Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Till hösten får vi våra första vårdhundar

Till hösten får vi våra första vårdhundar

Efter sommaren får våra särskilda boenden för äldre två nytillskott. Dessa nykomlingar skiljer sig lite från mängden, de har nämligen päls och svans.

– Det känns fantastiskt kul att vi efter sommaren får in två vårdhundar till våra verksamheter, säger Inger Jakobsson, chef för utföraravdelningen på socialförvaltningen. Vi har sedan en tid tillbaka undersökt möjligheten att ta in vårdhundar. Nu har vi, tack vare statliga stödpengar, möjlighet att genomföra ett pilotprojekt med två vårdhundar under ett års tid. Vår förhoppning är att hundarna ska kunna skänka glädje och gemenskap för våra boende och bidra till att dämpa oro och ångest.

För att bli vårdhund och vårdhundsförare krävs utbildning och certifiering enligt standard för vårdhundar, framtagen av Swedish Standards Institute. Vårdhunden tränas för att på ett målinriktat sätt kunna främja människors välbefinnande.

– Samvaro med hundarna kommer att planeras i förväg så det här ska inte påverka hundrädda personer negativt. Dessutom har vi fått veta att det finns ett specialschampo för hundarna som gör att risken för allergi är väldigt liten, berättar Inger. 

Nu söker vi efter passande vårdhundsteam inom Vallentuna med omnejd och ser fram emot att inom kort få välkomna våra nya medarbetare.

Kvinna med hund

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats