Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Vallentuna tar ställning mot våld i nära relationer

Vallentuna tar ställning mot våld i nära relationer

Vallentuna kommun vill uppmärksamma sitt stöd till personer som upplever våld i nära relationer. Genom att delta i kampanjen "Våld är aldrig OK" tillsammans med sex andra norrortskommuner är förhoppningen att fler vågar ta kontakt med kommunen för att få stöd i situationen. Bland annat genom att använda Öppenvården chatt anonymt eller ringa till socialtjänstens mottagningstelefon.

Plansch med texten våld är aldrig okej

Var fjärde kvinna och nästan var femte man blir utsatt för våld i nära relation antingen en eller upprepade gånger under sin livstid. En av fem unga vuxna upplever i dag någon form av våld i en nära relation. Det är en verklighet som Vallentuna kommun vill motverka.

– Våld i nära relationer är aldrig okej. Vi vet att det finns många som lever i en destruktiv relation där man antingen skadas fysiskt eller psykiskt, och att det bara är några få som väljer att polisanmäla eller söka stöd. Som kommun vill vi berätta att vi finns, och att vi kan ge stöd och råd till de som behöver ta sig ur den situation de befinner sig i, berättar Ann-Sophie Holgersson, myndighetschef på Vallentuna kommun.

Tillsammans med Vaxholm, Täby, Österåker, Danderyd, Norrtälje och Lidingö väljer Vallentuna att uppmärksamma våld i nära relationer genom kampanjen "Våld är aldrig OK", där affischer kommer att sättas upp på busshållplatser och storbildstavlor i de olika kommunerna. Kampanjen pågår med start den 17 augusti och två veckor framåt.

Inte bara fysiskt våld

Våld i nära relationer kan handla om upprepade kränkningar, hot, misshandel eller sexualbrott. Främst handlar det om våld som sker inom en parrelation. Men även barn som upplever våld i hemmet är offer som kommunen vill stötta.

Det finns flera kontaktvägar för stöd från kommunen. Socialförvaltningen har avsedda handläggare som har utökad kompetens att arbeta för att ge stöd till personer som utsätts för våld i nära relation.

– Nu under coronapandemin kan risken för konflikter i hemmet öka och därför har vi bland annat valt att fram till skolstart förlänga våra telefontider till vår mottagningstelefon som barn och unga kan ringa till. Öppenvården har också startat en chatt där man som vuxen eller barn kan kontakta oss för att få vägledning och råd om var man kan vända sig. Tillsammans kan vi stötta, vårt mål är att barn och ungdomar ska kunna växa upp under trygga och goda förhållanden, säger Ann-Sophie Holgersson.

Så här kan du få hjälp

Öppenvårdens chatt håller öppet helgfria vardagar kl. 12–14 och finns tillgänglig via länken nedan.

Mottagningstelefon som riktar sig till vuxna når du via kommunens växel 08-587 850 00. De har öppet alla vardagar 8-16 för ärenden som gäller våld i nära relation.

Mottagningstelefonen som riktar sig till barn och unga har telefonnummer: 08-587 854 09. Aktuella öppettider hittar du på kommunens hemsida. Vid akut behov kan kontakt tas via Kontaktcenter.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats