Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / En värdefull insats - Möt Wezira och Zahra!

En värdefull insats – möt Wezira och Zahra!

Genom att erbjuda och förmedla extratjänster vill vi som kommun underlätta för nyanlända eller långtidsarbetslösa att få ett jobb. I den här intervjuserien kommer du att få möta personer som idag har en extratjänst i Vallentuna. Du kommer att få ta del av deras upplevelser, lärdomar och tankar inför framtiden. I intervjuerna får du även möta deras arbetsgivare och lära dig mer om vilket värde en extratjänst skapar.

Extratjänster är ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Väljer man som arbetsgivare att ta in en extratjänst får man ersättning för att täcka arbetstagarens lön. För att som arbetsgivare kunna ta emot en extratjänst behöver man tillhöra offentlig sektor, välfärd, ideell eller kulturell sektor. På vallentuna.se/extratjanster kan man skicka in en intresseanmälan.

I del två av vår intervjuserie får du möta Wezira och hennes handledare och chef Zahra.

Wezira, 21, kommer från Etiopien. Hon kom till Sverige med FNs hjälp, efter att ha bott ett år i Egypten. Wezira kom till Sverige ensam, hennes bror är kvar i Egypten. Under 2020 har Wezira haft en extratjänst på Vallentuna kommuns dagliga verksamhet, sysselsättningen, på Fabriksvägen.

Wezira, berätta om hur det är att arbeta på Fabriksvägens sysselsättning?

Det är jätteroligt att jobba här! Jag har lärt känna många nya människor. Jag deltar i olika aktiviteter och det är många som kommer till mig och vill prata. De frågar om min bakgrund och är nyfikna på mig.

Jag har tidigare känt mig mycket ensam eftersom jag inte har någon familj här. Jag har också känt mig ledsen många gånger.

Arbetet på daglig verksamhet har gjort att mitt självförtroende har ökat. Jag har börjat våga ta kontakt med folk jag inte känner. Jag känner mig mer säker idag och inte så utsatt som jag känt mig tidigare. Jobbet är värt jättemycket för mig och jag är så glad över att få vara här. Alla som är här, kunder och personal, är jättesnälla mot mig.

På vilket sätt har det här arbetet skapat värde för dig?

Jag får mycket hjälp med min språkutveckling. Det betyder väldigt mycket för mig att gå till ett jobb. Förut satt jag bara hemma när jag inte var i skolan och hade inget att göra. Jag känner ju ingen här, så det är mycket viktigt för mig att ha en sysselsättning och träffa folk.

Vad har du lärt dig?

Jag har lärt mig jättemycket. Bland annat att laga mat. När jag är hemma försöker jag laga samma mat som vi gör här. Jag har lärt mig spela spel och spela kort. Personalen hjälper mig också med språket och med läxorna jag får från skolan.

Har du fått något intresse av att utbilda dig inom det yrke du haft under extratjänsten?

I framtiden skulle jag vilja jobba på restaurang eller äldreboende.

Weziras handledare heter Zahra. Zahra är handledare på Vallentuna arbetscoching, daglig verksamhet, sysselsättningen på Vallentuna kommun. Här delar Zahra med sig av sin upplevelse av att ta emot en extratjänst.

Vad fick dig att anmäla intresse för att emot en extratjänst?

Jag och mina kollegor på arbetscoachningen tycker naturligtvis det är viktigt att bidra till integrering i vårt samhälle. En extratjänst innebär en unik möjlighet att lära sig hur det fungerar på en arbetsplats och att träna på det nya språket.

På vilket sätt har Wezira skapat värde och för dig och din arbetsplats?

Wezira är alltid glad och positiv. Hennes varma sätt smittar av sig till personal och deltagare. Ett par extra händer är alltid välkommet.

Vad skulle du vilja säga till andra som funderar på att ta in extratjänst?

Våga prova. Det är en chans att både ge och få.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats