Start / Omsorg och hjälp / Ekonomisk stöd och rådgivning / Ekonomiskt bistånd, försörjningsstöd

Ekonomiskt bistånd, försörjningsstöd

Om du inte har möjlighet att försörja dig eller din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd.

Ekonomiskt bistånd är en tillfällig hjälp och du måste aktivt göra det du kan för att så snart som möjligt klara av din ekonomi på egen hand. Biståndet består av försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) samt bistånd till livsföringen i övrigt. 

När du gör din ansökan kan du fylla i vilka delar du behöver ekonomiskt stöd i. Du ansöker om ekonomiskt bistånd månadsvis, det vill säga en gång per månad.

Är det första gången du ska ansöka klickar du på rubriken "Första gången du ansöker" här nedan. Har du tidigare ansökt om ekonomiskt bistånd kan du klicka på rubriken "Ansök direkt (e-tjänst)" för att komma till vår e-tjänst. Vill du göra en provberäkning av vilket belopp du kan få kan du klicka på rubriken Provberäkna försörjningsstöd.

Viktig information

Här kan du läsa om viktiga ändringar för ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd som börjar gälla den 2 mars 2020. Informationen finns på fem språk: Svenska, Engelska, Arabiska, Dari och Tigrinja.

Nya förändringar

En person håller i en mobiltelefon (smartphone). Framför den står en bärbar dator och ett glas vatten på ett träfärgat bord.

Lathund för e-ansökan 

Är du osäker på hur du ansöker om ekonomiskt bistånd via vår e-tjänst, kan du ta del av vår lathund. Lathunden finns även i kortfattad version.

Instruktionsfilmer om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd

Kontaktuppgifter

Mottagningstelefon

Vuxen- och funktionsvariation

Mottagningstelefonen är din första kontakt när du ska ansöka om stöd.
Våra telefontider är: 
Måndag - fredag: kl. 09-11

Har du blivit tilldelad en socialsekreterare kan du ringa personen under telefontiden:
Måndag - fredag: kl. 13-15

Telefon: 08-587 850 00 (via kommunens kontaktcenter)

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats