Kontaktfamilj

En kontaktfamilj kan ge det stöd i vardagen som barnet eller ungdomen saknar i sitt naturliga nätverk. Detta stöd är en frivillig insats och är ett bistånd som föräldern efter en utredning kan beviljas sitt barn. Att vara kontaktfamilj innebär att ta emot ett barn, ibland ett syskonpar, i sitt eget hem en eller ett par helger i månaden.

Vad gör en kontaktfamilj?

Att vara kontaktfamilj innebär att ta emot ett barn, ibland ett syskonpar, i sitt eget hem en eller ett par helger i månaden. En kontaktfamilj kan se ut på olika sätt och kan bestå av en eller två vuxna med eller utan barn. När barnet är hos kontaktfamiljen deltar han eller hon i kontaktfamiljens vardagliga liv. Kontaktfamiljen kan bo i Vallentuna eller i annan närkommun.

Barnen som beviljas kontaktfamilj har olika bakgrund och åldrarna varierar men vanligast är att barnen är mellan 3-12 år när de beviljas kontaktfamilj.

Hur blir du kontaktfamilj?

Det viktigaste för att bli kontaktfamilj är att man har tid och engagemang för ett extra barn i familjen och att man är positivt intresserad av andra människor.

Du/ni behöver inte ha en särskild utbildning eller erfarenhet av socialt arbete. Vi söker vanliga trygga familjer med stabil livssituation och som har tid och engagemang. Vi utreder alla som vill bli kontaktfamilj genom hembesök,  intervju, kontroll av belastnings- och misstankesregister samt socialregister och genom referenssamtal.

Vill du veta mer om insatsen?

Är du och din familj intresserad av att veta mer eller eventuellt bli kontaktfamilj? Då kan du fylla i intresseanmälan längre ner på sidan eller kontakta socialförvaltningens familjehemssekreterare via kommunens kontaktcenter. Du når kontaktcentret på telefonnummer: 08 587 850 00. 

Vill du som förälder veta mer om insatsen? Kontakta barn- och familjeenhetens mottagningssekreterare. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Självservice

Här kan du göra en intresseanmälan för att bli kontaktfamilj.

Mottagningstelefon

Barn- och familjeenheten

Telefon 
08-587 850 00

Telefontid 
Mån, tors och fre kl. 09-11
Tis-ons kl. 13-15

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats