemma
från skolan eller jobbet.

 • Ont i halsen
 • Hosta
 • Snuva
 • Problem med dina luftvägar
 • Feber

Du ska också låta bli att gå till
bibliotek eller andra platser
där det är många människor.

Förskola och skola

Alla barn och elever som är friska
kan gå till förskolan och skolan.

Men har ditt barn
något av de här symtomen
ska ditt barn stanna hemma.

 • Ont i halsen
 • Hosta
 • Snuva
 • Problem med luftvägar
 • Feber

Ditt barn ska stanna hemma
tills det är helt friskt
och två dygn till.

Blir ditt barn sjukt på förskolan
eller skolan
ska du hämta ditt barn direkt.

Skydda de äldre och de mest sårbara

Undvik att besöka dina äldre anhöriga
eller bekanta om de är på

 • sjukhus
 • äldreboenden
 • gruppboenden.

Då minskar risken att smittan sprids
till dem som riskerar att drabbas mest
av coronaviruset.

Sprid inte falsk information

Ibland när det händer viktiga saker
börjar falska rykten att spridas.

Hjälp till att hindra falska rykten.
Tänk efter vem du har fått informationen av,
och fundera över om det du har hört
är sant.

Så här jobbar Vallentuna kommun

Kommunen följer
Folkhälsomyndighetens
råd om viruset corona.

Vi arbetar även tillsammans
med andra myndigheter
och organisationer
för att hindra att viruset sprids.

Information om corona och covid-19

Krisinformation.se, länken öppnar webbplatsen www.krisinformation.se

Folkhälsomyndigheten, frågor och svar om coronaviruset, länken öppnar Folkhälsomyndighetens webbplats

Covid-19 – coronavirus, länken öppnar 1177 Vårdguidens webbplats

8 sidor, frågor och svar, länken öppnar 8 sidors webbplats

Har du frågor om coronaviruset?

Ring telefonnummer 113 13,
Sveriges nationella informationsnummer.

 

Information in other languages; english, العربية, suomeksi, Soomaali, Kurmancî, سۆرانی, davvisámegilli, romani, meänkielele

Films in other languages about how to protect yourself and others from spreading the corona virus and covid-19.

About Corona in other languages - 1177

News about Corona in other languages - Sveriges Radio

How to protect yourself and others - in other languages

World Health Organization - WHO

Video - how to protect yourself against covid19

You can also call 08-123 680 00 for information in Arabic, Somali, Farsi, Tigrinja/Amarinja and Russian. Phone hours: 9-12 and 13-15.

 

Teckenspråk – Information om Coronavirus covid-19

Film: Om corona på teckenspråk - 1177

 

Nyhetssamling Corona covid-19

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats