Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Hedda och Fidde är vårdhundarna som skänker glädje på kommunens särskilda boenden för äldre

Hedda och Fidde är vårdhundarna som skänker glädje på kommunens särskilda boenden för äldre

Hund

– Jag har alltid varit en djurälskare, och hundar kommer på första plats, berättar Ingrid som bor på Väsbygården och som nyligen fått besök av vårdhunden Hedda.

Hedda är en av de två vårdhundar som sedan några veckor tillbaka gästar de äldre på Väsbygården och Korallen. Tillsammans med sin förare Maria besöker Hedda de boende, både enskilt och i mindre grupper. Besöken anpassas efter önskemål och behov. Man kan välja att klappa eller borsta hunden, ha den i sitt rum eller ta en promenad. Besöken kan också innehålla lekar och tricks. Att se Hedda leta reda på gömda godisar var en uppskattad aktivitet. Syftet med vårdhundarnas besök är att skänka glädje och gemenskap och att hundarnas närvaro ska bidra till att dämpa oro och ångest.

– Det kändes väldigt härligt att få besök av hunden Hedda berättar Ingrid, som själv haft hund tidigare i livet.

Vårdhundsteamen kommer från Svea Hundtjänst och är utbildade enligt svensk standard för utbildning av hund i vården. De arbetar utifrån rutiner och riktlinjer om är baserade på Socialstyrelsen vägledning för hund i vård och omsorg.

Varmt välkomna säger vi till våra nya medarbetare Hedda och Fidde med förare!

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats