Nyheter omsorg och hjälp
-
Vaccineringen har startat i Vallentuna
Söndagen den 27 december inleddes den omfattande vaccinationen mot covid-19 i Stockholms län och nu har turen kommit till Vallentuna. Det är de särskilda boenden för äldre som ingår i den allra första vaccinationsomgången.
-
Besöksstopp vid kommunens vård- och omsorgsboenden förlängt till februari 2021
Socialnämnden har beslutat att förlänga det rådande besöksstoppet vid kommunens vård- och omsorgsboenden fram till den 28 februari 2021.
-
Nu inför vi säkra videomöten
I Vallentuna kommun jobbar vi för att hela tiden öka service och tillgänglighet för kommuninvånare och personal. Som ett led i detta, påskyndat av rådande pandemi, är vi nu stolta och glada att ha kommit igång med säkra videomöten.
-
Höga betyg från hemtjänstkunderna i Vallentuna
Varje år deltar Vallentuna i den nationella undersökningen ”Vad tycker de äldre”. Undersökningen består av 20-25 frågeställningar och skickas till samtliga äldre med hemtjänstinsatser. I 2020 års undersökning får såväl kommunala och privata hemtjänstutförare höga betyg i kundnöjdhet och för samtliga områden som utvärderats ligger Vallentuna bättre än riksmedel.
-
Nya och förändrade avgifter inom vård och omsorg 2021
Kommunfullmäktige har beslutat om en ny riktlinje för avgifter inom vård och omsorg. Den nya riktlinjen innebär avgiftsförändringar inom flera av socialförvaltningens verksamheter.
-
En värdefull insats-Noura och Mimmi
Genom att erbjuda och förmedla extratjänster vill vi som kommun underlätta för nyanlända eller långtidsarbetslösa att få ett jobb. I den här intervjuserien kommer du att få möta personer som idag har en extratjänst inom kommunen och deras arbetsgivare. Först ut i vår intervjuserie är Noura och hennes chef Mimmi.
-
Sms med information om covid-19
Måndagen den 14 december skickas ett sms till Sveriges befolkning. Syftet är att informera om de skärpta föreskrifter och allmänna råd som då börjar gälla i hela landet. Utskicket görs på uppdrag av regeringen.
-
Tillfälligt besöksförbud på särskilt boende för äldre i Vallentuna
Med stöd från Folkhälsomyndigheten har vi inom Vallentuna kommun valt att införa ett lokalt besöksförbud för alla äldreboenden. Besöksförbudet gäller med start 3 december, fram till den 12 december och kan komma att förlängas. Syftet är att bromsa smittspridningen av Covid-19 och skydda våra äldre och sköra.
-
Widgit Online
Våren 2021 ska alla LSS-verksamheter i Vallentuna kommuns egen regi implementera det tekniska hjälpmedlet Widgit Online. Widgit Online är ett tekniskt hjälpmedel för att kompensera kommunikativa och kognitiva svårigheter med hjälp av bland annat symbolmaterial.
-
Test av VMA
Den 7 dec kl. 15 är det dags för årets sista test av utomhuslarmet VMA - Viktigt Meddelande till Allmänheten, även kallad "Hesa Fredrik". VMA testas fyra gånger per år, den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
-
Sjukvård av äldre på särskilda boenden – så gör vi i Vallentuna kommun
Under hela pandemin har vi haft en tät kontakt och dialog med vår läkarorganisation. Samtliga personer med misstänkt eller konstaterad Covid-19 har fått en individuell medicinsk bedömning. Läs mer om hur vi arbetar med sjukvård av våra äldre på särskilda boenden här.
-
Digitalt öppet hus hos brandförsvaret lördag 28 november 2020
Hur kan barn och vuxna förebygga bränder och olyckor? Och vad kan du och även ditt barn göra om olyckan är framme? Lördagen den 28 november 2020 kl. 13.00 sänder Storstockholms brandförsvar live från en brandstation. Sändningen sker digitalt via brandförsvarets facebooksida.
-
Besöksstopp vid kommunens vård- och omsorgsboenden
Att skydda våra äldre och sköra och bromsa ökad belastning för verksamheterna inom vård och omsorg är av största vikt för oss just nu. Från 18 november till och med 20 december råder besöksstopp vid kommunens vård- och omsorgsboenden.
-
Skyddsutrustning inom vård och omsorg
Vi får in flera frågor kring användning av utökad skyddsutrustning, så som munskydd, inom vård och omsorg. Här kan du läsa mer om vad som gäller just nu.
-
Beslut om höjd habiliteringsersättning under år 2029
Vallentuna kommun har sökt och tagit emot ett statsbidrag från Socialstyrelsen för att höja habiliteringsersättningen. Habiliteringsersättningen höjs med ytterligare 4,5 kronor per timme till sammanlagt 10,5 kronor per timme. Viktigt att veta är att höjningen endast gäller för år 2020.
-
Gör någons vardag lite enklare – bli god man!
Vill du också göra skillnad för både individen och samhället – välkommen att bli god man!
-
Inställt: Prata trygghet med polis och kommunen
På grund av de skärpta råden från Folkhälsomyndigheten så ställs trygghetskvällen i Brottby in. Nytt datum för att möta polis och kommunens tjänstemän från forumet Tryggare Vallentuna kommer inom kort.
-
Träffpunkterna håller fortsatt stängt för inomhusaktiviteter
På grund av de skärpta allmänna råd som meddelades av Folkhälsomyndigheten torsdag den 29 oktober kommer Träffpunkterna att hålla fortsatt stängt för inomhusaktiviteter hela november. Verksamheten kommer istället att fortsätta drivas utomhus på ett covid-19 säkert sätt, i så hög utsträckning som vädret tillåter.
-
Besöksförbudet på alla äldreboenden upphör 1 oktober
Regeringen har beslutat att besöksförbud ska gälla på alla äldreboenden till och med den 30 september 2020. Besöksförbudet kommer sedan att upphöra. Inom Vallentuna kommuns verksamheter kommer besök att genomföras så säkert det går, utifrån rådande förutsättningar, med nya besöksrutiner och rekommendationer.
-
Vallentuna tar ställning mot våld i nära relationer
Vallentuna kommun vill uppmärksamma sitt stöd till personer som upplever våld i nära relationer. Genom att delta i kampanjen "Våld är aldrig OK" tillsammans med sex andra norrortskommuner är förhoppningen att fler vågar ta kontakt med kommunen för att få stöd i situationen. Bland annat genom att använda Öppenvården chatt anonymt eller ringa till socialtjänstens mottagningstelefon.
-
Minska din oro med hjälp av självhjälpsprogram
Upplever du eller någon i din närhet en oro i samband med coronapandemin? Då kan du få stöd med att minska din oro genom region Stockholms nya självhjälpsprogram.
-
Daglediga välkomnas till Parkbänken
När coronapandemin blev verklighet i Vallentuna fattades det snabbt beslut om att tillfälligt stänga träffpunkterna i centrala Vallentuna och i Kårsta. Isoleringen bland äldre har dock setts som ett bekymmer och för att ge daglediga en möjlighet att träffas har Parkbänken startats – ett slags träffpunkt utomhus.
-
Sök bidrag för att stötta äldre under pandemin
Tillhör du en ideell förening eller en stiftelse och vill stötta personer som är över 62 år under coronapandemin? Då är det möjligt att ansöka om bidrag för era aktiviteter. Deadline för ansökan är den 23 september 2020.
-
Uppskattade videosamtal hålls på kommunens äldreboenden
När coronapandemin hade brutit ut och regeringen infört totalt besöksförbud på landets äldreboenden, fanns det inte många alternativ kvar för anhöriga att få kontakt med sina närstående. Telefonkontakten blev tätare och Korallen och Väsbygården använde den tekniska utrustning som de hade tillgång till. För att förstärka det nya digitala sättet att umgås på har verksamheterna sedan en dryg månad tillbaka även köpt in nya läsplattor för att anhöriga ska kunna videoprata med de boende.
-
Ansök om miljöstipendium
Vallentuna kommun delar årligen ut ett miljöstipendium för att uppmärksamma goda insatser som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling. Du kan själv ansöka om stipendiet eller nominera någon annan. Senast 1 oktober behöver vi ditt bidrag!
-
Ny chatt ska vägleda vid psykisk ohälsa
Är du orolig för dig själv eller för någon annan, mår du dåligt och du inte vet var du ska vända dig? Då finns det möjlighet att få vägledning anonymt genom Vallentuna kommuns nystartade chatt, som har fokus på psykisk ohälsa och beroendeproblematik.
-
Trygghets- och nattvandra i sommaren
Allt fler ungdomar förväntas spendera tiden hemma i sommar, vilket gör att det även finns ett ökat behov av vuxennärvaro. För att få fler vuxna att trygghets- och nattvandra har Vallentuna kommun skapat ett bidrag specifikt för sommaren 2020 som klassföräldrar eller föreningar kan ansöka om.
-
Fler ansöker om ekonomiskt bistånd digitalt
Vallentuna kommun vill erbjuda kommuninvånarna en service med hög kvalitet. Som en del av det arbetet lanserade kommunen en digital tjänst för ansökningen av ekonomiskt bistånd i december 2019. Mindre än ett halvår senare, i april i år, visade det sig att 70 procent av alla ansökningar för ekonomiskt bistånd har skett digitalt.
-
När krisen kommer
Så här mitt i coronakrisen är det nu krisberedskapsvecka och vi vill passa på att berätta om hur vi arbetar med beredskap och kris i Vallentuna kommun. Nästa kris vet vi ingenting om, men vi kan ändå räkna med att den kommer. Då gäller det att vara förberedd på bästa sätt. Här får du viktig information och tips på vad du kan göra.
-
Kommunen vill stärka kvaliteten inom personlig assistans
För att öka kvaliteten inom personlig assistans för personer med omfattande funktionsnedsättning väljer Vallentuna kommun att upphandla utförandet av insatsen. Det fattade socialnämnden beslut om på sitt sammanträde den 28 april.
-
Vallentuna kommun säkerställer skyddsutrustning för kommuninvånarnas bästa
Under en längre tid har Vallentuna kommun arbetat aktivt med att säkerställa skyddsutrustning både till kommunala och privata verksamheter. En viktig ingång i det arbetet är att dela ut skyddsutrustning efter behov, men främst handlar rutinerna om att kommuninvånare ska få samma förutsättning oavsett vilken verksamhet man har valt.
-
Du som förälder behöver ta ansvar
Under de senaste helgerna har det varit många ungdomar ute och det har skett en ökning av alkoholanvändandet. Nu behöver du som förälder ta ditt ansvar!
-
Fortsätt följa rekommendationerna – faran är långt ifrån över
Smittskydd Stockholm har nu redovisat antalet smittade personer fördelat per kommun och stadsdelar i Stockholm. Vallentuna har endast 4 smittade per 10.000 invånare, vilket är bland de lägsta i länet. Antalet fall är baserat på testade personer vilket innebär att det kan finnas ett stort mörkertal. Befolkningstäthet spelar såklart roll för utfallet, men siffrorna visar att vallentunaborna har agerat ansvarsfullt.
-
Vill du hjälpa?
I spåren av coronaviruset ökar behovet av hjälp och också viljan av att hjälpa till. Som kommun vill vi bidra till att enskilda invånare får hjälp av organisationer. Flera föreningar i Vallentuna stöttar redan personer som av olika skäl inte kan utföra vardagliga sysslor just nu. Du kanske är med i en Facebookgrupp, bostadsrättsförening eller annan sammanslutning som vill hjälpa till?
-
Nya allmänna råd: Håll avstånd och ta personligt ansvar
Folkhälsomyndigheten kommer ut med nya allmänna råd. Syftet med de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten nu publicerar är att motverka spridningen av covid-19 och framför allt att skydda de mest sårbara i samhället, riskgrupper och äldre. Enligt Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga.
-
Är du äldre och behöver stöd?
Behöver du som är äldre stöd med sociala kontakter, kanske prata på telefon en stund, handla mat eller medicin, få information eller ta en promenad på en armlängds avstånd? Nu kan du få stöd av Vallentunas föreningar!
-
Testa om du behöver söka vård för covid-19
Är du orolig över att vara smittad med Coronasjukdomen covid-19? Du kan själv göra en självskattning av dina symptom för att se om du behöver vård med hjälp av Region Stockholms digitala test.
-
Riskerar du att skada den du älskar?
När vi stänger in oss tillsammans under en längre tid finns risk att bråken eskalerar. Har du svårt att hantera din ilska och riskerar att skada din partner? Ring Välj att sluta på 020 - 555 666 för att få hjälp att bryta ett våldsamt beteende.
-
De äldre uppskattar Vallentunas äldreomsorg
Vallentuna kommuns äldreomsorg har fått höga betyg av sina kunder. Det visar en undersökning gjord av Socialstyrelsen som presenterades för socialnämnden den 25 februari. Bland jämförbara kommuner placerar sig Vallentuna på en förstaplats.
-
Vill du vara med och köra grannsamverkansbilen?
Då ska du anmäla dig till utbildningen tisdagen den 3 mars 2020 kl. 15-17, som kommunens trygghets- och folkhälsosamordnare håller i tillsammans med polisen, för blivande förare av grannsamverkansbilen.
-
Kommunens satsning på trygghet och säkerhet är densamma
Det förekommer diskussioner i sociala medier att Vallentuna kommun inte skulle tycka att det var viktigt med trygghet och säkerhet. Detta är inte korrekt. Kommunen har inte dragit ner på resurserna som har avsatts för trygghet och säkerhet.
-
Dags att anmäla sig till vårens seniorträning
Du som är 70 år eller äldre har nu möjlighet att anmäla dig till vårterminens seniorträning i Seniorhälsoprojektet.
-
Uppdateringar om nya coronaviruset
På folkmyndighetens webbplats hittar du aktuell information om nya coronaviruset och svar på frågor som kontinuerligt uppdateras. Du hittar svar på de flesta frågor som cirkulerar just nu.
-
Om det nya Coronaviruset
Du som har varit i Hubei-provinsen i Kina de senaste 14 dagarna ska vara extra uppmärksam på om du får symtom som feber, halsont och hosta. Då ska du genast ringa telefonnummer 1177 för att få information om när och var du ska söka vård.
-
Har du bråk och konflikter med din tonåring?Har du bråk och konflikter med din tonåring?
I februari/mars startar föräldrautbildningen KOMET. TonårsKOMET vänder sig till dig som är förälder till barn i åldern 12-18 år och upplever att du fastnat i en negativ spiral av konflikter.
-
När du drabbats av brand
När det brunnit i din egen bostad, i närområdet eller om närstående blivit drabbade av brand kan det väcka en hel del frågor. Vad händer egentligen och hur går det till efteråt med boende och med bostaden? Det finns några saker som är bra att tänka på. Här får du några råd på vägen.
-
Vallentuna deltog i Ung i Roslagen och tar över värdskapet för 2020
Igår var det dags för Ung i Roslagen som är en konferens för alla som möter ungdomar i jobbet eller på fritiden i Roslagskommunerna. Representanter från Vallentuna var på plats för att ta del av konferensen som i år ägde rum i Norrtälje. Nästa år, 2020, är det dags för Vallentuna att ta över värdskapet.
-
Vallentuna inför terapikatter på sina demensboenden
De jamar, spinner och andas som om de vore levande katter, men har en avstängningsfunktion om man behöver en paus. Vallentunas digitaliserade terapikatter ska ha en lugnande effekt och är snart en del av demensvården på kommunens särskilda boende för äldre.
-
Beslut om höjd habiliteringsersättning under år 2019
Vallentuna kommun har sökt och tagit emot ett statsbidrag från Socialstyrelsen för att höja habiliteringsersättningen. Habiliteringsersättning är en ersättning som kommunen betalar ut till de som deltar i daglig verksamhet enligt LSS. Daglig verksamhet syftar bland annat till att skapa en meningsfull vardag.
-
Spadtag för nytt äldreboende
Vallentuna ska få 60 nya äldreboendeplatser. På torsdagen, den 10 oktober 2019, togs första spadtaget för det särskilda boendet för äldre i Åby ängar. Boendet, som kommer att drivas av Humana, ska erbjuda både demens- och somatisk vård. Planerad inflyttning sker under våren 2021.
-
Bostäder invigda för de minsta djuren
På torsdagen invigdes naturområdet vid Molnbydepån samt de fågelholkar och insektshotell som bland andra Vallentuna arbetscoachning (VAC) daglig verksamhet och sysselsättning har varit med och byggt. Området invigdes av miljö- och kollektivtrafikregionråd Tomas Eriksson och Kristoffer Tamsons, trafikregionråd.
-
Trygghet i Vallentuna - informationsmöte i Brottby/Karby
Vallentuna kommun bjuder in till ett informationsmöte om trygghet för dig som invånare, företagare och föreningsaktiv i Brottby/Karby. Välkommen tisdagen den 15 oktober 2019, kl. 18.15–19.15 i Karbyskolans matsal.
-
Dialog om Träffpunkten lyfte utmaningar – och förväntningar
Mer och tydligare information om en eventuell flytt av Träffpunkten är det besökarna önskar mest. Det framkom när socialförvaltningen och fritidsförvaltningen träffade representanter från föreningar på ett första dialogmöte om utvecklingen av verksamheten.
-
Nytt avtal för utförande av insats enligt LSS
Sedan den 1 september 2019 har Vallentuna kommun ingått ett nytt avtal med externa aktörer för utförande av insats Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS.
-
SOS Alarm som app till mobiltelefonen
SOS Alarm har tagit fram en app till mobiltelefonen där du kan få snabb, relevant och pålitlig information vid händelser som inträffar i din närhet. Om du ringer 112 via appen skickas din position automatiskt till SOS Alarm, vilket gör det lättare för hjälpen att komma fram till rätt plats.
-
Kontakta kommunen om du upplever otrygghet
Det förekommer klotter och skadegörelse runt om i Vallentuna kommun. Den typen av förstörelse, och den otrygghet som kan upplevas på grund av det, är ofta symptom på flera orsaker. Vallentuna kommun arbetar för att öka tryggheten och minska skadegörelsen, därför önskar kommunen att man tar kontakt med socialtjänsten om man känner oro för ett barn eller ungdom som begår olagligheter eller själv far illa.
-
Uppskattad hattparad på Träffpunkten
På fredagen träffades deltagare på Träffpunkten för andra året i rad iklädda i hattar. Självklart blev det prisutdelning för de säkraste, roligaste och vackraste hattarna.
-
Socialtförvaltningens väntrummet
Från och med den 1 juli 2019 förändrar socialförvaltningen sitt mottagande i väntrummet och det kommer inte längre vara bemannat. Det innebär bland annat att väntrummet främst är till för bokade besök och att personer som ansöker om ekonomiskt bistånd vänder sig till kommunens kontaktcenter.
-
Vallentuna arbetscoachning bygger bo åt ekosystemets minstingar
Nu har de första fågel- och fladdermusholkarna satts upp i naturområdet kring byggandet av Molnbydepån. Det är VAC (Vallentuna arbetscoachning) daglig verksamhet och sysselsättning som har fått uppdraget av Stockholms lokaltrafik, SL, för att värna djurriket i området.
-
Brottsfrekvensen minskar
Kommunens nära samverkan med polisen och frivilligas engagemang har under de senare åren utvecklat och stärkt det brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbetet. Det är med glädje vi meddelar att vi är på rätt väg, brotten i Vallentuna minskar.
-
Påverkas du av någon annans alkohol- eller drogproblem?
Den 22 oktober startar Öppenvårdens anhörigprogram för dig som är närstående till någon med alkohol- eller drogproblem. Programmet ger dig ökad kunskap och medvetenhet om beroende och hur det påverkar dig som anhörig.
-
Vallentunas resultat från Stockholmsenkäten 2018
Resultaten för 2018 visar att Vallentunas ungdomar inte skiljer sig nämnvärt från ungdomarna i länet i stort. Unga flickor mår fortsatt sämre än pojkarna, samtidigt som majoriteten av ungdomarna tycker att det är ”riktigt härligt” att leva. Andelen elever i årskurs 9 som testat narkotika har ökat något sen 2016 men är överlag fortsatt låg i jämförelse med andra kommuner. En oro finns över andelen flickor i årskurs 9 som uppgett att de blivit mobbade i skolan två gånger eller mer.
-
Arbetscoachningen uppmärksammas på riksnivå
Vallentuna arbetscoachning startades för cirka tre år sedan med ett tydligt uppdrag grundat på ett politiskt beslut. Målet var att skapa bättre förutsättningar för människor med normbrytande funktionsvariationer att komma ut på arbetsmarknaden. Och verksamheten levererar. Idag har de stöttat cirka 30 personer ut i anställning och studier, har ett nätverk med 300 företag och väcker nyfikenhet bland politiker på både kommunal- och riksdagsnivå.
-
OBS Varning för bluffsamtal om fakturor
Vi har fått information om att en person har ringt upp äldre personer för att begära in pengar för obetalda fakturor till kommunen via swish. Detta är så kallade bluffsamtal.