Anhöriggrupper
Att genom en anhöriggrupp eller anhörigcirkel få träffa andra i samma situation kan vara mycket betydelsefullt för många. Att dela erfarenheter med varandra och få förståelse utan att behöva förklara sig känns skönt och kanske upplever man att ensamheten inte längre är så stor.
Föräldraforum
Föräldraforum finns till för dig som har barn/ungdom med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom autismspektrumtillstånd, ADHD, ADD eller att barnet i övrigt är i behov av särskilt stöd för att vardagen ska fungera. Vi bjuder in till föreläsningar, samtal och inspirerande möten.
Syftet med träffarna är att du som förälder ska få möjlighet att utbyta erfarenheter med andra föräldrar som befinner sig i en liknande situation. Ni får möjlighet att samtala om det som såväl fungerar och det som inte fungerar.
Till vissa träffar bjuds det in en föreläsare utifrån ett specifikt tema som ni föräldrar har möjlighet att påverka.
Datum: 27/1, 24/2, 24/3, 21/4 samt 19/5
Tid: 18.00-19.30
Anmälan: marie.winbo@vallentuna.se
Plats: Digitalt via Zoom.
Kontakta gärna Marie Winbo vid eventuella frågor, du hittar kontaktuppgifter nedan.
Varmt välkommen!
Anhörigvårdarkort
Den som vårdar en anhörig kan få ett anhörigvårdarkort. Avsikten med kortet är att det ska vara en säkerhet för båda parter, om den person som hjälper råkar ut för en olycka eller akut sjukdom. Anhörigvårdarkortet fås genom anhörigkonsulenten.
Avlösning
Vi kan erbjuda avlösning i hemmet om du som anhörig har behov av återhämtning för egen del, om du vill delta i anhöriggrupp eller uträtta ärenden. Avlösningen är kostnadsfri och avgörs av en biståndsbedömare efter ansökan. Kontakta en biståndsbedömare via kommunens växel.
Enskilda samtal
Vid behov kan du boka tid för ett enskilt samtal med anhörigkonsulenten. Samtalen syftar till att ge stöd och information, är kostnadsfria och dokumenteras inte. Anhörigkonsulenten har tystnadsplikt.
Friskvårdsaktiviteter
Terminsvis bjuder vi in anhöriga till olika friskvårdsaktiviteter. Det kan vara aktiviteter kring hälsa, kost, välmående och motion i olika former.
Ekonomisk ersättning för anhörigvård
Kommunen har inget hemvårdsbidrag, alltså ekonomisk ersättning för anhörigvård, men kan utifrån behov erbjuda olika former av anhörigstödjande insatser såsom t.ex. hemtjänst, avlösning och avlastning i form av växelvård. Se nedan. För information och ansökan kontaktar du en biståndshandläggare genom kommunens växel.