Start / Omsorg och hjälp / Ekonomisk stöd och rådgivning / God man, förvaltare, förmyndare

God man, förvaltare, förmyndare

En god man eller en förvaltare är en person som hjälper dig att bevaka din rätt eller förvaltar din egendom. Att bevaka din rätt eller förvalta din egendom kan innebära till exempel hjälp med att betala räkningar, söka bidrag eller teckna avtal.

Du kan bli tilldelad en god man om du exempelvis råkat ut för sjukdom, har psykiska funktionshinder, försvagat hälsotillstånd eller befinner dig i en annan liknande situation.

Vem utser en god man eller förvaltare? 

Det är Överförmyndarnämnden som ser till att en god man blir utsedd. Överförmyndarnämnden ser också till att gode män och förvaltare sköter sina uppdrag.

Överförmyndarnämnden är ett samarbete mellan Vallentuna, Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby. Kontoret ligger i Sollentuna och det är dit du ska vända dig om du har frågor om god man och överförmyndarskap. Kontaktuppgifter finns längre ned på sidan.

Bli god man

Vill du göra skillnad för både individen och samhället – ansök om att bli god man! För att passa för uppdraget behöver du ha en ordnad ekonomi och kunna ge uppdraget tillräckligt mycket av din tid. Du behöver även vara självständig och ha en förmåga att sätta gränser och hantera kravfyllda situationer. Längre ner på sidan kan du läsa mer och ansöka om att bli god man via länken till Sollentuna.se.  

Vanliga frågor och svar (lättläst)

Vad gör en god man?

En god man är en person som ger dig stöd. En god man kan sköta dina pengar och din ekonomi eller att se till att du får färdtjänst och annat som du har rätt till i samhället. En god man kan också se till att du får ett bra boende och boka läkarbesök.

Hur gör jag för att få god man?

Prata med en handläggare på Överförmyndarnämnden om du vill ha god man. Du och Överförmyndarnämnden bestämmer tillsammans vem som ska bli din gode man. En god man kan vara någon du känner eller någon som Överförmyndarnämnden utser.

Du väljer själv om du vill ha en god man

Du bestämmer om du vill ha en god man. Om du inte kan bestämma själv kan någon i din familj vara med och bestämma. Du kan sluta att ha en god man när du vill. Du kan byta en god man när du vill.

Vem kan få god man?

Du som är gammal, sjuk eller har ett funktionshinder kan få en god man.

Vad kostar det att ha en god man?

Du betalar själv till din gode man om du har tillräckligt mycket pengar. Har du för lite pengar betalar kommunen till din gode man.

Ansök om god man eller förvaltare

På Sollentunas webbplats kan du läsa mer om vad det innebär att ha en god man eller förvaltare samt göra en ansökan. 

Överförmyndarnämnden i Norrort

Kansli i Sollentuna

Webbplats: överförmyndarnämndens webbplats 
Telefon: 08-579 210 00
E-post: ofn@sollentuna.se
Postadress: Överförmyndarnämnden, 191 86 Sollentuna. 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats