Riksfärdtjänst

Om du har funktionsnedsättning som gör att du inte kan resa till normala reskostnader när du till exempel ska hälsa på släkt och vänner i en annan kommun utanför Stockholms län kan du ansöka om riksfärdtjänst. Du behöver i normalfallet ansöka hos din handläggare senast fyra veckor innan avresa. Vid större helger, som till exempel jul och påsk, bör du lämna in din ansökan sex veckor innan planerad avresa.

Så ansöker du om riksfärdtjänst

Fyll i ansökningsblanketten för riksfärdtjänstresa som du hittar nedan eller kontakta din biståndshandläggare och få blanketten skickad via post. När din ansökan har inkommit blir du kontaktad för att boka in ett möte med biståndshandläggaren. Du får sedan ett skriftligt beslut hemskickat.

Skicka in ett läkarintyg

Komplettera din riksfärdtjänstansökan med ett läkarintyg, där det framgår att du har stora och varaktiga funktionsnedsättningar.

Så här mycket kostar det

Om du blir beviljad riksfärdtjänst betalar du själv en egenavgift, medan kommunen betalar den överskjutande kostnaden. Egenavgiften fastställs av staten och motsvarar ungefärliga normala resekostnader med allmänna kommunikationer.

Medresenär riksfärdtjänst

Du som inte har rätt att ta med ledsagare kan ändå ta med dig en annan person på resan, en så kallad medresenär. Den personen får själv betala för sin resa.

Om du har frågor?

Om du har frågor kring riksfärdtjänst är du välkommen att höra av dig till kommunens kontaktcenter på telefonnummer: 08 587 850 00.

Blanketter Riksfärdtjänst

Här hittar du ansökningsblanketten om riksfärdtjänst.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats