Syftet med SSPF
Syftet är att förhindra och förebygga att Vallentunas barn och unga utvecklar ett kriminellt beteende och/eller använder droger. Detta genom tidiga och kommungemensamma insatser mellan skolförvaltning, socialförvaltning, fritidsförvaltning och polismyndighet. Fokus i insatsen är att förstärka det som är positivt och som fungerar bra kring individen.
Målgrupp/Vem kan få stöd?
Målgruppen är barn mellan 9-16 år (åk 4-9) som är folkbokförda i Vallentuna kommun och som uppvisar något av följande riskbeteenden:
- Skolsociala problem i form av att inte delta i undervisningen eller har ogiltig frånvaro såsom skolk (vid annan form av skolfrånvaro kan stöd sökas genom skolsocionomer eller socialsekreterare)
- Normbrytande beteende gentemot andra barn eller vuxna såsom hög aggressivitet men även annat beteende som väcker uppmärksamhet eller oro hos omgivningen såsom att bryta mot regler, klottra, skadegörelse och förseelser.
- Har begått brott eller befinner sig i riskfyllda miljöer där kriminalitet kan förekomma (umgås med andra som har begått brott) alternativt att barnet har en liberal syn på brottslighet.
- Har tagit droger eller har ett umgänge där droger förekommer och/eller har en drogliberal syn.
- Det finns en oro kring vad barnet ägnar sig åt på fritiden, exempelvis är på olämpliga platser vid olämpliga tider eller brist på meningsfull fritid.
Hur går det till?
Initiativtagande aktör bjuder in till ett gemensamt informationsmöte med vårdnadshavare och SSPF-koordinator där vi pratar om:
- Vilka bekymmer vi ser kring barnet/ungdomen? (riskfaktorer)
- Vad som fungerar bra? (skyddsfaktorer)
- Vad behöver hända? (fokus på att öka skyddsfaktorer och/eller minimera riskfaktorer)
- Vad blir nästa steg och vad kan varje aktör bidra med för åtaganden/stöd för att förbättra situationen?
Vid samtycke till fortsatt kontakt häver vårdnadshavare sekretessen mellan aktörerna inom SSPF. Barnets situation följs upp genom återkommande uppföljningsmöten. Stöd genom SSPF ges under maximalt 10 träffar. Emellan mötena jobbar varje aktör vidare med de åtaganden vi kommit överens om. Om familjen vill så kan koordinatorn träffa barnet mellan uppföljningar för att ge några stödsamtal/motiverande samtal och öka barnets delaktighet och åsikter kring sin situation.
Föräldrar kan också få några stödsamtal genom koordinatorn. Exempel på stödåtgärder inom SSPF samverkan kan vara stöd riktat mot barnets eget beteende, föräldrastöd, olika åtgärder från skolan runt skoldagen eller att barnet behöver en mer meningsfull eller strukturerad fritid.
Vid behov av andra stödkontakter för familjen kan koordinatorn hjälpa till att involvera dessa i samverkan eller hänvisa familjer till vidare stödfunktioner inom kommunen eller regionen för fortsatt stöd. Då SSPF samverkan är frivillig kan det när som helst avslutas genom att meddela koordinatorn att man inte längre önskar stöd.
Att bryta sekretessen, vad betyder det?
Sekretessen kring ett barn kan brytas genom samtycke från dess vårdnadshavare och om barnet är över 14 år behöver barnet ofta själv också samtycka till detta.
Att sekretessen bryts eller hävs innebär att verksamheterna kan kontakta varandra och familjen när barnet är i behov av stöd. När det är många vuxna från flera olika verksamheter är det extra viktigt med samordning för barnets bästa. Genom att tidigt upptäcka och ta tag i problematiken kan vi alla med gemensamma resurser fånga upp och stoppa en negativ utveckling. Vi kan öppet samtala om hur vi tillsammans kan ge barnet och familjen bästa möjliga stöd. Informationen vi delar handlar om barnets ageranden och beteenden och inte om er som familj.
Ett samtycke kan närsomhelst tas tillbaka, vilket då innebär att ingen utan vårdnadshavarnas tillstånd kan diskutera barnet utanför den egna verksamheten.
Inleds utredning av socialtjänst eller polis om jag samtycker till SSPF?
Nej, att ni samtycker till att socialtjänst, skola, polis och fritid informerar varandra innebär inte att man blir utredd någonstans. Arbetet inom SSPF ska ses som en tidig insats och ett tidigt agerande från vuxna inom socialtjänst, skola, polis och fritid. Behövs vidare stöd och insatser kommer ni att informeras om hur man kan söka dessa. Om någon av parterna får hög/kraftig oro kring ert barn är de skyldiga enligt lag att göra en orosanmälan enligt 14 kapitlet 1§ socialtjänstlagen, detta oavsett om det inträffar under pågående SSPF samarbete eller inte.