Enkätresultat
Inom särskilt boende äldre genomförs årligen enkätundersökningen "Vad tycker de äldre", vilken genomförs nationellt under april månad varje år. Enkäten skickas ut till samtliga äldre som bor på samtliga äldreboenden i kommunen.
Det är också möjligt, för den som vill, att besvara enkäten via webben. Den äldre kan få hjälp, i första hand av närstående, att fylla i svaren. Resultaten av undersökningen publiceras vanligen under oktober månad. Hela undersökningen genomförs så att fullständig anonymitet säkerställs.
Undersökningen genomförs i samverkan mellan kommunen och socialstyrelsen.
Resultat 2022
Vad tycker de äldre om Vallentuna kommuns äldreboenden?
Kommentar på resultatet
Resultatet av undersökningen visar att 84 procent av de som har svarat på enkäten sammantaget är nöjda med sitt boende. Resultatet visar vidare att vår personal har ett gott bemötande, det tycker hela 93 procent av våra kunder. Vi ser glädjande nog att våra kunder känner förtroende för den personal som arbetar på boendet (95 procent) och att de känner sig trygga i på sitt boende (97 procent).
Resultatet visar också på områden som vi ser att vi behöver arbeta ännu mer med för att ytterligare förbättra våra verksamheter och våra kunders upplevelse av våra tjänster. Det handlar bland annat om att våra kunder ska få bättre möjlighet till utevistelse och att fler aktiviteter erbjuds. Resultaten för Vallentuna kommun ligger högre på de delarna än rikssnittet men vi vet att utevistelse och aktiviteter är viktiga frågor för våra äldre och vi ska arbeta för att de ska känna sig nöjda.
Sammantaget är vi stolta och glada över våra fina resultat och de visar tydligt det vi redan vet; att våra medarbetare gör ett fantastiskt arbete med kundens bästa i fokus!
David Gyllenstråle, socialchef i Vallentuna kommun.
Innehåll i undersökningen
Enkäten innehåller 20-25 frågeställningar kring bland annat:
- Upplevd hälsa
- Hur hjälpen genomförs
- Bemötande
- Upplevd trygghet
- Tillgänglighet (möjlighet att få kontakt med personal med mera)
- Sociala aktiviteter
Hur redovisas resultaten?
Under november månad sammanställs och analyseras resultatet av årets undersökning. Vid denna sammanställning sammanställs resultat för samtliga äldreboenden, även privat drivna. Resultatet analyseras huvudsakligen utifrån tre referenspunkter:
- Tidigare års resultat
- Jämförelse av resultat med liknande kommuner
- Jämförelse med snittresultat för Sveriges samtliga kommuner
Analysen ger en bild av den sammantagna utvecklingen i kommunen, men även de olika enheternas inbördes resultatutveckling analyseras. Varje enhet får denna sammanställning för vidare arbete med lokala analyser. Resultaten tillgängliggörs också i KOLADA som är en öppen databas för kommuner och regioner.
Hur sker förbättringar utifrån enkätresultatet?
Inom varje enhet resulterar analysen i ett antal förbättringsaktiviteter i enhetens verksamhetsplan inför kommande år. Det kan exempelvis handla om förbättringar i måltidsmiljön eller liknande. Denna typ av förbättringsaktiviteter kan också ske förvaltningsövergripande där exempelvis utbildningssatsningar eller liknande kan vara aktuella.
Förbättringar utifrån 2022 års enkätresultat
Svaren från 2022 års enkät visade bland annat att de som bor på våra äldreboenden inte upplevde att sjuksköterskorna var tillräckligt närvarande. Det har resulterat i en förändring inom Vallentunas äldreomsorg. Sedan den 1 april 2023 finns det sjuksköterskor stationerade på våra kommunala äldreboenden i kommunen. Det innebär både att sjuksköterskornas närvaro och tillgänglighet ökar för de boende, men också att sjuksköterskorna och undersköterskorna stärker sitt samarbete. Det i sin tur leder till ökad kvalitet för individen.