Samverkan
Att arbeta tillsammans med andra aktörer i samhället är en central del av att främja trygghet i oroliga tider. Samarbete kan hjälpa till att samordna insatser, dela resurser och utveckla effektiva strategier för att hantera olika typer av risker.
Samverkansplattform - Tryggare Vallentuna
Vi har under lång tid haft en samverkansplattform som kallas Tryggare Vallentuna och som varje år tar fram en handlingsplan tillsammans med Lokalpolisområde Södra Roslagen med syfte att minska brottsligheten och öka tryggheten i Vallentuna.
Brottsförebyggande rådet
Vi har även ett brottsförebyggande råd som utgörs av ledningsgruppen för Tryggare Vallentuna och har som uppgift att inventera problem och resurser, initiera och samordna brottsförebyggande aktiviteter samt ansvara för och följa upp vidtagna åtgärder.
Läs mer om Brottsförebyggande rådet
Handlingsplanens fokusområden för 2025-2026 är:
- Verka för en trygg, säker och attraktiv miljö
- Främja goda och trygga uppväxtvillkor för barn och ungdomar
- Främja goda förutsättningar som stärker invånarnas psykiska hälsa
- Förebygga användandet av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel
- Förebygga uppkomsten av brott och våld
Samverkan Stockholmsregionen (SSR)
Vallentuna kommun ingår i Samverkan Stockholmsregionen (SSR). Samverkan syftar till att stärka samhällets förmåga att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner i olika krissituationer.
Läs mer om SSR
Så här kan du bidra till ett Tryggare Vallentuna
Nattvandringar
En ökad närvaro av trygga vuxna minskar risken för skadegörelse, missbruk och våld i våra ungas närmiljö. Kommunens fältgrupp går tillsammans med engagerade invånare på kvällar och nätter.
Läs mer om nattvandring och hur du kan engagera dig.
Trygghetsvandringar
Trygghetsvandringar gör vi för att identifiera platser som upplevs otrygga och om vi kan göra förbättringar i den offentliga miljön. Under vandringen tittar vi på bland annat skötseln av utemiljön, belysning och trafiksäkerhet. Bidra till trygghetsvandringarna genom att "felanmäla" otrygga platser och utemiljöer nedan.
"Felanmäl" otrygga platser
Tycker du att det finns någon plats i kommunens som känns otrygg? Du kan rapportera det till oss via felanmälan.
Välj Felanmälan och sedan nr. 16. Otrygga platser när du är inne i systemet.
Till Felanmälan
Grannsamverkansbil
Med grannsamverkansbilen samverkar kommunen tillsammans med polis och frivilliga med syfte att avskräcka gärningsmän från att begå brott, upptäcka förberedelser till inbrott samt stödja invånare och sprida information kring hur inbrott kan försvåras och förhindras.
Läs mer om grannsamverkansbilen
Upplysning och evenemang
Vi informerar och upplyser regelbundet genom olika evenemang och aktiviteter.
Tryggare Vallentunadagen
Varje år arrangerar vi Tryggare Vallentunadagen, ett tillfälle där vi samlas för att prata med invånare om säkerhet, beredskap och trygghet. På plats finns även polis, räddningstjänst och andra aktörer som är inriktade på säkerhet.
Årets dag sker lördagen den 27 september kl 11-15 på Tuna Torg i Vallentuna centrum. Här kan du läsa mer om Tryggare Vallentunadagen 2025.